18 vastausta artikkeliin “Hyvää ruokahalua”

  1. Kyllä molemmille en ala pelkällä kalalla toimeen tuloon
    Ja kala jota syön ei lihota putinille mitään itse kun kalat kalastan nässysstä terv tepivaari

  2. Kun hakee kalansa nässyltä ei tarvii kysellä mitään ja varmaan on myös tuoretta kalaa terv tepivaari

  3. No ne jotka ei hae nässyltä voi sitten hakea nyygreenin härskejä sillejä
    Kaikki mun ystävät hakee nässyltä minä tosin haen vankavedeltä joka on osa nässyä
    Hoopoja on ne jotka hakee nyygreenin kalatiskiltä
    Mulla nyt on ollut huono talvi kun ei ole jaksanut mennä järvelle mutta kun ensin onkin päivän järvellä ja illalla sanomaan onkin olo tila kun herroilla konsanaan terv tepivaari

  4. En mutta sillit ostan muualta kun Nyygreeniltä kerran myy mulle ns jää kauppaketjusta pois
    Mutta kuhat siiat ja ahvenet joskua tulee jopa järvitaimen koukkuun tietysti niitä jänkä koiria tulee Suomeksi hauki terv tepivaari

  5. Heikki kun on ollut kalamies reilun viisikymmentä vuotta niin tietää ottipaikat aika hyvin jopa muualtakin kun nässyn vesistä
    Syksyllä hirvimies että saa kunnon lihaakin pataan nässy terv tepivaari

  6. Savustettua ruijanpallasta tulee joskus ostettua kalatiskiltä kun sitä ei saa pyydystettyä kuin jäämereltä ja silloinkin täytyy käydä iso kalaonni.

  7. Ja onkin siten muuten hyvää sapuskaa tuo ruijan pallas kasvaa muuten melkoiseksi vonkaleeksi eipä ole paljon muualta
    Ostettavissa kun kalatiskiltä sielläkin aika harvoin terv tepivaari

  8. Heh…kalastus on hieno harrastus, lähivesistä ja taatusti kotimaista. Eikä se hiilijalanjälkikään ole kummoinen kun saaressa asuu, itse asiassa taitaa olla paljon pienenmpi kuin monilla ”mukavihreillä” soijarouheen popsijoilla.

  9. Dokosapentaeenihappo (DPA) eli klupanodonihappo, dokosaheksaeenihappo (DHA) ja eikosapentaeenihappo (EPA) ovat ihmiselle käyttökelpoisia omega-3-rasvahappoja.

    Lääkäriseura Duodecimin vuonna 2016 julkaisemassa artikkelissa todettiin, että ihmisen elimistö pystyy valmistamaan alfalinoleenihaposta sekä EPA:ta että DHA:ta.
    Keskimäärin 7–8 % alfalinoleenihaposta muuntuu elimistössä biologisesti aktiivisiksi omega-3-rasvahapoiksi. Siitä vain alle puolet muuntuu EPA:ksi. Vain 0–9 % alfalinoleenihaposta muuntuu DHA:ksi, eli kaikkien elimistö ei kykene valmistamaan alfalinoleenihaposta DHA:ta.

    Suomen Sydänliitto suositti vuonna 2010, että EPA:ta ja DHA:ta tulisi saada sydänterveyden edistämiseen 2 000 kcal:n päivittäisellä energiankulutuksella vähintään 200 milligrammaa vuorokaudessa. Kyseisen määrän saa noin puolesta teelusikallisesta kalanmaksaöljyä, 13 grammasta makrillia tai 55 grammasta kirjolohta.

    Ruotsin elintarvikevirasto suositteli kuitenkin vuonna 2013, että lapset ja nuoret naiset söisivät Itämeren lohta, taimenta tai silakkaa enintään kaksi kolme kertaa vuodessa niiden sisältämän haitallisen dioksiinin ja PCB:n vuoksi. Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kyseisiä kaloja sai syödä korkeintaan 200 grammaa kuussa.
    Itämeren lohessa onkin kymmenkertainen määrä ympäristömyrkkyjä kasvatettuun loheen verrattuna.
    Kasvatetun lohen EPA- ja DHA-rasvahappopitoisuus on puolittunut kymmenessä vuodessa, koska niitä on alettu ruokkimaan kasviperäisellä ravinnolla kalaöljyn ja -jauhon sijaan. Siksi norjalaisestakaan lohesta ei enää saa EPA- ja DHA:ta sisältäviä rasvahappoja paremmin kuin kirjolohesta.

    Harvardin yliopiston tiedotuskeskus esitti vuonna 2008, ettei ihmisen elimistö pystyisi valmistamaan eikosapentaeenihappoa EPA:ta eikä dokosaheksaeenihappoa DHA:ta kasviperäisestä alfalinoleenihaposta, ja suositteli sen vuoksi rasvaisen kalan säännöllistä syöntiä tai vaihtoehtoisesti kalaöljyn tai levistä uutetun EPA:n ja DHA:n nauttimista.

    Nurmella ruokitun naudan liha nostaa sekä elimistön DPA- että EPA-pitoisuuksia.
    Kananmunan DHA-pitoisuus on 0,1 prosenttia mutta EPA-pitoisuus nolla.

    (Wikipedia)

    1. Muistan myös lukeneeni, että ruoholla/nurmella syötetyn lehmän voi olisi hyvänlainen rasvanlähde…

      1. ”Joidenkin ihmisten elimistö kykenee myös muuntamaan hyvin pienen osan nautitusta alfalinoleenihaposta (ALA) DHA:ksi ja EPA:ksi. Runsaasti alfalinoleenihappoa sisältäviä ravintoaineita ovat pellavansiemenöljy, hamppuöljy, rypsiöljy ja saksanpähkinä. Muita lähteitä ovat muut ruokaöljyt, pellavansiemenet, paahdettu rouhittu pellava ja hampunsiemenet.”
        (Wikipedia)

        — Itse olen käyttänyt öljyhampunsiemeniä ja saksanpähkinöitä ruoissa, jugurtissa myslin asemesta sekä salaateissa ja ihan vaan sellaisenaan rouskutellen; koirallekin maistuvat.

        1. Olen käsittänyt, että siinä missä ihmisen aivoille, niin myös koiran ja erityisesti pentukoiran aivojen kehitykselle ja toiminnalle tärkeää on saada rasvahappoja, joita koiraliikkeissä myytävä ”pentu-öljy” esimerkiksi sisältää.

          Eräällä tuntemalla vegaani-lääkärillä oli tapana sekoittaa erilaisista rasvoista ja öljyistä emulsio tehosekoittimessa aamupirtelönsä sekaan.

  10. Jostain olen lukenut että sisävesien muikku olisi koostumukseltaan parasta kalaravintoa ihmiskeholle ja humeetille.

    1. Ja Möllerin kalanmaksaöljy, joka on peräisin turskasta, jota Venäjän kalalaivasto pyytää.
      Nyt vaan ei enää tiedä, mistä pakasteturskat, katkaravut ja norjalainen lohi ovat peräisin ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *