Sote palveluihin 10% leikkaus?

Hesari kertoo sotejohtajien tahtotilasta osittain leikata ja osittainen muuttaa olemassa olevaa sääntelyä Sote palveluissa.

”Nykyisistä sote-palveluista pitää karsia pois noin 10 prosenttia, sanoo Vantaa-Keravan hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö.

”10 prosenttia nykyisistä palveluista pitäisi jättää tekemättä. Ne siirtyvät ihmisille itselleen tehtäväksi tai esimerkiksi kolmannelle sektorille”, sanoo Aronkytö.

Syy on se, että hyvinvointialueiden nykyiset rahat ja työntekijät eivät riitä kaikkeen siihen, mitä nyt tehdään. Suomen väestö vanhenee, ja yhä isompi osuus nykyisistä rahoista ja työvoimasta menee vanhusten tarpeiden hoitamiseen. Siksi niitä riittää vähemmän muuhun.

”On ihan selvää, että samaa palveluvalikoimaa ei voida enää järjestää”, Aronkytö sanoo.”

Tuohon on äärimmäisen helppo yhtyä, eikä tilannetta olisi koskaan pitänyt päästää kehittymään nykyisen kaltaiseksi, mutta muuttujia on ollut matkalla monia ja huonoa politiikkaa on tehty pitkään.

Hyvinvointialueiden johtajilta. kysyttiin mitä lakisääteisiä velvoitteita heidän mielestään pitäisi purkaa, 18 aluetta ja Helsinki vastasivat kyselyyn.

””Asiakasluvun mukaan määriteltävistä henkilöstömitoituksista on luovuttava”, kirjoittaa esimerkiksi Länsi-Uudenmaan johtaja Sanna Svahn.

Tarkka vaatimus henkilöstömitoitukselle on vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa ja lastensuojelussa. Lastensuojelussa yhdellä sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 30 lasta. Vanhusten hoivassa yhtä vanhusta kohden pitää olla 0,65 hoitajaa, ja nykyinen hallitus aikoo keventää mitoituksen 0,6:een.

Hyvinvointialuejohtajat siis poistaisivat tällaiset rajat kokonaan. He ovat jo aiemmin tehneet asiasta yhteisen kannanoton.

Pohjanmaan hyvinvointialue nostaa esiin erikoissairaanhoidon palveluvalikoiman rajauksen.

”Toimenpiteet, joita ei tehdä sairauden hoitoon, eli esimerkiksi vasektomia [miehen sterilisaatio] ja kuluneen polven artroskopiat [tähystysleikkaus]. Eli tulisi keskittyä antamaan hoitoa, jotka ovat vaikuttavia ja joilla on todistetusti terveyttä edistävä vaikutus”, sanoo aluetta johtaa Marina Kinnunen.”

”Useat alueet esittävät myös erikoissairaanhoidon hoitotakuusta luopumista tilanteissa, jotka eivät uhkaa henkeä. Nykyisin hoitotakuu on kuusi kuukautta.

Monet johtajista esittävät myös kouluterveydenhuollon tarkastusten rajaamista vain niille, joilla tarkastuksiin on tarve. Kyse ei siis olisi enää kaikkia koululaisia koskevasta oikeudesta.

Samaa esitetään neuvoloiden laajoihin terveystarkastuksiin, joita nykyisen tarjotaan perheelle, kun lapsi on neljän kuukauden, 18 kuukauden ja neljän vuoden ikäinen.

Johtajat haluavat päästä eroon myös nykyisestä määrästä lausuntoja ja todistuksia.

”Lausuntojen ja todistusten tekemiseen kuluvaa lääkäreiden ja muiden ammattilaisten työaikaa tulee merkittävästi vähentää, jotta aikaa riittää vaikuttavaan ja arvoa tuottavaan asiakas- ja potilastyöhön”, kirjoittaa Svahn.”

”Johtajat myös helpottaisivat sosionomien mahdollisuuksia työskennellä sosiaalityöntekijöinä. Lastensuojelun sosiaalityöntekijät vastustavat ajatusta kiivaasti.

Johtajien vastauksissa korostuu, että tehtävien ja velvollisuuksien vähentäminen on kriittinen asia sote-järjestelmän tulevaisuuden kannalta.

”Hallitusohjelmaan kirjattua normien purkua tulee edistää ripeästi. Vain vähän vaikuttavia ja vaikuttamattomia tehtäviä on vähennettävä, jotta rajallisilla taloudellisilla ja henkilöstövoimavaroilla saadaan enemmän hyötyä aikaan”, kirjoittaa Helsingin sote-toimialan johtaja Juha Jolkkonen.

”Mikäli kustannuksia halutaan alas, velvoitteiden ja työn määrää on vähennettävä”, taas sanoo Päijät-Hämeen Petri Virolainen.”

Artikkeli on maksumuurin takana siksi lainasin laajasti.

Perusteltuja esityksiä joihin osaan on helppo yhtyä täysin ja osaan jossain määrin.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010702021.html

7 vastausta artikkeliin “Sote palveluihin 10% leikkaus?”

  1. Sotejohtajaviidakko isoine palkkoineen tulisi perata ja totta myös palvelutarjontaa.
    Vanhuksien palvelusta ei voi paljoa tingiä sensijaan orkanisoitavaa riittää.

    1. Kyuu, ikävä kyllä aiemmin ei oikein olla välitetty kummastakaan, ei siitä paljonko käytetään eikä siitä mitä sillä saadaan.

      Kuten aina, jossain kohdassa pää tulee vetävän käteen vaikka narua kuinka jatkettaisiin.

      Molempiin pitää nyt kiinnittää huomio, sekä rahan määrään, että siihen mitä sillä saadaan.

  2. Aihe on kuin kuuma peruna eikä löydy rohkeutta sanoa ketä hoidetaan ketä ei. Vanhukset on se ryhmä josta halutaan nipistää, mutta miten kun jo nyt ilmenee puutteita? Toisaalta vanhukset ovat nostaneet tämän maan hyvinvointiin ja säästäneet omat eläkkeensä.

    1. Kyllä noissa hyvinvointialueiden johtajien esityksissä on ihan perusteltuja vähennys kohteita ja varmasti niitä olisi lisää löydettävissä jos on tahtoa.

      En näe, että kyse on niinkään ketä hoidetaan vaan mitä hoidetaan ja miten.

      Ovatko kaikki nyt olemassa olevat palvelut tosiaan sellaisisia, jotka ovat kollektiivisesti veronmaksajien kustannettavia vai onko joukossa palveluita joiden kustannukset kuuluisivat yksilölle itselleen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *