Yritä, mutta älä rehdisti

Muun muassa työpahoinvoinnista lööppeihin päässyt Pirkanmaan Yrittäjät -järjestö jakoi eilen palkintoja. Veikkaan että parikin ihmistä hieraisi silmiään nähdessään rajusta verokikkailusta kärähtäneen Auri Kanasen voittajien listalla. Tuntuu kuin pohjalle kovaa vauhtia syöksyvä yrittäjäjärjestö pyrkisi kiihdyttämään häviötään.

Kenen järjestö?

Suomen yrittäjinä tunnettu järjestö on tunnetusti päässyt kuiskailemaan nykyhallituksen korvaan. Vaan mitä he ovat kuiskailleet? Lähes jokainen ns. yritysmyönteinen muutos on sellainen, joista nauttivat vain suurimmat yritykset. Lähes jokainen hallituksen talouslinjaus on saanut täysteilauksen mikro- ja yksinyrittäjiltä.

Kun taas katsoo yrittäjäjärjestön viestintää jäsenilleen, mitä se sisältää? Järkyttävän määrän roskapostia kansainvälisistä yrityksiltä, josta ei voi edes kieltäytyä. Kun heidän pitäisi ajaa paikallisten yritysten asiaa, he ajavat vain jättien asiaa. Mainostetaanko paikallista majoituspalvelua? Ei, vaan Scandicia. Mainostetaanko paikallista nettioperaattoria? Ei, vaan ruotsalaista Teliaa. Maksuliikennepalveluita? Tarjolla olisi tanskalainen tuote. Turvapalveluita? Norjalaista tarjolla. Järjestö ei yritäkään edistää suomalaisen yrittäjän asiaa, tai sen puoleen kenenkään sellaisen suomalaisen asiaa jonka sukunimi ei ole Herlin tai vastaava.

Yritys ja yritys

Suomessa on ajoittain ollut yritysmyönteisiä hallituksia, mutta ei koskaan yrittäjämyönteisiä. Media sekottaa nämä kaksi yhtenään ja lopputuloksena kansa näkee yrittäjät paskiaisina, vaikka he kärsivät hallituksen surkeasta talouspolitiikasta rankasti. Suuryritysten onni ei ole kansalaisten onni. Tämä väite on osoitettu huuhaaksi uudestaan, uudestaan ja uudestaan.

Voin vain toivoa, että parivuotias mikro- ja yksinyrittäjien jäsenjärjestö saa vieläkin lisää tuulta purjeisiinsa ja joku kaunis päivä hallituksen korvaan kuiskailee heitä edustava taho. Tätä myöten saattaisimme saada sellaista politiikkaa, jossa ulkomaisten miljardöörien sijaan edunsaajina ovat kotimaiset, pienet mutta julmetun kovasti työllistävät yritykset. Käytännössä koko 2000-luvun kaikki uudet työpaikat ovat syntyneet sinne.

Sitä odotellessa toivon, että monia tällä hetkellä ketuttaa, kun verovapauksista nauttiva yrittäjäjärjestö jakaa pokaaleja vuoden veronkiertäjälle. Minua ainakin ketuttaa. Ja niin siinä aina joskus käy, että kun kansalla keittää yli, alkaa muutoksiakin tapahtumaan.

8 vastausta artikkeliin “Yritä, mutta älä rehdisti”

  1. Mielestäni tämä nykyinen Suomen hallitus edes yrittää tehdä jotakin pienyrittäjien hyväksi – esimerkiksi edistää paikallista sopimista myös järjestäytymättömille yrityksille.

    Toinen esimerkki: porrastetaan työttömyysturvaa, jotta terve työtön hakeutuisi töihin sen sijaan, että rellestää työttömänä.

    1. Pienyrittäjän on helpompi potkia väkeä pellolle ilman painavaa syytä.
      Maksaa, mitä lystää.
      Työllisyys ei ole tuosta lainsäädännöstä kiinni, vaan aivan muusta- hyvistä työpaikoista, työn, paikkakunnan ja osaamisen kohtaamisesta. Hallituksen touhu on näpertelyä sekä osa- pienpalkkaisten sorsimista.
      Järjestätynyt työ ja yhteiskunta pysyvät kasassa, tämä hallitus on hajottava epäjärjestystä luova yhdenasian liike ja näpertelijä.

  2. Moniko ammattimainen suorayrittäjä vie ”vain käteisellä” tulot kirjanpitoon.
    Kauppojen käteinen on eri asia, kuitti tulee.
    Mutta, eri asia on, mitä kapakan, kahvilan tms. kuitissa lukee-”käteismyynti”, vaikka maksu kortilla.
    Kerran Porvoissa tunnettu kahvila tarjosi isännän tuomia viinejä kalliin kapakan hinnoin, kuitissa luki teetarjoilu ja makeiset.
    Korttimaksuja ei voi kiertää, vai voiko ?

  3. Aion iltapäivällä riistää joltain yrittäjältä 500 euroa opettamalla kalakaverin pojalle miten vanhaan Volkkariin vaihdetaan jakopään hihna ja vesipumppu.

    Harmaa talous kukoistaa täällä syrjäkylillä 🤣

    1. Riistät törkimys sekä yrittäjältä että verottajalta. No tällaista kaveriapua tapahtuu koko ajan ja paljon, sehän on selvä ja luonnollista. Myös ”työnvaihto”, minä käyn pilkkomassa takkapuusi, sinä vastavuoroisesti asentelet ohjelmat sun muut etäyhteydet ja releet tietokoneeseeni. Myös niin että jelpitään ja siitä kaveria maksaa ihan rahassa.
      Tällaisissa askareissa verottaja sivuutetaan ja se on kai ainakin melkein kaikkien mielestä luonnollista ja OK toisin kuin yrittäjien verovälttelyt

  4. Se että kaveri auttaa toista ei ole erityisen paha synti.

    Mutta joo, käteismaksu jättää aukkoja valvontaan. Suomessa käteistä käytetään niin vähän ettei se ole enää kovinkaan iso ongelma.

  5. Orpon oikeistohallitukseen työnantajat yhä tyytymättömimpiä.
    Isot yritykset saa tukea pienet selkään taputtelua ja veronkiertäjät pääsee jopa palkinnoille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *