Amerikan fiiliksiä: kaukainen Ukraina

Perustuen toiveeseen X-viestipalvelussa, julkaisen lyhyen blogisarjan Amerikan fiiliksiä. Sisältö perustuu pääosin muistiinpanoihini matkasta Virginiaan ja lähialueille loppuvuodesta 2022, mutta osa on myös uudempaa. Tavoite on avata arkisia mielenmaisemia.

Tämän osan teema on Ukraina-tuntemus.

Kaukainen ja sotkuinen

Sota Ukrainassa ei ole koskaan ollut kovinkaan suuren luokan uutinen Yhdysvalloissa. Uutiskanavia plärätessä aiheesta kyllä mainitaan ja tehdään minuutin pätkiä niin liberaalimman puoleisilla kanavilla (NBC, CNN) kuin konservatiivimedioissakin (Fox News). Liberaalimediat tyytyvät kertomaan mitä tapahtuu, siinä missä konservatiivimediat kritisoivat vielä 2022-2023 Bidenia liian hitaasta aseavun antamisesta. ”Jos olisimme antaneet kunnon apua heti, olisi sota jo ohi” oli tuolloin yleisin näkökulma konservatiivileirissä. Kuten tiedämme, sittemmin Trump palasi valokeilaan ja änkyräleirin sanoma on muuttunut toivottomammaksi. Reilu vuosi sitten merkit tästä olivat kuitenkin jo ilmassa.

Maailmasta kiinnostuneet paikalliset euraavat aihetta, mutta minun oli julmetun vaikea saada heistä irti mitään kovinkaan väkevää näkökulmaa. Jos joku laajalti pätevä paikallisten yleisfiilis vaikkapa Venäjästä pitäisi sanoa, se on etäisen neutraali. He eivät juuri tunne Venäjää, välitä siitä tai ajattele siitä mitään suuntaan tai toiseen.

Tämän olen kuullut ennenkin

Eräs maailmaa erittäin laajalti kiertänyt eläkeläismies halusi keskustella aiheesta enemmän. Hän olisi tullut erään suomalaisen kohudosentin kanssa todella hyvin juttuun. Hän ei pitänyt Naton laajentumisesta. Hän kertoi Donbasin asukkaiden kärsineen Ukrainan kansanmurhasta vuosien ajan, kunnes heidän oli pakko pyytää Venäjältä vihdoin apua. En lähtenyt väittelemään suoraan, mutta haastoin hieman näkökulmia. Hän oli valmis myöntämään että Venäjälläkään ei asiat ole hyvin, heidän armeija tai yhteiskunta ei ole hääppöisiä, eli kentällä oli tavallaan kaksi paskiaista.

Hänellä oli iso litania esimerkkejä Ukrainan fasistihallinnosta, pitkälti siteeraten Azov-rykmenttiin liitettyjä enemmän ja vähemmän todenmukaisia kertomuksia. Hän pystyi seikkaperäisesti selittämään miten kahden prosentin kannatusta omaava joukko pystyy ruohonjuuritasolla tehokkaasti eliminoimaan venäläistaustaisten identiteetin, oikeuden omaan kieleen, kouluun ja niin edelleen. Yllättäen hän kehui EU:ta muistuttaessaan että juuri tämän fasistijoukon takia EU ei suostunut ottamaan Ukrainaa jäseneksi.

Toisenlaisenkin Venäjä-kulman sain kuulla. Eräs keski-ikäinen mieshenkilö osoitti syvää surua Venäjän kansalaisyhteiskunnan tilasta. Hänen kulmansa lähti uskonnosta, sillä hän kuului jehovantodistajiin ja toimi yhteisössä paikallisena aktiivina. Venäjän Kuten heidän ryhmässä usein, hänkään ei ollut halukas ottamaan kantoja politiikasta yleisesti muutoin.

Huhut riittävät

Näistä keskusteluista pystyi ottamaan irti saman mikä pätee laajalti ympäri maailman. Kun perinteiseen mediaan ei ole luottamusta, saavat monet henkilöt juttujensa lähteet sosiaalisesta mediasta. Sillä ei ole sitten väliä missä päin näiden propagandistien yleisö on. Yhdysvaltojen liittovaltion sietäisi ehkä olla aiheesta hieman enemmän huolissaan, sillä laajalti levitessään tällaisella propagandalla voi olla tuhoisia vaikutuksia maan ulkopoliittiseen asemaan.

Vaan kuten olemme huomanneet, huolet valheista eivät päättäjiä paljoa heilauta. Soppa on tosi sakea: toisaalta ulkopolitiikka ei kiinnosta äänestäjiä, joten ei paljoa poliitikkojakaan. Tällöin päättäjät eivät ohjaa keskustelua ja kaikki tila jää venäjän propagandakoneistolle, jolla on kissanpäivät. Opportunistit ja populistit ovat kernaasti siinä operaatiossa hyödyllisiä idiootteja. Jos päättäjä koittaisi puhua heitä vastaan, häntä haukuttaisiin siitä ettei keskity tärkeämpiin asioihin. Oi ja voi.

6 vastausta artikkeliin “Amerikan fiiliksiä: kaukainen Ukraina”

  1. Virginian perheeni elää omassa kuplassaan. Eivät paneudu ulkouolisiin asioihin otsikkoa enempää. Jos Trump möläyttää jotakin he eivät paneudu asian todenperäisyyteen. He ovat omillaan toimeen tulevia eivätkä kannata sosialismia joka lisäisi heidän verojaan. Tietävät Euroopan ja pienen Suomen kauttani joka aiemmin oli joku Venäjän alusmaa heidän mielissään.
    – Monet Amerikan sotaretket ovat lopulta päätyneet homman kesken jättämiseen ja samaa pelkään Ukrainan kohdalla. Ukrainassa on liiaksi venäläisten kanssa ristiin naimisia ja he kaikki itsekään eivät ole kovin selkeästi Ukrainalaisia.
    – Nopea riittävä vastaisku olisi toiminut, mutta nyt veikkaan pahinta ja se ei paljon merkkaa Amerikkalaisille.
    Amerikan perheeni oli ja on sitä mieltä että Nato ei ole meille ykkösasia?

  2. Yksi syy Yhdysvaltojen voimaan on se, että he ovat hävinneet sotia ja selviytyneet niistä. He ovat joutuneet käsittelemään häviönsä ja puhumaan suoraan ongelmista. Venäjä ei ole tällaista kokenut.

  3. Neuvostoliitto oli kommunistinen ja siksi uhka amerikkalaiselle vapaudelle. Venäjää voi olla vaikeampi mieltää viholliseksi kun se ei edusta samanlaista amerikkalaisen unelman vastavoimaa. Vaikka onkin diktatuuri ja sikäli amerikkalaisen vapauden vihollinen. Venäjä on myös heiveröisempi eikä kykene samalla tavalla haastamaan USAta maailmalla.

  4. Norppa on ihan oikeilla vesillä – toki jenkeissä myös kommunismia on alettu demokraattien vasemmassa reunassa rakastamaan varsin näkyvästi. Ennenkuulumatonta jokunen vuosikymmen sitten.

  5. Pääsääntöisesti amerikkalaiset ovat ensisijaisesti amerikkalaisia, vaikka lähes kaikilla heillä on joku muu alkuperä: suomalainen, virolainen, ukrainalainen, ruotsalainen, portugalilainen, …

    He ovat ylpeitä amerikkalaisuudestaan, eivätkä usein ole kiinnostuneita muun maailman menosta. Moni ei löytäisi Suomea karttapallolta kuin vahingossa.

    Muu maailma on EVVK. Poikkeuksena tietenkin myyntimiehet, jotka yrittävät myydä Made In USA-tuotteita ulkomaille. Myös sotilaat ovat tavanomaista kiinnostuneempia ulkomaailman tapahtumista.

    USAsta löytyy pimeimmän keskiajan tapauksia, tulipalokommunisteja, uskontohihhuleita, jne., jne. Tyypillisesti ne hihhulit elävät omassa kuplassaan, eikä edes Amerikka erikoisemmin kiinnosta.

  6. Juhanilta tosi hyvä laajennus.

    Venäjä on kohdistanut propagandatoimensa hyvin paljon sotilastaustaisiin ihmisiin. Heistä moni ymmärtää miten tärkeä on valvoa USA:n etuja maailmalla, mutta moni on ostettu uskomaan että tuki Ukrainalle johtaa maailmansotaan, tai muihin huuhaajuttuihin.

    Epäilemättä putte-possu on tajunnut että sotilaita kuunnellaan herkemmällä korvalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *