NAFO: Sarjakuvakoira vastaan todellinen hirviö

Oletteko kuulleet semmoisesta asiasta kuin NAFO? Kyllä, NAFO, ei NATO. Ei hätää jos ette ole, sillä se on CIA:n salainen projekti. Tai ainakin jos kysymme itärajan väärällä puolen asuvalta putte-possulta, joten mitäpä jos ei kysytä. Aiheesta on taas kirjoiteltu, mutta koitetaanpa sanoa jotain myös suomeksi.

Se lähti verkkohupailusta

Ensin oli muutama verkossa keskusteleva tyyppi, joita otti päähän venäjän propaganda, trolliarmeijat ja hyödylliset idiootit. He iskivät putinin valheita vastaan hupaisilla meemikuvilla. He tekivät vahvaa tulosta, hiljentäen venäjän valtiollisia toimijoita terävän, mutta hauskasti muotoillun kritiikin alle. Moni arvosti tätä ja liittyi mukaan. Sitten näitä tyyppejä oli monta. Todella monta.

Päivänä muutamana heidän määränsä kasvoi siihen luokkaan, että joka kerta kun diktaattorin vihamieliset valheet uhkaavat levitä, on joku heistä puhaltamassa pilliin. Hetkeä myöhemmin paskiaista ympäröi lauma koirameemeillä varustettuja ihmisiä – nuoria ja vanhoja, naisia ja miehiä, ympäri maailman. He korjaavat väärän tiedon, tarjoavat oikeaa ja kysyvät apua kavereiltaan.

Ja he ovat luovia. Maskottikuvia ja muuta mediaa kehitetään jatkuvasti lisää – on piirtelijöitä, on kuvangenerointiautomaateilla tehtyjä, on kuvanmuokkauksia, on videoita ja musiikkikappaleita – kaikki yhdistettynä monimuotoiseen keskusteluun. Ukrainan puolella, venäjää vastaan, siinä asian ydin. Monesta muusta ollaankin sitten montaa mieltä ja vastoin yleistä ohjetta se erimielisyys on sangen sivistynyttä. Jopa Israelin alueen konflikteista käydään rakentavaa keskustelua.

Se jatkuu verkkopuuhailuna

Tällainen on NAFO, löyhästi suomennettuna Pohjois-Atlantin Kaveriorganisaatio. Se ei ole oy tai ry, ainoastaan yhteisö, kutsuhuuto. Aiemmin mainittujen lisäksi se on myös kutsuhuuto joukkorahoitukselle. Ei ole ihan pieni määrä Ukrainan armeijan tarpeita joita on rahoitettu koirameemien kutsuhuudolla. Onpa tarjolla oma verkkokauppakin, täynnä toinen toistaan pöhkömpiä vaatekappaleita hupaisalla kuvituksella. Kaupan tuotto käytetään vähemmän yllättäen Ukrainan hyväksi.

Tänä päivänä NAFO, joka siis on edelleenkin vain verkkokollektiivi, tunnustetaan merkittäväksi peluriksi niin NATOn kuin esimerkiksi Ukrainan presidentin ja puolustusministeriönkin toimesta. Kiitoksia on tullut myös lukuisten muiden maiden päämiehiltä ja vaikuttajilta, joukossa vaikkapa Kaja Kallas. Edelleen perustoiminta jatkuu. Kun venäjän trollit yrittävät hajottaa länsimaista keskustelua, meemikoirat ovat paikalla.

Minun on vaikea kuvailla tätä ilmiötä fiksusti, sillä se tuntuu yhäkin absurdilta. Päälle päin heidän tukeminen näkyy minusta vain hupaisana lippiksenä ja kangasmerkkeinä, joita puen päälleni sopivan epäkorrekteissa tilanteissa. Pinnan alla se tuntuu hyvältä, vaan miksi? Ehkäpä siksi, että pitkästä aikaa verkon ihmisjoukot kokoontuvat tekemään jotain hyvää. Ehkäpä siksi, että absoluuttista pahuutta vastustaessa yhteisöllisyys on mainio apu. Ehkäpä siksi, että olen löytänyt lukuisia uusia tuttavia ympäri maailman.

Näin se koirameemeily vie. Ja hitto vie, en edes ole koiraihminen. Miten tämä nyt näin kävi? Syytän CIA:ta, koska tottakai.

4 vastausta artikkeliin “NAFO: Sarjakuvakoira vastaan todellinen hirviö”

  1. Aika vaikea on käydä asiallista keskustelua mistään jos nämä ilmestyvät paikalle. Suomalaisten kanssa ei voi käydä keskustelua Ukrainasta, mutta jenkkien kanssa voi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *