Vasemmisto vastustaa sosiaaliturvan vastikkeellisuutta.

Toimeentulotukea pohtinut työryhmä on julkaissut mietintönsä, joka seuraavaksi siirtyy ministeriöön valmisteluun.

” Työryhmä esittää, että toimeentulotuen perusosaa voitaisiin alentaa 50 prosenttia, mikäli henkilö ei kehotuksesta huolimatta hae hänelle kuuluvaa ensisijaista etuutta tai ilmoittaudu kokoaikatyötä hakevaksi työnhakijaksi kuukauden määräajassa.

Perusosan alentaminen 50 prosentilla jatkuisi niin kauan kuin henkilö ei olisi hakenut ensisijaista etuutta, jonka hakemisesta hänelle oli määräaika annettu, tai henkilö ei olisi ilmoittautunut kokoaikatyötä hakevaksi työnhakijaksi.

Suurin osa toimeentulotukea saavista asuu yksin. Yksin asuvalla henkilöllä perusosa on 593,55 euroa kuussa, joten leikkaus olisi noin 300 euroa kuussa.

50 prosentin leikkaus olisi kovin mahdollinen sanktio.

Ensi vaiheessa toimeentulotuen perusosaa voitaisiin leikata 20–40 prosenttia, mikäli henkilö on menetellyt moitittavasti liittyen työttömyys­turvalaissa säädettyihin tilanteisiin, kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa tarkoitettuun kotoutumis­suunnitelmaan tai kuntouttavaan työtoimintaan liittyviin tilanteisiin.

Moitittava menettely kotouttamisasiassa voi liittyä esimerkiksi siihen, että henkilö on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt kotoutumis­suunnitelman laatimisesta tai aiheuttanut laiminlyönnillään sen, ettei kotoutumis­suunnitelmaa ole voitu laatia.

Moitittava menettely kuntouttavassa työtoiminnassa voi liittyä siihen, että henkilö on ilman pätevää syytä kieltäytynyt kuntouttavasta työtoiminnasta tai omasta syystään joutunut keskeyttämään kuntouttavan työtoiminnan.

Toimeentulotuen perusosaa voidaan jo nyt alentaa enintään 40 prosenttia enintään kahdeksi kuukaudeksi.

Työryhmä esittää lainsäädännön muuttamista siten, että toimeentulotuen perusosan alentaminen olisi mahdollista myös kertaluonteisten laiminlyöntien kohdalla. Tällä hetkellä tämä ei ole käytännössä mahdollista.”

Yksinkertaistettuna, toimeentulotuen saajan tulisi hoitaa ne hyvin vähäiset velvoitteet, jotka hänelle osoitetaan, jotta olisi oikeutettu täysimääräiseen toimeentulotukeen.

Jotenkin tämän luulisi olevan päivän selvää, vaan, kun ei ole ollut ja vasemmiston mielestä ei saisi olla vastaakaan.

6 vastausta artikkeliin “Vasemmisto vastustaa sosiaaliturvan vastikkeellisuutta.”

  1. Niin se on se viimeinen tuki, jos olet työhön kelpaamaton vajaakuntoinen? Varmaan työnantaja kiittää kun heitä on jono ovella?

    1. Jos olet työhön kelpaamaton vajaakuntoinen niin olet sairauspäivärahalla, eikä asia kosketa millään tavalla.

      Jos taasen olet vajaakuntoinen kuntoutus tuella niin soteammattilaiset ovat arvioineet tilasi ja katsoneet kuntouksen olevan mahdollista, joka velvoittaa siihen osallistumiseen.

      Pitäisikö rahaa nyt sitten vaan jaksa vastikkeetta?

      Eikö se vasemmistolaisten taikaseinä koskaan tyhjene?

  2. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010946948.html
    – Työnhaku takkuaa ja hallitusko niitä työpaikkoja alkaa lopultakin taikomaan?
    – Moni työnantaja käyttää väärin noita reppanoita ja antaa heille tovin työtä saadakseen itse halpatyövoimaa potkivat sitten pellolle ja ottavat taas uuden toviksi jne…
    – Ihan oikeasti kyllä se työttömyys poistuisi jos olisi työpaikkoja.
    – Hallitus olisi tasapuolinen jos samalla leikkaisi itse omia etujaan.

    1. Niilo, linkkasit artikkelin työvoimapalveluiden siirtymisestä kunnille ja siinä ilmenneissä ongelmissa.

      No kyseessä on jälleen kerran kumartamanne Sanna Marinin vasemmistohallituksen tekele, jolle sille, kuten ei juuri millekään muullekaan kiva jutulle varattu resursseja toteuutukseen vaan kaikki jätettiin kuin koira paskan puostas.

      ”Mikä on TE-palvelut 2024 -uudistus?
      Pääministeri Sanna Marinin hallitus päätti puoliväliriihessä keväällä 2021 jatkaa valmistelua TE-palvelujen siirtämiseksi kunnille. Palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Uudistuksessa huomioidaan palvelujen yhdenvertainen saatavuus.”

      Loppu kommenttisi ei liity millään tavalla avauksessa esitettyyn asiaan.

  3. Ykkösaamussa oli keskustelua mutta kovin vähän.

    Haluaisin kovasti kuulla pitkän version tästä väännöstä ja vähän ymmärtää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *