Arvi(oita) tulevasta.

Olen sen sortin persu, että mihinkään mitä medioista kuulen tai luen, niin en ota totuutena, tulivatpa ne minkäsortin tuutista hyvänsä.

Tälläkin hetkellä kun ilma on sakeana pankkien, tutkimuslaitosten ja talousguru – analyytikkojen arvioita Suomen tulevista talousnäkymistä nyt, keskipitkän ja pitkän aikavälin kvarttaaleissaan, niin kahta samansuuntaista ennustetta en löydä, kuka näkee valoa tunnelin päässä ja kuka maalaa piruja seinälle pitkälle tulevaisuuteen.

Kuinka ihmeessä talousosaajina itseään tituleeraavat voivat näin poiketa toisistaan, vaan olisiko heilläkin kysymys laulun laulamisesta siten keneltä sen leivän saavat.

Itse olen lopettanut näiden analyytikkojen arvioiden lukemisen jo ajat sitten ja rinnastaisin ne lähinnä horoskooppehin, yhtä kaukana molemmat ovat totuudesta ja perustuvat vain toiveisiin, unelmiin ja toisille ne tarjoilevat mustaa pekkaa.

Mutta  kun olen havainnut Suomen taloudessa jo valon kajastavan tunnelin päästä, niin se ei perustu asiantuntioita peesaten, vaan omaan kokemukseen elävästä elämästä.

Eli, kun ajelemme vaimoni kanssa kaupunki ja maaseutuasunnon väliä säännöllisen epäsäännöllisesti, jossa kilometrejä kertyy noin 500 suuntaansa, niin selvä muutos on tapahtunut raskaan liikenteen osalta  sen  huomattavana lisääntymisenä viimeisten kuukausien aikana.

Minä pidän sitä merkkinä Suomen taloudellisen tilanteen  elpymisen osoituksena, sillä ei se raskas liikkenne siellä pelkkiä terveisiä ajele, kyllä siellä tavara liikkuu ja käy hyvin pyydykseen näin kalamiehen termiä käyttääkseni.

Nykyään  kaikki mitä luet tai kuulet medioista, niin siihen tulee suhtautua epäillen ja monasti se on niin, että se joka suuremmalla suulla sitä ”totuutta” saarnaa, niin on se joka eniten on väärässä.

Itse perustan arvioni kokemusperäiseen tietoon, en joidenkin itseäni viisaampien ( niitäkin muka on ) teoreetikkojen käppyröihin ja laskelmiin ja joissa heillä kuitenkin useasti on se oma lehmä ojassa.

Joten, hyvin menee….mutta menköön, hallituksen toimet alkavat puremaan vähitellen ja maailmanlopun maalareilla punaväri kuivuu pensseliin jo säikähdyksestä.

51 vastausta artikkeliin “Arvi(oita) tulevasta.”

  1. Ei tässä tarvitse kaikkien olla niin uunoja ja uskoa kuin kirje hallitusohjelmasta joulupukille.
    Suomen pelastaa vain Orpon kirje presidentille hallituksen erosta ja uudet vaalit, niin saadaan persut ulos sotkemasta Suomea suohon.

    1. Minä uskon siihen mitä näen, en siihen millä vasemmisto pelottelee.
      Ota Heikki laput pois silmiltäsi, tämä elämän matonkudonta sisältää muutakin värimaailmaa kuin sinun musta ja valkoinen.

    2. Heikki

      Meinaakkona, että jostakin ulkoavaruudesta tulisi uusi hallitus?

      Eduskuntaryhmät olisivat vaalien jälkeen voineet valita mieleisensä hallitustunnustelijan.

      Demarit pötkivät vastuustaan. Se siitä ja sen kestävyydestä.

  2. Jos ei Heikin loputon pessimismi ärsytä niin se ainakin väsyttää, niin paljon samojen asioiden toistoa besserwisserin kovalla ja rötisevällä äänellä. Pakosta tulee mieleen antiikin Rooman ajoilta hokema että olen sitä mieltä että Kartago on hävitettävä.
    Mutta noista asiantuntijoista, tuntuu että yhä enemmän medioissa heistä puhutaan ja heitä on yhä enemmän. Ja kuten Arvi toteaa niin jokainen voi heidän katraastaan valita mieluisen ja toistella hänen viisauttaan. YLEä viime aikoina syytelty että heidän valintansa eivät pyrkisi objektiivisuuteen vaan joiden aatesuuntien pönkittämiseen, liekö tässä perää.

    1. Onko mitään merkkiä miltään taholta siitä, että
      ”tämä meidän hyvän hallitusohjelmamme kirjaukset” ovat toimivia ja mikään niistä enää päivän tasolla, saati tulevaisuuden?
      Kaikki tahot, ei pelkästään oppositio, vaan ulkomaat, vientiammattilaiset, luottoluokittajat mm. Fitz, työnantajat ja EK, AY, sote-ammattilaiset, THL, jne. ovat sitä mieltä, ettei näin voi jatkua.
      Joulupukkiin, hallitukseen uskovat vain tontut.

      1. Pahin ongelma on, että korkeakoulutetut ovat pitkän aikaa paenneet maasta.

        Suomea on yli 35 vuotta ajettu perse edellä puuhun.

        Jos halutaan muutosta, se edellyttää melkoista muutosta eli kriisiä.

        1. Heikki:

          ”näin ei voi jatkua”

          Juuri tästä syystähän nykyinen hallitus on olemassa. Ei pidä jatkaa Suomen alasajoa.

          Kevään kapinalakkolaiset olisi pitänyt laittaa syytteeseen valtiopetoksen yrityksestä.

          Ahtisaari ennusti, että demarit ja ay hävittävät hyvinvointivaltion.

          Ei Lipponenkaan ihan puupää ollut. EMU -äänestyksen jälkeen hän mainitsi, että liittyminen edellyttäisi joustavuuden lisäämistä työelämässä
          Mutta Lipponen oli vähän tossu PM. En muista hänen juurikaan painottaneen tätä seikkaa.

          Yleissitovuudesta palkkaratksuissa on siis luovuttava heti. Jos palkkaratkaisut olisivat yrityskohtaisia, niin monelta konkurssilta vältyttäisiin.

          Lisäksi Sipilän pyrkimys vapauttaa yritykset mukauttamaan työntekijämääräänsä suhdanteiden mukaan pitäisi nyt toteuttaa.
          Sipilä antoi periksi hanttapulien johtaman SAK:n taloudellisen väkivallan edessä.
          Siinäkin olisi ollut ainesta syytteeseen valtiopetoksesta.
          On lähdettä siitä, että maassa lakiehdotukset antaa maan hallitus ja lait hyväksyy eduskunta, eikä siihen pidä rahoissaan kieriskelevän väkivaltaisen ay-hanttapuliston sekaantua.

    2. PS. Yle ei tähän hallituksen sopppaan mitenkään kuulu. Se tehtävä on uutisoida luotettavasti tapahtumien kulku eri näkemysten kannalta.
      Tietenkin se, mikä kuuluu itse YLEn hallintoneuvoston persuiluun, kuuluu heille puolustaa ja vastustaa riippumattomaan tiedonvävälitykseen poliittista puuttumista.

      1. Kovin moni ei vasemmistolainen tuntuu näinä aikoina olevan sitä mieltä että
        ”Ylen tehtävä on uutisoida luotettavasti tapahtumien kulku eri näkemysten kannalta” pitäisi muuttaa muotoon
        ”Ylen tehtävä OLISI uutisoida luotettavasti tapahtumien kulku eri näkemysten kannalta”

        Voiko olla savua ilman tulta

          1. Tämä väittämä varmasti pitää paikkansa mutta miten se liittyy Yleen

            1. Perussuomalainen liikenne ja viestintäministeri Lulu Ranne on lähtenyt tätä Ylen koskemattomuutta riisumaan siihen muotoon, jota puolueettomalta ja verorahoitteiselta instanssilta edellytetäänkin, eli avoimuutta ja tasapuolisuutta niitä kohtaan, joka sen ”lystin” kustantaakin.

    3. ”Jos ei Heikin loputon pessimismi ärsytä niin se ainakin väsyttää…”

      Epäsosiaalinen media on vihervasemmistolaisten ankeuttajien temmellysalusta, eräänlainen älyllisen ja henkisen elämän musta-aukko, mutta onneksi sen saa helposti suljettua.

  3. On vaikea tehdä talouspolitiikkaa, kun ei tiedä, miten elinkeinoelämä siihen reagoi.

    Vaihtoehtoja:

    – teollisuus lähtee maasta
    – korkekoulutetut jatkavat pakopolittiikkaansa
    – tunkeeko maahan lisää elätettäviä
    – ampuuko oppositio tykeillä vai ritsoilla
    – tuleeko rajataisteluja vai maahantunkeutuminen
    – kaataako mairemyrsky n:o 2 tuulivoimalat
    – keksitäänkö tuoreelle käyttöä
    – viekö halla ja muut sääilmiöt sadon
    – suljetaanko Itämeri liikenteeltä

  4. Ihminen joka elää 25 vuoden asuntolainan kanssa ei voi elämäänsä perustaa vuosikvartaaleihin vaan lujaan uskoon omista kyvyistään, eikä siinä kaiken maailman asiantuntijoiden ennnusteilla ole merkitystä .

    Mitä tulee mediaan niin kannattaa lukea ja ottaa selville asiantuntijoiden taustat, sen lauluja laulat jonka leipää syöt ja mielipidekirjoitukset ovat mielipidekirjoituksia ja niistä valtaosa medioiden sisällöistä koostuu.

      1. Punademujen ”totuudella” Suomi on katastrofissa alta aikayksikön.
        En todellakaan halua hk:n punautopiaan verotuksella rosvottavaksi.

      2. Perustuslain mukaan valtiovalta kuuluu kansalle ja sen valitsemalla eduskunnalle.

        Valtiovalta ei kuuluu esimerkiksi ay:n rahoistaan kieriskelevälle hanttapulistolle.

        PS ei ole minkään osapuolen yhteiskunnan aikaansaamaa kakkua jakamaan korruptoima etujärjestöpuolue, vaan valtionhoitajapuolue, jonka tukena on isänmaan etua ajatteleva kansan osa.

        Koulujen aamunavauksiin pitäisi ottaa lippuvala Yhdysvaltojen mallin mukaan ja lippulaulu. Muuten hanttapulisto turmelee maamme.

  5. Mitä merkitystä kenenkään millään vaihtoehdolla on, koska hallitus vie ”meidän hyvän hallitusohjelmamme kirjauksia” lävitse jääräpäisesti kenenkään muun näkemyksiin uskomatta? Ei EK:n, viennin, AY:n, THL/soten, Fitzin, EU:n eikä opposition.
    Päin persettä menee, sen tämä kauhukabinetti osaa.

    1. Olen tullut entistäkin vakuuttuneemmaksi siitä, että hyvin toimiva hallitusyhteistyö kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken tulee jatkumaan myös v.27 eduskuntavaalien jälkeenkin.
      Todennäköisesti vain Orpo ja Purra vaihtavat paikkaa keskenään pääministeristä rahaministeriksi ja päin vastoin.

    2. ”Mitä merkitystä kenenkään millään vaihtoehdolla on, koska hallitus vie ”meidän hyvän hallitusohjelmamme kirjauksia” lävitse jääräpäisesti kenenkään muun näkemyksiin uskomatta? Ei EK:n, viennin, AY:n, THL/soten, Fitzin, EU:n eikä opposition.
      Päin persettä menee, sen tämä kauhukabinetti osaa”

      Kauheaa mesomista vailla minkäänlaista järjen häivääkään. Ei näille ankeuttajien höyrille voi kun nauraa.

    3. Ällös Heikki lietso kapinaa. Sillä oli vuonna 1918 karmean puoleiset seuraukset.

    4. Pahin ongelma on, että korkeakoulutetut ovat pitkän aikaa paenneet maasta.

      Suomea on yli 35 vuotta ajettu perse edellä puuhun.

      Jos halutaan muutosta, se edellyttää melkoista muutosta eli kriisiä.

  6. Naura pois, mutta nuo tahot, jotka mainitsin, niitä vituttaa oikein olan takaa. Niinkin yksinkertainen asia kuin elvyttäminen, tulojen hankinta edulliseen aikaan.
    Mutta, kun järjen sijasta on kusta päässä ja sakset tunnottomassa kädessä.

      1. Punademujen katkerat häviöt eivät näytä ajatuskykyä ainakaan parantavan…

        1. Minua lähinnä huvittaa tuo mesominen ja höyryäminen jossa ei ole mitään järkeä, ei mitään logiikkaa, mutta jos se jonkin oloa helpottaa niin mikäs siinä.

          1. On hyvin inhimillinen piirre ihmispolossa että hän haluaa saada viimeisen sanan eikä siitä sen vuoksi oikein voi moittia, minkäs ihminen luonnolleen mahtaa.
            Kirjoittelen mieltäni keventääkseni kun ilmiö on minulle kotioloissa tuttu, mieltäni täällä kevennän, kotona en uskalla

            1. Katsos, täällä ei löydy mitään vastinetta esittämälleni kritiikille kuin mesominen henkilöllä.
              Nuo mitä esitin on julkista kritiikkiä myös ammattimaisilta vastuuhenkilöiltä. Hallituksen politiikan kannattajilta sen sijaan ei vastauksia löydy paitsi ehkä sitten seuraavan tai seuraavan hallituksen
              jälkeen.
              Toivoton yritys polittikan suurimmalta valehtelijoiden klubilta.

              1. Vastinetta esittämällesi kritiikille? Et sinä mitään kritiikkiä esitä vaan mesoat aivan puuta heinää josta kerta toisensa jälkeen näkee, että et pääosin yhtään tiedä mistä puhut . Mitä vastinetta tyhjille puheille pitäisi esittää?

              2. Mikä kritiikki?
                Pelkkää persujen ja hallituksen mollaamista ilman mitään asiaa tai perusteltua kommenttia.

              3. ”Mikä kritiikki?
                Pelkkää persujen ja hallituksen mollaamista ilman mitään asiaa tai perusteltua kommenttia.”

                Juhani, juuri näin. Kritiikki on perusteltuja näkemyksiä ja epäkohtien esittämistä.

                Se, että kaikki muut kuin minä ovat tyhmiä, eikä kukaan muu osaa mitään ja hallitus on paska jne.jne.

                On mesomista ja hyvin tavallista vihervasemmistolaisille ankeuttajille ja muille epäsosiaalinen median syvänpään höyrypäille.

  7. Minä tähän mennessä ja tällä blogilla olen viimeinen. Täältä kuitenkin sain herätyksen sanoa oman mielipiteeni. Minä kuitenkin uskon muutaman liikepankin ja Elinkeinoelämän keskusliiton mielipiteisiin, että nyt olaan aika hyvin pohjalla. Kohta ollaan sieltä nousemassa aika pienin askelin, jotka alkavat näkyä vasta paremmin tulevan vuoden alkupuoliskolla.

    Ainahan se on niin, että tarvitaan melkoinen ”monttu” josta voidaan puhua noususta. Tasaisella kun mennään, ei oikein voi puhua mistään noususta.

      1. Tarkoitat kai Rinteen-Marinin hallitus on kaivanut montun – ja jatkaisi vielä kaivamista , ellei kansa olisi valinnut toisin…

  8. Punaiset hallitukset ovat kaivaneet niin suuren montun, että siitä montusta on ihan pirunmoinen työ nousta ylös – eikä se ylös nouseminen onnistu punikkien keinoilla.

    Onneksi Suomessa on nyt porvaripuolueiden hallitus, joten nyt on edes toivoa paremmasta.

    1. Värisokeus on paha tauti.
      Suomea kaivaa yhä syvempään kuoppaan mustat lasit päässä -valkoisin hihamerkein, kokardilakein, ruskeakieliset rasistit aurigonlaskun hämärässä.

      Oikea Suomi on ja oli kaunis vehreä sini- valkoinen, vihreä- puna-keltainen auringon nousun maa.

      1. ”Värisokeus on paha tauti.”
        Niin on.
        Suosittelen riisumaan ne punalasit ja katsomaan reaalimaailmaa ilman putkinäköä…

  9. Feminismistä luettuani sekä verkossa 1950-1960 luvuilla syntyneiden miesten käytöstä katseltuani alan ymmärtää sitä, miksi Suomessa vanhainkodeissa senioreita lääkitään vahvasti. Aiemmin olen pitänyt kauheana leppoisien ja harmittomien vanhusten vahvaa lääkitsemistä, nykyään kuitenkin alan ymmärtää yhä paremmin hoiva-alalla työskenteleviä nuorempia ja etenkin naisihmisiä sekä sitä, miksi heidän oma työhyvinvointi ja yleinen turvallisuus kenties edellyttää ajasta tippuneiden, (seksuaalisesti)turhautuneiden/etuoikeutettuun ja naisia alustavaan yhteiskunnalliseen asemaan tottuneiden ja jopa aggressiivisten vanhusten lääkitsemistä rauhallisiksi.

    Niin kauan kuin Platonin ideaoppi sekä sen mukaiset dualistiset ja patriarkaalis-sovinistiset, kollektiivis-psykoottisiksi nykytodellisuuden realismista irtaantuneet ”arvot” ja miessukupuolisia suosivat ”ihanteet” määrittelevät länsimaisen kulttuurin, kristinuskon sekä sivistyksen, käy nuorempien fiksujen sekä herkempien ihmisten ja naisten, vähemmistöjen ja muunlajisten rinnakkaiselo suurten somesotureiden ja isänmaan puolustajien kanssa yhä hankalammaksi.

    Niin kauan kuin maamme-laulu on ylistys eturauhasen omaaville yksin, äiti-maasta on tehty maskuliinista patriarkaatin hierarkiaa myötäilevä isänmaa- ”neutri” sekä valkoinen mies narsismissaan on nostanut itsensä ”Jumalansa” kuvaksi, jossa sovinismissa ”Kristuksen” platonistisesti naisruumiillisuutta arvokkaammaksi nostettu miesruumis on ”pyhä” ja ideaalinen.
    Niin kauan kuin Naisjumalalliseen, sukupuoliseen kaksinaisuuteen sekä moninaisuuteen ynnä sen myötä luonnon monimuotoisuuteen suhtaudutaan antiikkisella ajasta jälkeenjääneellä platonistisella dualismilla, josta hyötyvät miehet voivat etuoikeutettuina uskotella meistä naisista, luonnon realismista tai mistä vaan hierarkisesti vähempiarvoiseksi määritellystä pelkän resurssinomaisen hyötyarvon, jatkaa tilanne länsimaiden sisällä taantumistaan.

    Ja ihan kertauksen vuoksi vielä tuo Platonin dualismi:
    Se on sitä mustavalkoista perinteistä sovinistista arvottamista, jossa sivistys, kehitys, ideaali ja ihanteellinen määritellä mustavalkoisen jaottelun kautta hierarkisiksi ja toisensa poissulkeviksi dualismeiksi kuten
    Järki – tunteet
    Sielu – ruumis
    Ideaalinen – aistimellinen
    Ihminen/kulttuuri – luonto
    Mies – nainen
    Hyvä – paha.

    Tuollaisessa Ensimmäinen ja hierarkisesti ”ihanteellisempi” sulkee ja alistaa toisen sivistyksen, tavoiteltavan ja ihanteellisen ulkopuolelle. Tälle platonismille on koko länsimainen kristinusko sekä Suomalainen kulttuurikin rakentunut. Feminismi ei pyri kumoamaan sivistystä, vaan tuomaan länsimaisen ”sukupuolineutraalin” eli miehisen ”neutraalin” ja ”objektiivisuuden muodostaman monologisuuden ja monologisen yksipuolisen maskuliinisen perinteen rinnalle sukupuolisesi realistisen, naiset mukaan sisällyttävän dialogisuuden.
    Näin miesten perinteisesti yksinoikeudella määrittelemä kulttuuri saa rinnalleen nykyrealismin, jossa naisfilosofit ja feministit asettuvat dialogiin miesfilosofien tekstien kanssa osoittaen niiden sokeat pisteet sekä vääristymät: me emme ole mykkää ja miesten älyllisyytensä marginaaliin dualismilla määrittelemää äidillistä käyttöresurssia, emmekä ”isänmaan” tukirunktioita, vaan itsemääräytyviä filosofisia sekä poliittisia toimijoita ja subjektejs omista nais-lähtökohdistamme toimimassa äitimaalla, jolle tulisi laulaa uusi maamme-laulu joka olisi heterogeenisempi, heteroseksuaalisempi, seksuaalisesti monimuotoisempi sekä kiinni kykyajan arvorealismissa!

    1. Kiitos Liisa ansiokkaasta kirjoituksestasi, mutta totuuden nimessä voin sanoa, niin minulle se ei avautunut suureltakaan osin.
      Sanonta kuuluu, että tieto lisää tuskaa ja siksipä olenkin sitä ylenpalttista tietoa pyrkinyt välttelemään jotta ei tuskani lisääntyisi kestämättömäksi itselleni ja läheisilleni.

      1. Sillä lailla, Arvi, ei siinäkään mitään. Sanotaan vaikka niin, että jos myö muistellaan, miten hysteerikkoja ennenwanhaan hoidettiin, voidaan tuota taustaa vasten miettiä, kuinka nykypäivän somet ovatkaan pullollansa hysteerisiä valkoihoisia miehiä jotka hysteerisinä suoltavat pilvipalvelut täyteen rasistista, länsimaista pyhää jihadiaan, täsmälleen sitä toista jihadia vastaavaa, josta kuvaava esimerkki on Yhdysvaltojen kristillinen oikeisto ja republikaanien poliittinen eliitti, joka mm. rahoittaa lähi-idän sotaa sionismin nimeen valmistautuessaan pyhään ja oikeutettuun Armagennoniin/ WW3:een ynnä Jeesuksen uuteen tulemiseen maan päälle, tällä kertaa ”tuomarina” (ei vapahtajana), joka miekallaan kansanmurhaa sekä teloittaa kaikki dualismin jaottelun mukaan ”pahat” viholliset, eli kaikki vääräuskoiset mutta myös kaikki jotka eivät usko tai äänestä ”oikeaa” aatetta, sivilisaation tullessa loppuunsa ja ”hyvien” eli oikeaan isä-jumalaan uskovaisten päästessä vihdoin ”taivaaseen” (siis äitimaan povelle sekä multaisen mustaan kohtuun muiden lajien lannoitteeksi) ihmiskunnan ylikypsän syksyn viimeisessä loistossa.

        Tai sitten voi ottaa itse bentsodiatsepiinin aamun vesilasillisella, niin ei tarvitse myöskään hysteerisesti peljätä oman maan nykyaikaan siltaa rakentavaa presidentti Stubbia. Kaikki on mahdollista ja itsemääräytyvästä sukupuolellisesta, aistillisesta, affektiivisesta sekä ajattelun aktiviteettiin osallistuvasta naisjumalallisesta- tai miesrakastavaisesta kiinni.

        Itse olen ainakin päättänyt, että otan aivan itse omat lääkkeeni sekä vitamiinit, enkä katso että lääkkeiden asianmukaisessa käytössä olisi mitään syytä häpeään. Me kaikki tarvitsemme lääkkeitä ja yhteiskuntamme on medikalisoitunut. Hanavesi on täynnä lääkejäämää, jota joka tapauksessa meistä suurin osa juo. Ei tarvitse pelätä yhteistä rinnakkaiseloa ja ihmiskunnan sekä luonnon ja sukupuolisuuden moninaisiutta 💛

        1. Ehdotan uusiksi maamme-laulun sanoituksiksi vaikkapa seuraavanlaisia:

          ”Oi maa tää Suomi
          Asuinmaa
          Maa kaunis myös äiii-tii-eeen/ Naisjumalallis-teen …”

          Ja näin päin pois 👌🏼

  10. Hyvin kansantajuisella tasollahan naisen tai miehen itsemääräytyvyydessä on kyse siitä, että yhtä vähän kuin sinä, Arvi, tulisit kertomaan minulle miltä minusta jokin tuoksuu, maistuu, tuntuu, mitä minä ajattelen tai mistä väreistä pidän vaatteissa — en minäkään tule sinulle sinun puolesta määrittämään erektiota tai miltä miehen seksuaalisuus tuntuu jne. koska minulla ei taivaan noitajumalattaren luudankaan nimeen ole jalkovälissäni eturauhasta eikä kehoni tuota samoja hormoneja, vaan haarovälini hämyisän ihanassa kolmiossa sijaitsee hyvin kaunis ja synnyttämättömyydestä venymätön vulva, ja kehossani sijaitsevat naisen kahdet huulet ☺️💋💋

    Kysymys on pohjimmiltaan 2 000 vuotisen maskuliiniseksi ”sukupuolineutriksi” ja ”normiksi” muodostuneen ajattelutavan ja ehdollistuman täydentämisestä ja kehkeyttämisestä sukupuolisuutta sekä toisen Toiseutta ja erilaisuutta kunnioittavaksi sekä arvostavaksi — jossa projektissa meillä aivan jokaisella on parantamisen varaa ja opittavaa.

    Eihän länsimainen kulttuuri voi jämähtää antiikin Platoniseen silloista realismia ja tiedekäsitystä kuvastaneeseen tilaan, vaan Platon itsekin loi dialogin sekä sen kautta asetti ristiriitaiseksi ihanteen jostakin pyhässä yksinäisyydessä ikuisen samankaltaisina pysyviä geometrisia objekteja mietiskelevän miesfilosofin ihanteen.
    Metafysiikan perinne on täynnä miesfilosofien rakkaus-kuvauksia, ehkä sofistikoituneimpina metafysiikan ja maskuliinisen näköaistin yksipuolisuutta moniulotteisemmat fenomenologien kuten Sartren tai Emmanuel Levinasin rakkaus-kuvaukset, joissa miehisyyttä ei ilmennä pelkkä eturauhanen ja yksi silmäpari, vaan miehisyys kuvastuu konkreettisessa rakkaudellisessa hyväilyn eleessä, joka kurkottaa toista sukupuolta kohti.

    Platonismista lienee peruja varmaan sekin, jos ”woke-kulttuuriin” on sisäistynyt jotakin patriarkaalista vääristymää jossa hyväilyn eleet ja koskettaminen tai sukupuolisuus ja seksuaalisuus olisi täysin keletty. Sellaisessa varmaan olisi myös herännäisillä kenties peilityyneen katsomista, sikäli jos sellainen olisi yleensäkin ”woke-kulttuurista” lähtöisin oleva vääristymä eikä ”wokekulttuuria” ja feminismiä haukkuvien omaa väärinymmärrystä sekä sivistymättömyyttä.

    Itse en ole wokessa itseäni kylvetellyt ja olen myös hyvin heteroseksuaalinen — ja lisäksi nuoruuteni formatiivisimpiin taidekokemuksiin kuuluu eräs maailmankirjallisuuden klassikko, joka sotki elämääni hiukan niin, että nuorena tyttönä fantasioin isukeista ja sivistyneistä taideneroista pedofiileistä silloin kun muut tytöt vouhottivat meetoota. 🙃

    Minulla oli nuorena monia ihania isukkeja, joiden kanssa sain oppia, mitä on olla naisrakastettu ja filosofin muusa, mikä on vain yksi niistä rooleista, joita meillä länsimaisilla naisilla on perinteisesti, ja joiden pohjalta voimme hedelmällisesti ja itsemääräytyen keskeyttää sitä, mikä meille itsellemme on naisideaalista.
    Kaikkihan lähti minun kohdallani siitä, kun nuorena tyttönä filosofiaan ja kirjoihin ja taiteeseen uppoutuneena minun oma äiti koppavasti tokaisi minulle, että muistathan sitten, Liisa, ettei ihminen ole pelkkä puhuva pää.
    Näin minä lähdin sitten elämään todeksi omaa fantasiaani oman elämäni Lolitana ja lopulta jopa, ihmeellistä kyllä, kohtasin tuon suosikkikirjani mieshahmon kaltaisen kaverin, jonka kautta sain realisoida unelmani ja näin päästä elämään todeksi viisauden rakkaudessa olennaisen saavuttamisen ja luopumisen liikkeen.

    Sitähän elämä ja viisauden rakastaminen on: jatkuvaa (oskillaatio) liikettä saavuttamisen ja luopumisen välillä.

  11. Siis kun minä, hyvänen aika, Arvi — kun minä nuorena tyttönä luin minulle koulussa luettavaksi suositellulta kiellettyjen kirjojen luettelolta valitsemastani kaunokirjallisesta taideteoksesta tällaisen ajatuksen, että mies voisi nähdä tytön näin:

    ”Hänessä oli puutarha, iltahämärä ja palatsin portit — hämyisiä ja ihania alueita, jotka olivat minulta kirkkaasti ja ehdottomasti kielletty…”

    siis kirjan sivistyneen mieshahmon lähes nälänhätäisesti anomana ja seksuaalisessa itsereflektiossaan nerokkaan runsaasti tarjoilemana, niin kyllähän minä nyt olin aika täydellisesti myyty. Mitään wokea ei oltaisi voitu minulle ikimaailmassa kaupitella tuon rinnalla tuossa iässä kun nuorena olin heräämässä omaan seksuaalisuuteeni.

    🙂

    Luin tuon eilen, lähes 20 vuotta myöhemmin vihdoin loppuun, ja tunsin suurta ihailua sekä täyttymystä kirjan kirjoittanutta sanataiteilijaa kohtaan. Ja minä itkin ja ryhdistäydyin toteamalla tuon fiktiiviseksi nerokkuudeksi kuitenkin — jonka jälkeenkin minun oli pakko varmistaa: kyllä, kirja alkaa ja loppuu samaan rakastetun nimeen ”Lolita”.

  12. Heti myönnän että kovin paljon en pohdinnastasi ymmärtänyt mutta sellainen kalvava epäilys jäi että ethän vain niputa meitä kaikkia miehiä yhteen, että enemmän tai vähemmän samanlaisia olisimme?

    1. Tiedon-, totuuden- ja aatteiden sosiologioissa on tutkittu nk. ”kollektiivisia representaatioita” eli sitä, kuinka erilaisten kansojen, ihmisjoukkojen, yhteiskuntaluokkien, instituutioiden, aikakausien tai sukupolvien edustajille muodostuu jokin yhteinen ajattelumalli/ ideologia.

      Puhutaan ns. ”peruskategorioista” jotka ovat ihmisille niin perustavanlaatuisia asenteita, etteivät ihmiset edes tiedä, että heillä on niitä.

      On tutkittu (esim. Yhdysvaltalainen sosiologi Thorsten Veblen), miten ”juutalaisten älyllinen ylivertaisuus modernissa Euroopassa” sekä ylivertaisuutta kuvastanut luovuus olisi liittynyt 1800-luvulla siihen transitiovaiheeseen, kun monet heistä olivat assimiloitumassa kristilliseen kulttuuriin. Monet juutalaisista olivat tutkimusten havaintojen perusteella kieltäneet oman kulttuuriperintönsä omaksumatta kuitenkaan kokonaan ei-juutalaista kulttuuriperintöä. Asema kahden kulttuurin välillä teki heistä skeptikkoja ja irrallisuus käsityksistä, jotka otettiin suoraa ympäröivästä kulttuurista annettuina, kannusti juutalaisia ryhtymään älyllisiksi uudistajiksi.

      Toisin sanoen jonkin perheen, heimon, kansakunnan tai järjestelmän sisällä näyttää samanhenkisten ja omanhenkisten ajattelu/ jutut ”terveen järjen” mukaisilta ”universaaleilta totuuksilta” itselle ja omalle joukolle. Ryhmän sosiaaliset kiinnostuksen kohteet herkistävät sen jäsenet tietyille sosiaalisen elämän puolille, jolla perusteella he kehittävät jonkin ”ideologian” jota itse eivät tiedosta omaavansa.

      Aatteiden tapauksessa liberaali ja universalistinen ranskalainen suuntaus arvioi yhteiskuntaa ”muuttumattoman järjen” näkökulmasta, kun taas samoihin aikoihin 1700-1800-luvuilla vaikuttanut saksalainen konservatiivinen suuntaus koki aika päin vastoin maailman muutoksena, jossa kokemukselle merkitys löydettiin historiasta, eikä järjestä tai uskonnosta.

      Yhteiskunnastaan enemmän irrallaan olevat ihmiset, kuten vaikkapa akateemikot tai kulttuureiden välistä luovan uudistushenkisyyden löytäneet juutalaiset, pystyvät näkemään yhteiskunnallisia kehityskulkuja muita selvemmin saksalaisen sosiologi Karl Mannheimin mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *