Se kielen oppimisen tärkeys – lähes puolet Kela tuista vieraskielisille.

Mitä jos ei enää lisää ”omalla äidinkielellä” palveluita vaan päinvastoin, lisää velvoittavuutta suomen kielen oppimiseen?

”Vieraskielisten prosenttiosuus Kelan maksamista tuista kasvaa kohisten pääkaupunkiseudulla ja lähestyy jo eräissä tukityypeissä 50 prosenttia, ilmenee Iltalehden Kelasta saamista tiedoista.”

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cc056d65-d69b-49ff-959d-9ba61611a0fe

Pitäisi olla ihan itsestään selvää, että jos aikoo jäädä maahan niin tekee kaikkensa oppiakseen vähintään maassa puhuttavan valtakielen.

14 vastausta artikkeliin “Se kielen oppimisen tärkeys – lähes puolet Kela tuista vieraskielisille.”

  1. ”Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”

    SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.

    – Löperö maahanmuuttopolitiikka on perimmäinen juurisyy ongelmaan, ja Suomen järjestelmän liiallinen lepsuus on pahentanut ongelmaa, Ari Koponen jyrähtää.

    Koposen mukaan isolla rahalla kotouttaminen tulkkauspalveluineen on vähentänyt kotoutumista. Hänen mukaansa vahva velvoittavuus on sekä maahanmuuttajien että suomalaisten edun mukaista. Se vaatii myös halua kotoutua, käydä koulut ja siirtyä työelämään.

    Karhunpalvelus maahanmuuttajille
    Maanantaina julkaistuissa tuloksissa ilmenee, että 2. polven maahanmuuttajista eli Suomessa syntyneistä maahanmuuttajista jopa 39 prosenttia ei omaa edes välttävää lukutaitoa.

    – Tämä tilasto alleviivaa, miksi kotoutusteollisuuden miljoonat tekevät vain karhunpalveluksen tälle maahanmuuttajaväestölle. Voisin kärjistetysti sanoa, että Razmyar lukee tilastoja ollen kujalla kuin käkikello, Koponen sanailee.” – Suomen Uutiset. 1.10.2024
    ——————————————————
    Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Koposelta täyttä asiaa.

  2. Lasse:

    ”Onko maahanmuutto ollut hyvää, kun vieraskielisten osuus tuista on yli kaksinkertainen heidän väestöosuuteensa nähden?

    – Tuo on ehkä hieman erikoinen kysymys, koska vieraskielisten joukossa on muitakin kuin maahanmuuttajia. Siellä on myös esimerkiksi Suomessa syntyneitä. Näistä luvuista ei voi päätellä, onko maahanmuutto ollut hyvää vai huonoa, Jauhiainen vastaa.”.

    ”Jauhiainen perustelee kantaansa myös sillä, että Suomeen on tullut vuodesta 2022 alkaen kymmeniä tuhansia Venäjän hyökkäyssotaa paenneita ukrainalaisia. Suuri osa ukrainalaisista on saanut väliaikaisen suojelun jälkeen kotikunnan ja tullut tätä kautta sosiaaliturvan piiriin.”

    Vieraskielisyydessä ei siis ole kysymymys maahanmuutosta, mutta toki se näyttelee isoa rooli a.

    Ukrainan tilanne vaikuttaa ymmärrettävästi isosti tilastoihin, mutta toisaalta ” Suomessa syntyneiden” osuutta onkin sitten jo syytä pohtia syvemmin.

    Mikään ei kuitenkaan muta esittämääni ”Pitäisi olla ihan itsestään selvää, että jos aikoo jäädä maahan niin tekee kaikkensa oppiakseen vähintään maassa puhuttavan valtakielen.”,

    1. Ukrainalaiset oppivat helposti kulttuurin ja suomenkielen venäjänkielisissä kouluissa. He saavat apua luokkatovereiltaan, jotka osaavat myös sujuvasti suomea.

  3. Valitettavasti asiassa osa kuvittelee rahan ja tulkkien lisäämisen korjaavan ongelman, missä ehdoton edellytys on nimenomaan suomen kielen opettmisessa ja siinä niin porkkanoiden kuin keppien käyttämisessä.
    Totta on, että osalla maahanmuuttajalapsista on selke ongelma jo oman kielensä osaamisessa, koska vanhemmatkaan eivät sitä kykene opettamaan.
    Kun toinen tai molemmat vanhemmista jättävät Suomen kielen opettelemisen, tilanne on katastrofaalinen.
    Vanhemmille pitää se Suomen kielen opetteleminen saada pakotetuksi tukien vähentämisellä, jos ei opiskele kunnolla ja aktiivisesti Suomen kieltä.
    Samoin kansalaisuuden saamisen ehtona pitää olla riittävä Suomen kielen taito.
    Lapsille olisi tarpeen saada esiopetusta päiväkodeissa ja esikouluissa, mihin lapset olisi määrättävä ilman selityksiä.
    Tämä viimeinen toki edellyttää riittäviä resursseja ja rahaa, mutta tulee halvemmaksi, kuin kielitaidoton yhteiskunnan elätti lopun ikäänsä.

    1. Juhak, ihan juuri näin.

      Puhutaan asioista suoraan ja todetaan se, että kulttuurisensitiivisyys ja moraaliposeeraus ovat aiheuttaneet valtavasti haittaa maahanmuuttajille ja heidän lapsilleen.

      Tosi asia on, että meillä on kansanryhmiä, joissa lapsi kasvaa äitinsä kanssa, menee kouluun ja kotona hän on äitinsä kanssa. Äidin vastuulla ovat sekä koti, että koulu, mutta sitten on lapsen isä joka hengailee päivät siellä täällä ja kieltää äidiltä
      osallistumisen esim.kielikoulutukseen.

      Edellisen kaikki, viranomaisia ja viranhaltijoita myöten tietävät, mutta mitään ei tapahdu koska …?

      1. Tavoitteeseen päästään sillä,että lopetetaan se moraaliposeeraus ja sellaisten kulttuurisidonnaisten tapojen kunnioittaminen, jotka eivät kuulu länsimaiseen yhteiskuntaan.
        Maassa maan tavalla.

          1. Kyllä tuo oli ihan muuta kuin puuta ja heinää, mutta ymmärrän tuskasi vuosikausia jatkuneen moraaliposeerauksen ja muiden kulttuurien sekä kielien ylistämisen seurauksena, eivätkä tulokset mairittele.

  4. Maahanmuuttajien on tarkoitus pelastaa Suomen työvoimapula ja vaihtoehto tulee kalliiksi.

    1. Sikäli mikäli meillä olisi työvoimapulaa niin taitaa teknologia auttaa nopeammin kuin maahanmuutto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *