Saiko vasemmisto ”Pyrrhoksen voiton”?

Termillä ”Pyrrhoksen voitto” viitataan voittoon, jonka seuraukset kääntyvät lopulta voittajan tappioksi. Voisiko siis alue- ja kuntavaaleissa saavutettu menestys kääntyä lopulta vasemmiston omaksi tappioksi?

Sunnuntai-iltana vasemmisto siis juhli merkittävää voittoa, ja samaan aikaan nykyisen hallituksen kakkospuolue Perussuomalaiset kärsi suuren tappion. Näin ruma tappio voi hyvinkin vaikuttaa hallituksen kykyyn tehdä vaikeita, mutta pitemmällä aikavälillä valtiontalouden kestävyyden kannalta välttämättömiä sopeutustoimia. Mikäli näin käy, seuraavissa eduskuntavaaleissa voittajille, jotka tällä hetkellä näyttäisivät löytyvän kunta- ja aluevaalit voittaneesta vasemmistosta, jää tehtäväksi ennakoitua suuremmat sopeutustoimet, jotka nyt nähdyn perusteella voivat johtaa suurinkiin tappioihin seuraavissa vaaleissa.

Vasemmistosta ja sen kannattajista osa voi hyvinkin uskoa populistista retoriikkaan, jossa muut, siis ne ”rikkaat” veroillaan, maksavat palvelut ja tuet. Valitettava totuus kuitenkin on, ettei Suomesta löydy riittävästi ”rikkaita” kattamaan julkisen talouden alijäämää. Koska vuoden 2024 lopullinen verotus ei vielä valmis, tässä hieman faktaa vuoden 2023 verotietoihin ja nykyiseen veroasteikkoon perustuen.

Vuoden 2023 valtiontalouden alijäämä oli 8.9 miljardia EUR. Vaikka pääomatulosta olisi maksettu kaksinkertainen määrä veroja, sillä olisi saatu kerättyä vain noin 3.2 miljardia lisää valtion kassaan. Jos puuttuvaa 5.7 miljardia olisi pyritty kattamaan 1.5 kertaistamalla hyvätuloisten ansiotuloverot, olisi valtion tuloverot pitänyt kaksinkertaistaa kaikilta noin 5000 EUR/kk tai enemmän tienaavilta.

Jo pelkkä ajatus noin suuresta verojen kiristyksestä ja progressiosta (ylimissä tuloluokissa markinaalivero olisi ~90%, eli lisäeurosta käteen jäisi noin 0.1 EUR) on järjetön, ja johtaa vain työnteon vähenemiseen ja siten todellisuudessa verotulojen laskuun. Tähän päivään peilaten on myös huomioitava, että niin viimevuoden kuin tämänkin vuoden kohdalla menot ovat vielä merkittävästi kasvaneet mm. SOTE-kulujen ja valtionlainojen korkokulujen seurauksena. Yllä esittämäni pikainen laskelma ei myöskään huomioi millään tavoin kulutusverotuottojen laskua, joka olisi seurausta pienentyneistä käteenjäävistä tuloista.

Yhteenvetona voidaankin todeta, ettei nykyisellään valtiontaloutta kyetä tasapainottamaan lisäverottamalla ”rikkaita”, vaan todennäköisemmin tällainen yritys johtaisi vain paheneviin talousongelmiin. Siksi Suomen talous onkin saatava tavalla tai toisella kasvu-uralle, eikä historian valossa se näyttäisi onnistuvan ainakaan veroja korottamalla ja tukia lisäämällä, vaan jotain uutta/muuta pitää kokeilla.

 

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tilastot/henkiloasiakkaiden_tuloverotilastoj/verovuosi-2023/henkiloasiakkaiden-tulot-vahennykset-ja-verot-verovuonna-2023/

https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/tuloverot/palkansaajan-veroprosentit/#88106215

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *