Välillä positiivista sotesta.

Teen suoran lainauksen Satakunnan kansan artikkelista.

”Negatiivisten uutisten vastapainona vuoden 2024 viimeisenä kuukautena syntyi kehitysaskel, joka voi muuttaa hyvinvointialueen suuntaa – sote-keskus, joka palveli joulun jälkeen päivässä enemmän asiakkaita kuin Satasairaalan päivystys.

Satasairaalan yhteispäivystyksessä on tänä vuonna käynyt noin 52 000 asiakasta. Vuoden jokaiselle päivälle jaettuna se tarkoittaa hieman yli 140 asiakkaan päivävauhtia.

Sata-alueen tuoreimmassa sote-keskuksessa palveltiin heti joulun jälkeen 27. joulukuuta lähes 200 asiakasta. Tällä sote-keskuksella ei ole seiniä lainkaan, ja pääovikin sijaitsee satakuntalaisten taskuissa – se on 3. joulukuuta käynnistetty digitaalinen sote-keskus.

Päivystyksen potilaiden tarpeet eivät luonnollisesti ole vertailukykyiset sote-keskuksen yhteydenottoihin ja joulunpyhien jälkeisen orvon arkipäivän kontaktiruuhka on helposti selitettävissä.

Silti uuden palvelun kasvaneet yhteydenottomäärät antavat valtavia lupauksia digitaalisen soten mahdollisuuksista. Kahden viikon aikana yli 2 100 yhteydenotosta vain alle kolmannes ohjattiin fyysisten seinien sisäpuolelle, ainoastaan neljä prosenttia päivystykseen. Sairaanhoitajien lisäksi asiakkaita ovat palvelleet lääkärit liki kolmessakymmenessä yhteydenotossa päivittäin.

Asiakkaat saavat ratkaisun pulmiinsa kotisohvalta, fyysiset jonot lyhenevät ja etäasiakkaat ovat peukuttaneet uutta palvelua kiitettävällä 82 prosentin tehokkuudella.

On olemassa perusteltuja faktoja sille, että digitaalinen sote-keskus voi olla ratkaisu perusterveydenhuollon vahvistamiseen ja hyvinvointialueiden krooniseen rahapulaan. Lääkäreitäkin on huomattavasti helpompi houkutella etänä sote-keskukseen kuin muuttotappioisen maakunnan taajamiin.

Sata-alue otti digiloikan monia muita alueita hieman myöhemmin, mutta rehvakkaammalla askeleella. Sata-sovelluksessa on ominaisuuksia, joita ei esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialueen palkitussa digiklinikassa ole.”

Digitalisaatio ei korvaa ihmisiä, mutta oikein käytettynä siitä on ja tulee kasvavasti olemaan suuri apu terveydenhuollossa.

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000010934381.html

13 vastausta artikkeliin “Välillä positiivista sotesta.”

  1. Saattaa olla, että siitä on hyötyä.
    Toivottavasti siitä ei kuitenkaan tehdä ainoata palvelua, vaan sen ominaisuuksia käyetään nimenomaan siihen, missä se on tehokkainta.

    1. Niilo, alkaa olemaan vähemmistöä ne, jotka eivät osaa käyttää älypuhelinta tai tietokoneella nettiä.

      1. Toki alkaa, mutta heidätkin on otettava huomioon, vaikka näyttää kovasti siltä, että nuo päättäjät eivät sitä ymmärrä.
        Sinänsä ei yllätä. että päivystyksessä näkee kaikenlaista, kun häkeenkin soitellaan taksista jne.

        1. Artikkelissa kuvattu palvelu nimenomaan mahdollistaa entistä paremmin huomioimaan myös niitä, jotka eivät palvelua itse osaa käyttää.

          Kun ihmiset saavat avun, ilman päivystykseen juuri sillä hetkellä menoa niin päivystyksen paine vähenee ja palvelu paranee.

          Kukaan ei tuossa häviä.

  2. ”Kahden viikon aikana yli 2 100 yhteydenotosta vain alle kolmannes ohjattiin fyysisten seinien sisäpuolelle, ainoastaan neljä prosenttia päivystykseen. ”

    Edellinen saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta, kun on itse työskennellyt päivystyksissä niin arkena kuin pyhinäkin niin on nähnyt mitä ihmeellisimpiä ja aivan turhia syitä päivystykseen tulolle.

  3. Vaikuttaa hyvältä, mutta onko se sitä!?
    Veljeni on jo vuosikaudet käynyt tutkituttamassa itseään, koska hänellä on erittäin alhainen verenpaine, eikä edelleenkään ole saanut apua lääkärikäynneistään.
    Jospa se päänsilitys netin kautta ajaisi saman asian!?

    Lupaan yrittää olla tutorina em. asiassa!

    1. Kuis ois ihan sellainen perusasia eli lisää suolaa – vastoin mantraa.
      Isälläni oli perinnöllisesti erittäin matala verenpaine ja siirtyivät sitten vielä käyttämään pansuolaa.
      Ihan pian alkoi tulla oireita tasapaino-ongelmista ja pystyssä pysymisen heikkoudesta.
      Lääkäri totesi, että sen kanssa pitää vaan elää, mutta vähemmän suolaa.
      Eräällä reissulla tuolla kannaksella bussisakin kera sitten eräs mukana ollut lääkäri alkoi kyselemään, että onko tasapaino-ongelmia?
      Kun hänelle sitten kerrottiin tilanne, niin seuraavassa kylässä hän kävi ostamasa pussillisen suolakurkkuja ja sanoi, että pansuola helvettiin.
      Ihan kummasti isäni tasapaino-ongelmat katosivat jo niillä suolakurkuilla eikä pansuolaa enää löytynyt talosta.

    2. Matala verenpaine on usein hieman ylenkatsottu ongelma syystä, että matalaa verenpainetta pidetään pikimminkin terveyden kannalta positiivisena asiana, mutta hyvin matalasta verenpaineesta on kyllä henkilölle selkeää haittaa.

      Mikäli asiaa on jo vuosia tutkittu, niin todennäköisesti kaikki tehtävissä oleva on jo tehty ja varmasti myös kaikki mahdolliset itsehoito ohjeet on annettu.

      Mitään ihmelääkettä, pilleriä vaivaan ei oikein ole, ei ainakaan toimivaa.

      Yksi seikka mikä usein jää hieman vähemmälle huomiolle on henkilön mahdollinen lääkitys muihin sairauksiin ja niiden vaikutus verenpaineeseen. Ikävä kyllä Suomessa on edelleen isoja ongelmia lääkkeiden yhteisvaikutusten arvioinnissa.

      1. Muita sairauksia/lääkkeitä hänellä ei ole, ellei mukaan lasketa suositellut lakritsi ja salmiakki.
        Aina tavatessamme hän kumartelee kuin budhalaiset huimaamisen vuoksi.
        Hankalampi tapaus. 🙁

        1. Haittaa aiheuttava matala verenpaine on aika usein ” hankalampi tapaus” tai ehkä siihen ei suhtauduta riittävän vakavasti.

          Glykyrritsiini eli lakritsiuute, jota on sekä lakritsissa, että salmiakissa nostaa tutkitusti verenpainetta, mutta isoilla annoksilla laskee veren kaliumpitoisuutta.

          Suolan maltillinen lisääminen ruokaan kohottaa myös verenpainetta, mutta ruoankin tulisi maistua myös muulta kuin sillalta.

          Alkoholia tulee välttää, koska se laajentaa verisuonia.

          Liikuntaa, tukisukat, erittäin säännölliset elintavat ruoka-ajoista alkaen jne.

          No mutta nämät ovat varmasti kaikki ennestään tuttuja asioita.

          Hankalampi tapaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *