Kuten jo aiemmin, niin jälleen kerran tk-lääkäreille mahdollisuus toimia itsenäisinä ammatinharjoittajina ja maksu tulee potilaista, ei paikalla olosta.
Järkeä Kelan ja vakuutusyhtiöiden lausuntojen uusimisvaatimuksiin.
Reseptien uusimisen suhteen muutos siihen,että kun kyse on kroonisesta sairaudesta niin resepti olisi voimassa kunnes sitä ei enää tarvita.
Edelliset saattavat kuulostaa vähäisiltä, mutta todellisuudessa puhutaan kymmenistä tuhansista työtunneista vuodessa.
Ja ihan pirun paljon lisää voisimme tehdä sillä, että olisimme vähemmän lääkäriorientautuneita.
Ei tosiaankaan ole järkeä juosta lääkäriin jokaisen pikkuvaivan takia.
Joutilasta vain paikalla olevaa lääkäriä en ole tavannut.
Niin Hatanpäällä
kuin TAYSin omissa tarkastuksissa, kaikilla on jono oven takana ja kiire.
Sama pörriäisessä. Sama ostopalvelujen hammaslääkärissä.
Ennen sisäänkäyntiä potilastiedot ruudulla ja osin tutkittuna, joka on todella upea järjestelmä. Ei tarvitse paljoa joutilaita selitellä.
Usko pois, asiakas näkee hyvin pienen osan kokonaisuudesta.
Mehiläinen on yksityinen toimija, eikä yksityisellä toimijalla ole varaa tyhjäkäyntiin.
Luin hiljattain Ylen uutisen, jossa roolipelien kautta tavanneet kaksi jo naimisissa ollutta suomalais-naista huomasivatkin ihastuneensa toisiinsa ja päätyivät aviopuolisoidensa suostumuksella seurustelusuhteeseen sekä toinen heistä hormonihoitoon, jossa tärkeää oli käyttää julkisen terveydenhuollon resursseja naisen rintojen poistoleikkaukseen ennen uusia häitä, jotta valokuvat uusista häistä olisivat onnistuneita.
Tuota resurssien käyttöä tämän tasoisiin asioihin miettiessäni en voinut olla ärtymättä siitä, kuinka etuoikeutetussa kuplassa ihmiset elävätkään ja mihin pisteeseen yhteiskunta on ajautunut kun näiden ihmisten ”huolet” ovat uutisissa ja prioriteettilistoilla päälimmäisinä — ja kuinka irvokasta minun näkövinkkelistäni se on käyttää julkisen tai yksityisen terveydenhuollon resursseja tällaisiin minun näkökulmastani viimesijaisiin ihmiskehon muokkauksiin, joiden vuoksi lasten hankintakin tehdään asiaksi, johon edelleen käytetään resursseja samalla kun tahattomasti lapsettomien sekä aidosti sairaiden asiat ovat heikosti.
Resurssien käyttö sen laatuisiin asioihin, kuten rintojen poisto, on minun näkökulmastani perusteltua vaikkapa sellaisissa tapauksissa kuten syöpä tai jos rauhaset ovat niin kookkaat että aiheuttavat vaikkapa selkävaivoja tai muuta todellista terveydellistä haittaa.
Siksi moisten juttujen lukeminen lähinnä herättää itsessäni kysymyksen: eivätkö ihmiset todella keksi muuta kuin hakea huomiota medialta ja lääkäreiltä kuin lapset, jotka eivät ilman auktoriteettia kykene arvioimaan itse missä menee vaikkapa karkinsyönnin raja?
Tietotekniikkaa ei osata/haluta käyttää oikein.
Niilo, tietotekniikassa ja terveysteknologiassa olisi aivan valtava potentiaali yksinkertaistaa monia prosesseja.
Pelkästään jo kantapalvelun käytön kehittämisessä olisi saatavissa merkittävästi hyötyä, mutta kun se julkisen puolen osaaminen asiassa on mitä on ja ostojakaan ei osata tehdä osaavilta tahoilta.
Kyuu osaisi varmasti tähän sanoa paljonkin.
Oma kokemukseni on että kyllä paikalla olosta todellakin maksetaan.
Vuoden -23 alussa jouduin käymään parikin kertaa viikossa Hatanpään terveysasemalla hoidoissa. Siinä sitten reilun tunnin puolitoista odotellessani niin parikin kertaa kävi niin, että eräskin lääkäri huuteli koko tuon ajan yhtä ja samaa potilasta noin vartin välein. Ei näkynyt ei kuulunut, mutta sinnikkäästi hän huuteli ja ketään muuta hän ei siinä välissä ottanut vastaanotolleen.
Käytävällä kävelijöitä näki joka kerta. Vailla selkeää toimenkuvaa.
Itselläni on tietty lääkitys ollut noin viisitoista vuotta. Muuttumattomana. Resepti on uusittava kahden vuoden välein. Se uusitaan aina samanlaisena ilman, että pyydettäisiin edes lääkekontrollissa käymään. Ei tosin ole tarpeenkaan. Kerran tämän viidentoista vuoden aikana olen lääkekontrollissa käynyt.
Ja tuo yllä oleva on vain pintaraapaisu.
Joskus Hatanpäällä on nimellä huudeltu pari kertaa, sitten nimi on vaihtunut. Jos potilas ei ole sovittuna aikana paikalla eikä ilmoittanut, lasku tulee perässä. Harvinaista.
Toisaalta en käy kuin joissakin tapauksissa ja harvoin.
Tänä vuonna kerran TAYS, kun luomi repesi ja verta en saanut omin neuvoin tyrehtymään. Ompelu 2
tikkiä. Oli siellä kiirettä.
Hammaslohkeamaan viikon jono, mutta Lempäälään olisin päässyt heti. Aina ostopalveluita.
Hammastarkastus meni umpeen ja uusi joskus 1/2
vuoden päästä. Syy jono.
Vaimo pääsi heti Lempäälään, kun paikka lohkesi.
Kiirettä pitää alalla.
Ei valittamista, kun on onnea matkassa ja vielä terveenä, paitsi mitä nyt juuri, kun selkä jumittaa eilisestä maa-artisokan nostourakasta.
Ostopalvelut ovat yksityisiltä ostettuja palveluita ja niiden pitääkin toimia sujuvasti-
On myös hyvä huomata, että kun henkilö menee TK lääkärille, niin ei lääkärin ulkonäöstä erota onko kyseessä virka vai vuokralääkäri.
Kärjistäen, virkalääkäri saa saman palkan otti hän sitten 1 tai 10 potilasta päivässä vastaan, vuokralääkäri ei saa.
Mikäli poistettaisiin lääkärin ja ja palvelun ostajan välistä se vuokrafirma niin olisi yksi rahastaja ketjussa vähemmän ja uskallan väittää, että vaikka lääkäripalveun hinnalle asetettaisiin kohtuullinen katto, niin tekijöitä riittäisi.
Ei tämä mikään uusi keksintö ole vaan malli on toiminut muuallakin.
Tiesittekkö muutoin, että vuonna 2022 Kela otti vastaan 660 000 B-lausuntoa?
Siis yksistään Kela ja B-lausuntoa 660 000 kpl.
Muita tahoja joille kirjoitetaan lausuntoja ovat mm.seuraavat:
Traficom, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Fimea,
Puolustusvoimat, Tapaturmavakuutuskeskus.
Työeläkevakuutusyhtiöt, tuomioistuimet ja
työnantajat.
Konkreettinen esimerkki psykiatrian erityisalalta:
”Joka vuosi noin 60 000 suomalaista on Kelan psykoterapian kautta hoidossa. Jokainen heistä tarvitsee joka vuosi lääkärin lausunnon, ensimmäisellä kerralla psykiatrian erikoislääkärin lausunnon. Joka vuosi kirjoitetaan siis 60 000 lääkärinlausuntoa. Lähes kaikki hakemukset hyväksytään ja hakijat saavat Kelalta maksusitoumuksen kuntoutuspsykoterapiaan.
”Tämä on aivan turha prosessi, joka ei tuo mitään lisäarvoa”, Ekelund sanoo.
”Yksinkertaisella päätöksellä voisimme vähentää 60 000 lausuntoa ja 60 000 työtuntia. Psykoterapia voisi olla hoito muiden joukossa, ja se voitaisiin hyväksyä kuten muutkin hoidot”
https://www.hs.fi/suomi/art-2000009547656.html
Terveydenhuollossa toimii valtavan osaavia ihmisiä eri ammateissa ja jos nyt vaikka polvesi alkavat vaivaamaan niin sinut ohjataan fysioterapeutille.
Fysioterapeutti arvioi onko vaiva niin paha, että se pitää näyttää lääkärille.
Lääkäri toteaa, kipuja on ja laittaa lähetteen röntgeniin ja saat uuden ajan lääkärille
Kelataan takaisin ja kysytään, miksi se osaava fysioterapeutti ei saa laittaa sitä röntgen lähetettä suoraan ja näin lääkärillä olisi kuvat valmiina heti ensimmäisellä käynnillä?
Tämä ihan sama kuvio toistuu monessa muussakin yhteydessä.
Meillä on aivan huippu osaavia toimintaterapeutteja joiden apuvälinemääräyksiä asiakkaille lääkärit joutuvat yhä vahvistamaan ja lääkärit vahvistavat ne, koska se määräyksen esittänyt toimintaterapeutti tietää häntä paremmin asian ja apuvälineet.
Soten, sosiaalipuolella olisi vähintään yhtä paljon kirveellä töitä kuin on terveydenhuollossa.
Koulutusten sisällöissä, vaatimustasoissa virkoihin jne.jne.
Ajoin sitä ihmettelee, että miten lainkaan on ennen kakaroiden paskavaipat osattu vaihtaa kun ei ollut alempaa korkeakoulututkintoa tai opettaa kakaroita ruokailutavoille kun ei ollut ylempää
korkeakoulututkintoa?
Eiköhän nuo kaikki ole niillä ammattilaisilla tiedossa, jotka eri soten sektoreilla uudistavat järjestelmää pala palalta. Työ on iso, järjestelmiä rinnakkain ja päällekkäin monta. Yhteen sovittaminen vie aikaa.
Tietojärjestelmänä olen ehdottanut ja kuvannut mallia ”tiedon valtatie”, johon runkoon eri soten nykyiset osajärjestelmät liitetäisiin.
Se on ideana toimiva, mutta kasattavana lähes mahdoton.
Niin, sehän tässä hulluinta onkin, ongelmista kyllä tiedetään, mutta niitä ei tunnusteta ja niin niitä ei myöskään ole lähdetty, eikä osin ole edes haluta lähteä korjaamaan, mutta ehkä nyt on pakko.
Ongelmat ovat pääosin ihan itse rakennettuja ja ikävä kyllä politiikalla ja poliitikoilla on ollut iso rooli siinä urakassa.
Varhaiskasvatus( paskavaipat ja ruokailutavat) on oikein malliesimerkki siitä miten oikein rakentamalla on rakennettu nykyinen henkilöstöpula.
Kyllä siellä järki on päässä, miten mennään kuntien sirpalemallista eteenpäin. Takaisin ei palata.
Kansa vain sairastaa enemmän kuin rahkeet riittävät. Ja se vasta nuorempien osalta pahalta näyttääkin.
Pitää saada aikaan terveysvakuutus ja pian.
No ihan rehellisyyden nimissä, ei se eteenpäin meneminen kovin lupaavalta vaikuta vaikka järki olisikin päässä.
Ja kyllä tämä 21 alueen malli on ihan pirun sirpaleista tämäkin.
Akuuttiin tilanteeseen niin talouden kuin henkilöstöresurssienkin suhteen olisi verrattain yksinkertaisia ja nopeita toimia mahdollista tehdä, mutta kun ei ole tahtoa ja suurin vastustus tulee vasemmalta ja Ay-liikkeeltä.
Käsi ylös joka yllättyi!
Tässä ei kysytä persuilta eikä ay:ltä mitään.
Työntekijät ovat palkkansa ansainneet. Viennillä ei ole mitään tekemistä sote- palkkojen kanssa paitsi Satosella.
Totta helvetissä viennillä on tekemistä kaiken kanssa, älä nyt hölmöjä puhu, mutta viittaukseni vasemmiston ja Ay-liikkeseen ei suinkaan liity mitenkään palkkamalli keskusteluun vaan rakentamalla rakennettuun henkilöstö pulaan erityisesti soten, sosiaalipuolella.
Vasemmistopuolueet ja Ay-liiike ovat olleet erittäin isossa roolissa jopa pääosissa ongelman aikaan saamisessa.