Eväsikö Coloradon korkein oikeus Trumpin ehdokuuden vai ei?

Uutisoinnin perusteella syntyy kuva, että Coloradon korkein oikeus olisi antanut tuomion, joka pitää Trumpin poissa republikaanien esivaalien ehdokaslistalta Coloradossa. Äkkiseltään se voisikin tältä näyttää, mutta oikeuden tuomiokirjelmä antaa ymmärtää jotain muuta.

Tuomiokirjelmän sivujen 8 ja 9 taitteesta löytyy seuraava kohta (lähde CNN: https://edition.cnn.com/2023/12/19/politics/read-colorado-supreme-court-ruling-trump-2024-ballot-14th-amendment/index.html):

”We are also cognizant that we travel in uncharted territory, and that this case presents several issues of first impression. But for our resolution of the Electors’ challenge under the Election Code, the Secretary would be required to include President Trump’s name on the 2024 presidential primary ballot. Therefore, to maintain the status quo pending any review by the U.S. Supreme Court, we stay our ruling until January 4, 2024 (the day before the Secretary’s deadline to certify the content of the presidential primary ballot). If review is sought in the Supreme Court before the stay expires on January 4, 2024, then the stay shall remain in place, and the Secretary will continue to be required to include President Trump’s name on the 2024 presidential primary ballot, until the receipt of any order or mandate from the Supreme Court.”

Google translate käännös:

”Tiedämme myös, että matkustamme kartoittamattomalla alueella ja että tämä tapaus herättää useita ensivaikutelmia. Mutta jotta voimme ratkaista valitsijoiden vaalilain mukaisen haasteen, sihteerin olisi sisällytettävä presidentti Trumpin nimi vuoden 2024 presidentinvaalien esivaaleissa.
Siksi pidämme päätöksemme voimassa 4. tammikuuta 2024 asti (päivä ennen sihteerin määräaikaa presidentin esivaalien sisällön varmentamiseen) säilyttääksemme status quon, kunnes Yhdysvaltain korkein oikeus on tarkistanut sen. Jos korkeimmassa oikeudessa haetaan oikaisua ennen kuin lykkäys päättyy 4.1.2024, lykkäys pysyy voimassa, ja sihteerin on edelleen sisällytettävä presidentti Trumpin nimi vuoden 2024 presidentinvaalien esivaaleissa, kunnes se vastaanottaa. korkeimman oikeuden määräyksestä tai toimeksiannosta.”

Päätös estää Trumpin asettuminen ehdolle näyttää siis olevan tällä päätöksellä voimassa vain 4.1.2024 asti,  ellei liittovaltion korkein oikeus ole siihen mennessä puuttunut asiaan. Mikäli korkein oikeus käsittelee mahdollista valitusta, päätös Trumpin ehdokkuuden estämisestä pysyy voimassa korkeimman oikeuden päätökseen asti, muussa tapauksessa Trumpin nimi pitää päätöksen mukaan lisätä ehdokaslistalle.

Näyttäisi siis siltä, että koko päätös olisi pelkkä julkisuustemppu. Ainakaan tuomiokirjelmän perusteella todellista päätöstä evätä Trumpin ehdokkuus ei ole tehty, vaan päätöksellä tehdään pelkkää kiusaa venyttämällä Trumpin ehdokkuuden hyväksyminen viimeiseen mahdollisen päivään. Tällaisen tuomion/päätöksen motiivia voidaan vain arvella, mutta yhdistettynä median harhaanjohtavaan uutisointiin, päätös varmasti nostattaa tunteita niin puolesta kuin vastaan, ja siten omalta osaltaan syventää kansan jakautumista kahteen leiriin.

20 vastausta artikkeliin “Eväsikö Coloradon korkein oikeus Trumpin ehdokuuden vai ei?”

  1. Kiitos tästä, alkuperäinen uutisointi suomalaisissa medioissa antoi kyllä toisenlaisen kuvan.

    Tarkoituksellako?

    1. Suomalainen media toistaa tiettyjen jenkkimedioiden uutisoinnin käytännössä sellaisenaan ilman faktan tarkastusta.

      Uutisointiin ja mediaan yleensäkin ottaen pitää suhtautua tietyllä kriittisyydellä, ja siksi on hyvä mahdollisuuksien mukaan pyrkiä tarkistamaan itse faktat, jotta ei tule vedetyksi ihan ”höplästä”.

      1. No ihan juuri näin, Hamasin propagandan toistaminen oli oikein malliesimerkki siitä, että ihan kaikkea ei kannata nielaista mitä medioissa esitetään.

      2. Nämä epädemokraatit itseasiassa Trumpia ajojahtaamalla ja syyttelemällä ties mistä, niin kasvattavat vain Trumpin suosiota kansan keskuudessa.

        1. Pitää tunnustaa, että itselleni on melko sama kuka USA:n presidentti on, mutta kyllä Trumpin suhtautuminen Putinin Venäjään ja Natoon hieman huolestuttaa.

          Toisaalta ymmärrän republikaanien huolen siitä kuinka Yhdysvaltoihin lappaa väkeä etelärajalta.

  2. Katsoin kanssa, miten vanhempieni keittiönpöydälle oli paperipinottu postin ”postinen”-lehti, jossa kannustettiin ihmisiä valvomaan joulupakettejaan. Eksäni myös vainosi minua ja voitti oikeusjutun, koska osasi vedota hymiöihin, joiden perusteella käräjäoikeudelle jäi sopiva epäilys.
    Seuraava kaveri vaikutti lupaavalta kunnes kertoi älypuhelimensa sovelluksella jo ennen tapaamista yrittäneensä faktantarkastaneensa puhelinnumeroani ja minua.

    Jätin tutustumisen siihen, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa vielä omistan vessanpöntön, joka kertoo minulle koska kakka on tulossa. Ihana yhteiskunta.

  3. Tämä on vain vettä myllyyn jonka hyödyntävät ja kannatus kasvaa.
    Siellä on monia keinoja lykätää päätöksiä ns yli vaalien…

  4. Suomen media kopioi tietonsa amerikkalaiselta vasemmistomedialta CNN:ltä.
    Näillä näkymin Donald tulee olemaan ensi vuoden presidenttiehdokas. Itse veikkasin pari vuotta että Amerikan seuraava presidentti on Trump ja etunimi on Ivanka. Nähtävissä olin väärässä.
    On Amerikan seuravan presidentin nimi mikä on, hän on republikaani.

    Amerikka on saanut tarpeekseen kulttuurimarxilaisesta woke-ideologiasta ja viisari kääntyy pois vasemmistoliberaalista dekatenssista. Amerikka on nykypäivän Rooma, jonka meritiikka heijastuu ympäri maailmaa, niin hyvässä kuin huonossakin. Juutalaisten tuontiuskonto on tullut tiensä päähän ja tilalle pitää runtata anglien oma uskonto, minkälainen se sitten onkin. Ehkä se ei pysty korvaamaan juutalaista tuontiuskontoa. En tiedä.
    Ihminen tarvitsee metafysiikkaa, tavalla tai toisella.

    1. Jos on tai todennäköisesti, niin toivotaan, ettei joku maailmanrauhaa häiritsevä trumppilainen kahjo.
      Demokraatit ovat huomattavasti luotettavampi ja ennustetaavampi porukka. Trump häärii aina taustalla.

  5. Demokraatit osaavat selittää mustan valkoiseksi kuten natsit ja kommarit. On hauska nähdä selityksiä miten oikeutetaan omat teot. Siitä myös se parempaa väkivalta – meemi tulee.

    1. Repparit ovat kuin putinin puudeleita.
      Kirjoittavat historiankin uusiksi valehdellessaan.

  6. Korkeimman oikeuden tuomarit ovat oikeusasteiden yläpäässä ja valvovat, että demokratia toteutuu. Rikokset eivät kuulu demokratiaan, ei presidentinkään. Vaalituloksella ei saa vaikuttaa heihin.
    Korkeimman oikeuden tuomarien valinta ei voi olla presidentin valinta, vaan parlamentaarisen ja ammatillisen valinnan tulos.

  7. USA:n pressanvaalit ovat valitsijamiesvaalit, joissa ylhäältä on annettu kunkin osavaltion edustajamäärä. Ne voivat valita ehdokkaansa periaatteessa parhaaksi katsomallaan tavalla, ja tavoissa onkin suuria eroja. Joissain valtioissa kaikki edustajat menevät voittajalle, joissakin ne valitaan suhteellisesti jne. Valitut edustajat eivät ole sidottuja äänestämään sitä ehdokasta, jota äänestämään osavaltio on heidät valinnut. Tässä on kyse vain siitä, saako Trumpin nimen kirjoittaa lippuihin. Jos ei saa, niin peli ei ole sillä pelattu: valitsijamiesehdokkaat, jotka kaikki tietävät Trumpin väeksi, voivat asettua jonkun, vaikka varta vasten presidenttiehdokkaaksi nimitetyn taakse, ja jos tulevat valituiksi äänestävät Trumpia. Nyt Korkein oikeus tutkii, voiko todellisen ehdokkaan nimen kirjoittamisen lippuun kieltää. Tää koko nimien lippuun kirjoittaminen on varmaan jokin käytäntö, jota mikään perustuslaki ei kiellä osavaltiolta.

    1. Kyse on tosiasiassa siitä, saako trumppeli ryhtyä virallisesti ehdokkaksi, vai ei.
      Jos korkein oikeus toteaa, ettei saa, häntä ei myöskään voida valita pressaksi, vaikka kuinka moni äänestäisi häntä.

  8. ”Only if the Senate, the higher chamber of Congress, convicts a president, is he or she removed from office”
    Olisi tapahtuma joka estäisi Trumpia asettumasta uudelleen ehdolle.

    Mutta:
    ”The US Constitution has no limits regarding criminal convictions for presidential hopefuls”
    eli ehdokkaita ei koske mitkään rajoitukset rikollisten tuomioiden osilta.

    (Lähde: Deutsche Welle)

    1. Floridassa rikostuomio johtaisi siihen, että Trump itse menettäisi äänioikeuden, eli ei itse saisi äänestää, mutta voisi siitäkin huolimatta pyrkiä korkeimpaan virkaan. Vaikka hänet tuomittaisiin vankilaan, ei se estäisi ehdokkuutta. Epäselväksi jäänee, mitä tapahtuisi, jos vankilassa ollessaan Trump voittaisi presidentin vaalit.

      (DW)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *