”Sairaalaverkon karsimisen sivutuote: Yksityisten yritysten pääsy leikkausten alihankkijoiksi helpottuu
Sote|Hallitus purkaa kirurgian nykyistä tiukkaa keskittämistä pitkiksi kasvaneiden hoitojonojen takia.”
Tilaajille HS sitaatti lehdestä
– Onko niin että jono lyhenee kun kaksi jonoa yhdistetään yhdeksi jonoksi?
– Onko varauduttu ambulanssien lisäämiseen?
– Onko varauduttu ensihoitajien lisäämiseen?
Selvää on ettei sairaala voi olla jokaisessa kylässä,
mutta ensihoito ja kyyditys tulevat lisääntymään. Valitettavasti niistä on jo nyt ajoin pulaa?
Lainataan nyt vaikka ihan piruuttaan pikkuisen lisää:
”THL:n mukaan elokuun 2024 lopussa yli 166 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon. Heistä liki 31 000 oli odottanut hoitoonpääsyä yli puoli vuotta. Suuri osa jonottaa kiireettömiin leikkauksiin.
Käytännössä jotkut hyvinvointialueet ovat jonojen purkamisen takia käyttäneet nykyisinkin yksityisiä ja tarjonneet ihmisille mahdollisuutta mennä palvelusetelillä esimerkiksi kaihileikkauksiin.
Nyt laissa selkiytetään ja parannetaan tilannetta yksityisten yritysten näkökulmasta. Myös hyvinvointialueet voivat aiempaa varmemmalla pohjalla ostaa leikkauksia.
”Oikeustila on ollut vähintäänkin epäselvä”, sanoo edunvalvontajohtaja Hanna-Maija Kause Hyvinvointiala Halista.
”Paljon on varmaan kiinni siitä, miten hyvinvointialueet lähtevät priorisoimaan sitä, että leikkausjonoissa olevat ihmiset saadaan työ- ja toimintakykyisiksi.””
”Eduskuntakeskustelussa päähuomio oli yksittäisissä sairaaloissa, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) nosti yhdessä puheenvuorossaan esiin myös leikkaukset. Kiuru paheksui lainmuutosta ja nimitti sitä ”markkinaosuuden siirtämiseksi yksityiselle”.
”Kyllä minun täytyy sanoa, että onhan tämä aika kova puhallus. Ja täällä päivystysverkon ohessa tämmöistä ollaan puuhailtu”, Kiuru sanoi.
Sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioidaan, että aiempi tiukka keskittäminen ei ole potilasturvallisuudenkaan näkökulmasta enää perusteltu – etenkin, kun osaan kiireettömistä leikkauksista on erittäin pitkät jonot. Yli 4 000 ihmistä oli esimerkiksi lokakuun lopussa odottanut yli puoli vuotta lonkan ja polven tekonivelleikkausta.
”Voimassa oleva terveydenhuoltolaki on meidänkin näkökulmasta liian tiukka”, sanoo lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä sosiaali- ja terveysministeriöstä.
”Päiväkirurgiaa tehdään nyt jo privaattipuolella yksityispotilaille potilasturvallisesti. Oletus on, että yksityiset pystyvät auttamaan hoitojonojen purkamisessa.””
Krista Kiuru, kukapa muukaan?
Punikit saa kyllä jatkossakin kieltäytyä yksityisellä sektorilla suoritetusta terveydenhuollosta, myös leikkauksista-
Jonoja sivuten. Täällä Pirkanmaalla Pirha on päättänyt ottaa vanhusten hoivakoti- ja palveluasumistoiminnot omaan hoitoonsa.
Pirha ei enää lähetä entiseen malliin vanhuksia yksityisen ja kolmannen sektorin ylläpitämiin hoivapaikkoihin vaan haluaa tuottaa palvelut itse. Tämän seurauksena yksityisen puolen hoivapaikkojen osastoja on jouduttu sulkemaan koska asiakkaita ei tule riittävästi.
Mutta eipä niitä hoivapaikkoja ole Pirhallakaan ja tämä on johtanut siihen, että vanhukset makaavat sairaaloiden vuodeosastoilla ilman riittävää hoivaa ja toimintakyvyn ylläpitoa. Vanhusten kunto heikkenee nopeammin kuin olisi välttämätöntä.
Kun turhaan osastoilla makuutettavat vanhukset vievät vuodepaikkoja, niin tämä taas johtaa siihen, että esim. sairaaloissa tehtäviä osastohoitoa vaativia leikkauksia joudutaan lykkäämään kun ei ole jatkohoitoon tarvittavia vuodepaikkoja.
Jonot pitenevät ja ihmiset kärsivät ja tulevat entistä huonokuntoisimmiksi jo ottaessaan hoitoon pääsyä. Osa saattaa jopa kuolla jonoihin.
Ja kaikki tämä vain siksi, että on tehty ideologinen päätös, että julkinen hoitaa.
Kuten edellä sitä korjattavaa riittää,
mutta yöllä ei kannata sairastua sillä
äänestys 101-96 meni hallituksen esityksen mukaan
läpi 5 äänen enemmistöllä!
– Oli niitä vastarannan kiuruja 96 punaisia lähes puolet edustajista.