Tulee suorana tuo Yhdysvaltojen presidentivaali monelta kanavalta (netin kanavat) ja suorana myös Suomen tv-kanavilla kohtapuoleen. Itse seuraan Max kanavalta juuri nyt suoraa lähetystä.
Nyt selviää jotta jatkuuko ns ”tuttu ja turvallinen” linja jos Harris valitaan tai käykö niin että jo kertaalleen sekoillut Trump valitaan ja Yhdysvallat astuu askeleen kohti..tuntematonta…
Pitää nyt yrittää valvoa, pari kertaa jos tässä ulkona koiria käyttää niin eiköhän siinä silmät aukea viileässä säässä välillä. Kahviakin on kyllä hörpittävä.
Trump aloitti jo itkemisen. Väittää että massiivisesti huijataan nyt Philadelphiassa…aagghhh.
Lähde ja Trumpin postaus siinä:
https://x.com/RpsAgainstTrump/status/1853920710650962021
Olikohan se tunnustus?
Maailman kaaos jatkuu Trump lisällä?
Kaaos nyt jatkuu kävi miten kävi.
Vaan me emme voi paljoa kuin katsella.
Tulemme näkemään kuinka Trump solmii liiton axis of evil porukan kanssa.
Huomatkaa että ensimmäinen joka onnitteli Trumpia oli El Salvadorin diktaattori Nayip Bukele.
Trump on myös luvannut soittaa Putinille.
Trumpin voitto ilahduttaa. Edelleen pelottaa että demokraatit löytää jostain extraääniä tai yrittävät salamurhaa Trumpin.
Valitettava seuraus on kaaos ja monessa asiassa katastrofi, kun trumppeli ensin kaataa roskiin kaikki itseään koskevat rikossyytteet, alkaa veljeilemään putinin kanssa, aloittaa kauppasodan jne.
Trump tietää että on elinkaarensa lopussa, tekee mitä vain että saa paistatella johdossa sen 4 vuotta, oma veikkaus on että yrittää jatkoa tähän vielä jollain muotoa. Ei edes vitsi.
Täällä porukka joka tätä on kannattanut alkaa tajuamaan kohta miksi kohta ei naurata…
Luultavasti yrittää saafa jonkun nuoremman sukulaisensa kruununperijäkseen.
Voipa olla että omat kannattajat tulevat pettymään.
En tiedä onko täällä ollut Trumppia kannattanutta porukkaa, mitään merkitystä sillä ei vaalin tulokseen ei kuitenkaan ole ollut.
Se on selvää, että Suomessa sekä verorahoitteinen, että mainosrahoitteinen media hävisi USA: n presidentinvaalit ja vieläpä hieman nololla tavalla, mutta sellaista suomalainen poliittinen journalismi on, siis huom.poliittinen journalismi.
Kun älyllisesti laiskat toimittelijat leikkaa-liimaa periaatteella kopioi ”uutisia, kyselytuloksia jne.” itselleen mieluista lähteistä ja lisäävät joukkoon omia mielipiteitään niin yleisölle syntyy asioista kuva, joka ei välttämättä olekaan oikea ja joskus se voi olla jopa hyvin kaukana siitä.
Se mitä tuloksesta seuraa, jää nähtäväksi, mutta ehkä Euroopan olisi nyt aika nähdä lähelle, eikä tähystellä kauas.
Minä laitoin telkkarin kiinni, kun ”vanhaherra” aloitti voitonpuheensa, Että on sitten maa, jossa rikollinenkin voidaan valita presidentiksi.
Tekisi hyvää suomelle ja Euroopalle katsoa tulosta silmästä silmään eikä keksiä tekosyitä ja voivotteluja.
Näin kävi. miksi näin kävi ja mitä teemme seuraavaksi.
Joko EU nousee omille jaloilleen vihdoinkin, tai päädymme kiinan apupojaksi.
Markku Ruotsilla, niin erikoinen tyyppi kuin onkin taitaa osua aika hyvin asian ytimeen :
”Suomen tunnetuin Trump-tulkki ja Helsingin yliopiston dosentti, professori Markku Ruotsila ei ole tuloksesta yllättynyt. Hän sanoo puhuneensa tästä jo vuosien ajan. Tarkemmin siitä, kuinka Yhdysvaltojen ”ylimielinen akateeminen eliitti ja media” ylenkatsovat tavallisten amerikkalaisten elämän haasteita.
Nyt kun tilinteon hetki näyttää tulleen, kysyimme, miten Ruotsila selittää demokraattien Kamala Harrisin todennäköiseltä näyttävää tappiota.
Jos pitäisi nostaa Harrisin kampanjasta esiin yksi heikkous, mikä se olisi?
”Ei hän sanonut koskaan mitään. Sama taktiikka, jota [istuva presidentti Joe] Biden käytti 2020 ja [entinen presidentti Barack] Obama käyttivät hyvin tehokkaasti. Mutta ei se vaan enää toimi, että mennään sammutetuin lyhdyin vaaleihin. Etenkin tilanteessa, jossa ovensuukyselyidenkin mukaan yli 80 prosenttia amerikkalaisista halusi tänä vuonna radikaalia muutosta tai koko järjestelmän romuttamista. Ja Harris puhui ympäripyöreitä teleprompterista.”
AP VoteCast-kyselyssä kuultiin 110 000 äänestäjää ympäri Yhdysvaltoja. Heistä kahdeksan kymmenestä kertoi haluavansa nähdä huomattavan muutoksen tavassa, jolla maata johdetaan.
Mutta kyllähän Harrisilla oli myös todella tiukkoja kantoja joihinkin asiakysymyksiin, kuten aborttioikeuteen.
”Oli, mutta eivät ne kannat vedonneet amerikkalaisiin, joiden elämä on muuttunut Bidenin ja Harrisin kaudella sietämättömäksi. Se on se keskeinen asia, ei siinä mitkään aborttipuheet auta. Tietysti ne vetoavat osaan äänestäjistä, mutta he ovat paremmin toimeentulevia.”
Ja sama kysymys Trumpista. Mikä on mielestäsi tärkein hänen ennustettua voittoaan selittävä tekijä?
”Trumpin tekemä tulos. Yksinkertaisesti amerikkalaiset muistavat sen, millaista heidän elämänsä oli Trumpin kaudella ennen koronapandemiaa. Ei se tarkoita, että he pitävät Trumpista tyyppinä, kaikesta dramatiikasta. Työttömyys oli alhaisempaa, tulotaso kasvoi massiivisesti. Kaikkein köyhimpien tulotaso kaikista eniten. Tavalliset amerikkalaiset tietävät sen, koska se on heidän jokapäiväistä elämäänsä. – – Se on se kontrasti nykyisen tilanteen ja Trumpin aikaisen tilanteen välillä.””
https://www.hs.fi/maailma/art-2000010800718.html
Tuossa Ruotsila on oikeassa. Harris ei kampanjoinut asialla. Okei; ei Trumppikaan, mutta hän sai sentäs sen kuulostamaan kuin välittäisi asioista.
Sinänsä Trumpin talousmalli oli kuin Marinin – massiiviset velat ja massiiviset tuet sinne ja tänne. Lasku tuli perästä.
Trump puhin nin, että tyhmätkin jenkit ymmärsivät, mitä hän sanoi.
Todellisuudella ja realismilla ei ollut väliä.
Tottahan se on, että demokraattien pitää katsoa peiliin ja pohtia mitä äänestäjien enemmistö haluaa. Helpompaa on tietysti vain leimata Trumpia äänestäneet ”tyhmiksi” niin kuin Suomessa jotkut tekevät, mutta ei sellaisella ”analyysilla” päästä eteenpäin. Ihmisten käyttöytymisellä on syynsä ja niitä on hyvä ymmärtää vaikka ei hyväksyisikään.
Demokraateilta ainakin puuttui karismaattinen ehdokas. Biden kuhnaili ehdokkuutensa kanssa niin kauan ettei uuden ehdokkaan etsimiseen edes jäänyt aikaa vaan Harris oli ainoa vaihtoehto. Mutta Demokraatit häviävät myös kongressin ja senaatin vaalit eikä se johdu henkilöistä vaan heidän politiikastaan tai ainakin siitä millaisen kuvan kansa on siitä saanut. Talous lienee yksi suurimmista ellei suurin tyytymättömyyden aihe. USAn talous on kyllä aika hyvässä iskussa mutta ilmeisesti se ei ole näkynyt tavallisten ihmisten arjessa.
Talouskeskustelu ei ollut siellä numeroita, trendejä ja lukuja – vaan heittoja. ”Tämä asia maksoi aikaisemmin näin paljon ja nyt enemmän”.
Karismaattisin ehdokas vaaleissa taisi sittenkin olla kananmunapaketti.