Minun lääkärini

Minä kuulin muutama viikko sitten, että minulla on ihan ”oma lääkäri”, hänellä on nimikin, mutta sitä en enää muista. Onhan näin ollut jo pidemmän aikaa, mutta sitä ei ole noudatettu ei kai oikeastaan koskaan. Joskus aikojen alussa se oli käytäntö, mutta ei pitkään aikaan.

Nyt ollaan minun mielestäni oikealla tiellä, harmi vaan kun ehdittiin rahoja törsäämään tähän nykykäytäntöön. Se oli niinkuin rahojen heittämistä tyhjään kaivoon. Minut on aiivopesty ”tuohon omalääri” käytäntöön. Minulla on niin paljon tuttuia tuolla Italiassa, jossa sen käyttö on ollut käytäntö jo vuosia. Yleensä ihmiset kehuvat sitä, aina on lääkäri ja se sama melkein poikkeuksetta  muistaa potilaan ja hänen terveystietonsa. Se on minun mielestäni pelkästään hyvä asia, toisin kuin meillä Suomessa. Meillä on melkein aina eri lääkäri, jos hiukankin useamman kerran joutuu apua heiltä hakemaan.

Toivottavasti nyt poliitikot  saavat jotain aikaiseksi ja pistävät vauhtia uuteen järjestelmään. Se nyt ainakin on nähty ja todettu, että hyvinvointialueet ovat täysiä susia.

20 vastausta artikkeliin “Minun lääkärini”

  1. Minullakin oli ”omalääkäri” vuosia sitten.
    En koskaan tavannut häntä, kun oli jatkuvasti koulutuksessa, seminaareissa, lomalla tai muissa tehtävissä.
    Saa nähä, näenkö seuraavaakaan koskaan…

  2. Suomessa oli varsin laajaltikin omalääkäri malli käytössä 80-90 luvulla, mutta laman myötä se jäi, kun lääkäreitä oli jopa työttömänä.

    Maailmalla käytäntö on hyväksi havaittu ja paljon käytetty.

    Pentin mainitseman Italian lisäksi brittiläinen GB-malli perustuu myös omalääkäri aloin, mutta sinä lääkärit toimivat itsenäisinä ammatinharjoittajina, tätä mallia myös Suomessa viimein kokeillaan Uudellamaalla.

    Hollannissa mallin avulla purettiin hoitojonot erittäin lyhyessä ajassa, kun lääkäreille maksetaan potilaista, ei paikallaolosta.

    1. No ellei muuta niin ministeri edustaa ainakin väärää puoluetta ja väärää hallitusta.

      Kuten olen aiemmin todennut, Marinin hallituksen sysipaskassa soteuudistuksessa on niin paljon valuvikoja, että kun ne on korjattu, meillä on uusi sote.

  3. Onhan niitä ollut kaikenlaisia hoitoyrityksiä, minä vaan olen ymmärtänyt, että ei niiden hyväksi ole tehty mitään. Ei ainakaan riittävästi, eivät ne nytkään millään nimellä menesty, kovasti niitä pitää eteenpäin tuupata.

    1940, -50 ja osin vielä -60 luvullaikin asia oli toisin. Hoito pelasi aina kun kunnanlääkäri ajoi autonsa pihaan, joskus toi vielä lääkkeetkin. Silloin oli kunnissa, ainakin maaseudulla paljon enemmän asukkaita ja vähän lääkäreitä, olikohan ihmiset terveempiä.

  4. Demareita ainakin vaikuttaa vitutt**** hallituksen ajatus omalääkärimallista, vaikka ovat sitä näennäisesti itsekin kannattaneet.

    Veikkaan, että samoin tulee reagoimaan Vasemmistoliitto ja Keskusta.

    Mainitut kun todennäköisesti haluaisivat rakentaa omalääkärimallin nykyisen himmelin rinnalle niin, että byrokratia ei ainakaan vähene, joka kyllä uhkaa omalääkärimallissa tapahtua.

  5. Sotesta olisi tullut hyvä jos aikanaan alan ammattikunnan ehdotus olisi hyväksytty, mutta siinä taisi olla suurin vastus kokoomus joka halusi työntää sekaan yksityiset rahastamaan?
    Kepun osuus nykyisessä lienee suurin virhe?

    1. Rahastamisesta en tiedä, mutta sen tiedän, että edellisellä hallituskaudella sote -uudistusta tehtäessä hallituspuolueista sdp, vasemmistoliitto ja vihreät vastustivat ihan ideologisista syistä yksityisen sektorin mukaan ottamista sotepalveluiden järjestämiseksi.

      Totuus nyt on kumminkin se, että yksityinen puoli on kaikesta huolimatta mukana, koska julkinen puoli ei yksin kykene asiaa hoitamaan.

      Paljon puhutusta rahastuksestakin saataisiin paremmin vertailtavaa tietoa, jos julkinen puoli uskaltaisi avoimesti kertoa omat kustannuksensa.

      1. Juha U, syy sille miksi esim.ympärivuorokautisista asumispalveluista niin suuri osa on ostopalveluita yksityiseltä on se, että palvelu on 20-30% edullisempi kuin julkisen sektorin tuottamana.

        Huolimatta siitä, että tämä on julkisuudessa useaan kertaan oikeaksi todettu niin joillekin se ei vaan mene perille. Kone jankuttaa sitä punavihreää soppaa yksityisen rahastamisesta.

  6. On aika vaikeeta olla nauramatta demarien ulostuloille omalääkärimallin suhteen.

    Hallitus ei ole kuulemma varannut siihen rahaa, ketkä tekivätkään soteuudistukseen rahoituslain josta puuttuu miljardeja ja miljardeja?

    Ketkä sopivatkaan palkkaharmonisaatiosta ilman, että siihen olisi euroakaan osoitettua rahaa?

    Ja tuota listaa voisi jatkaa, jatkaa ja jatkaa.

  7. Orpo sanoo hyvin osuvasti

    Edellinen hallitus teki hallintomallin joka ei korjannut yhtään palvelua. Me rakennamme nyt sen päälle tätä varsinaista sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää, joka tulee olemaan hyvä. Teidän mallinne päälle me rakennamme sen palvelun, me saamme rahat riittämään, ja teemme töitä että saamme myös henkilöstöä.

    ”https://www.verkkouutiset.fi/a/huudatte-ja-haukutte-petteri-orpo-oppositio-kuulostaa-aivan-kauhealta/#3e3ebc1f”

    1. Varsinkin kepulit halusivat ne ”maakuntahallinnot”, eli ”hyvinvointialueet”. Saadakseen valtaa, valtaa ja vielä valtaa. Siksi kepulit tekivät lehmänkauppoja punikkien kanssa. Punikitkin halusivat valtaa.

      Oikeastaan ketään ei kiinnostanut, että se uusi hallintohimmeli maksaa hirveästi, eikä lyhennä hoitojonoja ollenkaan – voi jopa pidentää hoitojonoja ennestään.

      Punikeille oli ja on luonnollisesti tärkeintä lisätä tehotonta julkista palvelua ja vähentää tehokasta yksityistä sektoria – pitäähän Suomessa saada viimeinkin vallankumous aikaan kun punikkien punakapina Suomen vapailla vaaleilla valittua Eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan (Venäjän yllyttämänä ja Venäjän ruhtinaallisesti aseistamana) epäonnistui surkeasti.
      https://jput.fi/Vapaussota.htm

      1. Juhani, olet oikeassa. Koko maakunta-sotehimmeli oli ja on Kepun työkalu betonoida kadonneen kannatuksen vähentynyt valta maakuntiin ja punikeille se sopii, kun samaan aikaan saadaan lisää byrokratiaa ja lisää jäsenkirja korvamerkkityjä virkoja.

        Itsessä soteuudistuksessa ei ole ainuttakaan ratkaisua yhteenkään tiedossa olleeseen ongelmaan, ei ainuttakaan.

        Lausuntokierroksella kuulluista asiantuntijoista, ei ainutkaan kannattanut nykymallia, ei ainutkaan.

  8. Tuttavalääkäri sanoo ettei lääkärit riitä omalääkärimalliin.
    – Periaatteessa omalääkäriksihakijoita lienee vähän ja se on myös arvostuskysymys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *