6 vastausta artikkeliin “Laaja katkos”

  1. Euroopan ja EUn heikoin lenkki:
    Emme näköjään hallitse tietojärjestelmäämme sillä sekin on Jenkkin varassa.
    – Saksa on lipeämässä yhteisestä puolustuksestamme Ukrainan avun saannissa. Unkari on pieni tekijä, mutta Saksa on hyvin merkittävä. Entä koska Italia ottaa vaarin puolustusmenojen kasvattamisessa jne.
    https://www.hs.fi/maailma/art-2000010572118.html

  2. Tätä on tänään alalla ihmetelty. Pirkan blogit ei kärsi koska emme pyöri hienoissa pilvissä vaan kotimaassa. Jos kuuntelitte Yleltä Finavian kulmaa niin sieltäkin todettiin että ei huolta.

    Tässähän on siinä mielessä pieni huoli, että kyse on ihan vain ihmisen pienestä virheestä ja bitti meni poikittain. Ei ole hyökkäys, varkaus tai tuho, tietoa ei ole kadonnut. Kysehän oli siis tietoturvaohjelmasta nimeltä Crowdstrike (Yle puhuu virustorjunnasta) jonka virhe pisti kaiken sekaisin. Tätä ennen kyseisellä ohjelmalla oli verrattain hyvä maine.

    Tästä on nähdäkseni kaksi tärkeää oppia:
    1. Kun tietoturvaohjelma on kaikkialla, sen kriittisyys on kaikkialla. Virhe tietoturvaohjelmassa voi kaataa koko järjestelmän.
    2. Päivitysten testaus, testaus, testaus ja testaus. Päivitystä ei testattu kunnolla. Jos olisi testattu, vika olisi havaittu ajoissa.

  3. Heikki, se on toki mahdollista mutta epätodennäköistä. Jos olisi tällainen taho, hän olisi pyrkinyt saamaan jotain hyötyjä muuta kuin pikkuisen sotkua muutamassa firmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *