Suuret ikäluokat raivasivat, nyt he ovat rasite.

Jotenkin minua korpeaa joskus, kun minua älykkäämmät ( ei viisaammat ) ylistävät juhlapuheissaan sitä, kuinka Suomessa ihmisten keskimääräinen eliniän odote on sekin maailman huippua ja lienee  naisilla huidella jo  tuolla reilusti yli 80 ja miesten  jonkun vuoden alenpana.

Mutta…..sitten se kuuluisa mutta.

Sillä nyt näistä ylistyksistä mitä kuulee siitä, kuinka ihmisten elintapojen muutoksin ja ehkä myös lääketieteellisin keinoin ollaan saatu yhä enenevässä määrin lisää ja lisää tervaskantoja maahamme ja kehutaan kuinka vireitä ja hyvinvoivia vanhuksemme ovat vielä kuolessaankin ( vähän huumoria )

Ja sitten se kolikon toinen puoli, kun kaikki politikot, heidän ideologisesta suuntautumisestaan riippumatta julistavat puheissaan, kuinka huonolta tulevaisuus näyttää valtiontalouden kantokykyyn peilaten, kun vanhusten määrä lisääntyy jatkuvasti.

On se varmaan vanhuksista ristiriitaista kuunnella, kun toisaalta ylistetään kuinka tärkeitä te olette ja olette olleet raivaajasukupolvina hyvinvointivaltion rakentajina. Ja sitten nurkan takana salaa tai julkisesti  politikot puolueineen saarnaavat, kuinka suuri uhka maamme kantokyvylle on jatkuvasti lisääntyvissä vanhuksissa, jotka tuntuvat elävän ihan kuisallaankin pitkään ja jotka ovat vain kuluerä ja rasite valtiontalouden rattaissa.

Tämä kaksinaismoralismi ja syyllistäminen tässä vituttaa, kun ns. suuret ikäluokat olivat työllä ja uhrauksin tämän hyvinvointivaltion alkuun saattaneet, niin nyt heidän tulisi uhrautua vielä toisenkin kerran hyvinvointivaltion pelastaakseen….kuolemalla nuorempina, vaikka heti eläkeelle jäätyään.

Varmasti tämä vinoutunut ikäpyramidi on ongelma kansantaloudellisesti, mutta turhaa siitä on meitä vanhuksia syyttää jos lapsia ei synny ja nyt niitä luulisi syntyvänkin, kun mistään ei ole puutetta kuten oli sodanjälkeisinä vuosina, jossa pirttiviljelys oli sääntö, ei poikkeus.

 

8 vastausta artikkeliin “Suuret ikäluokat raivasivat, nyt he ovat rasite.”

  1. Puheet ja tämän hallituksen totaalinen kyvytyömyys ymmärtää edes mistä on kysymys, on nähty. Suuret ikäpolvet ja heidän määränsä ja tilanne on annettu tosiasia ja heidät pitää pitää kelkassa mukana.
    …mutta…

    Leikkaamalla tämä maa ei nouse. Kuoleman kierre ja sakkaus on nyt menossa.
    Säästöjäkin tarvitaan, mutta samanaikaisesti pitää löytää ratkaisut tulojen lisäämiselle.
    Ainoa tie siihen on saada Suomeen nopeasti uusia investoivia yrityksiä houkuttelevalla yritysverokannalla ja uudella työllä ja työvoimalla vrt. muut kilpailijamaat. Uskottava politiikka siihen on välttämätön.
    Malliesimerkki Irlanti, jolla
    menee hyvin yritysmyönteisyyden ja verotuksen vuoksi.
    Ei yritysmyönyeisyys tarkoita palkkojen polkemista ja irtisaomisia, päinvastoin.
    Vahojen porojen jauhaminen edellisten päättäjien tekemisitä lisäksi on suuri kyvyttömyyden syy.
    Uskoa ja lujaa luottamusta päättäjiin tarvitaan ja sitä tämä hallitus ei enää saa millään tempuilla, varsinkaan Turun rata- tyyppisillä, eikä miltään suunnalta, ei edes EU:sta tai muulta maailmalta.
    Tuloja, työtä, uskoa ja luottamusta tarvitaan pian ja uudet voimat ja uusi hallitus sitä takomaan.

  2. Minä puhin blogissani aidasta, Heikki aidan seipäistä.
    Taloudellinen tilanne, olipa se nyt millainen hyvänsä, niin vanhuksien kunnoitus ja arvostus tulee perustua muuhun kuin rahapussin paksuuteen.
    Kuulisipa kerrankin politikkojen suusta, että vanhukset ovat kunniakansalaisiamme eläessään, ei vasta kuoltuaan.

    1. Kylläpä on osuva vertaus tuo aita ja aidan seipäät tämän keskustelun avausta luonnehtimaan.

    2. Rahapussiahan tämä hallitus pitää kaiken syynä, ettei vanhuksia ole varaa hoitaa kuin he, joilla on rahapussi.
      Moraali on syöty aikaa sitten jo hallitusohjelmassa.

  3. Tanskassa eläkkeelle jäänyt voi tienata vapaasti menettämättä eläkkeitään. Valtio säästää, seniori tienaa, työvuosia lisää ja terveys paranee.

    Suomessa ei onnistu.

  4. Kun kerran kysyin firman lääkäriltä iteneekös mun ikävuoteni kun liikun aika lailla

    Hän katsoi minua ja sanoi no ei oikeasti pidennä muta kuoletpa terveempänä

    No toisaalta kuolema meitä kaikkia odottaa enemmin taikka myöhemmin terv tepivaari

  5. Me suuri ikäluokka teimme usemmat työtä 40 vuotta rakentaen tämän maan ja säästäen eläkkeemme, niin että missä vika kun nykypäättäjät valittavat ja velkaannuttavat maamme?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *