15 vuotta velaksi elettyä elämää

Ihan sopivasti ennen vaaleja VM julkaisi listan
ja se lista tukee sopivsti kokoomuksen vaaliohjelmaa.
Lista on varsin seikkaperäinen köyhää kurittava.
Aika vähän löytyy kohtia joissa erikseen ehdotettaisiin
säästötoimia varallisuuden mukaan?

9 vastausta artikkeliin “15 vuotta velaksi elettyä elämää”

  1. On hienoa että vähävaraisia tuetaan, selvähän se. Miten VMn lista sitten köyhää kurittaa, ensin kai pitäisi vetää rajoja kuka on köyhä. Mikä sitten on kuritusta. Löytyvätkö miljardit jotka taloutemme tasapainottamiseen tarvitaan jos vain kuritetaan rikkaita.
    En ole tuota listaa lukenut ja vaikka olisinkin tuskin ymmärtäisin yksittäisten toimien kustannusvaikutuksia ja seurauksia.
    Faktaa nyt vain tuntuu olevan että vyötä on kiristettävä, näin ei voi jatkua.

  2. https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000009436315.html
    Orpo riensi perehtymättä kehumaan heti julkaisun jälkeen.
    – Hoitajamitoituksesta tinkiminen heikentää vanhusten hoitoa.
    – Koulutuksen lyhentäminen heikentää ammattitaitoa
    – Koulutus maksulliseksi karsii vähävaraisia opintieltä
    – Ruuan arvonlisäveron korotus iskee köyhimpien ruokakassiin
    – Sotetinkiminen heikentää terveyttä
    Tasapuolisuuden nimissä: Löytyykö listalta toimia jotka oikeasti
    osallistuttaisivat vauraampia talkoisiin?

    1. Kuten Niilo kirjoitat paras on hyvän tai kohtuullisen pahin vihollinen.

    2. Hoitajamitoituksesta kiinnipitäminen varmaan parantaa hoitoa saavien vanhusten tilannetta, mutta hoitapulan (uutisoinnin mukaan noin 17000 hoitajan vaje) takia mitoituksesta kiinnipitäminen johtaa väistämättä monen vanhuksen jäämiseen ilman hoitoa.

      Koulutuksen pituus ei ole suoraan verrannollinen koulutettujen osaamiseen/ammattitaitoon. Esim. PISA-tutkimuksissa näkyvä oppimistulosten lasku ei ole seurausta koulutusajan lyhenemisestä, vaan osaamisen heikentymisen syyt ovat jossain muualla.

      Koulutuksen maksullisuus/maksuttomuus on kieltämättä keskustelua vaativa asia. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla jonkinlainen ”opiskelustipendi”, jolla pystyy kattamaan nuo ehdotetut lukukausimaksut normaalin opiskeluajan osalta. Tällöin lukukausimaksusta tulisi merkityksellinen vain, mikäli opiskelut venyvät, ja tn. tähänkin olisi mahdollista antaa hyvitystä hyvin perustellusta syystä johtuvan venymisen kohdalla.

      Ruuan ALV:n nosto iskee kaikkia, jotka syövät elääkseen. Toki suhteellisesti enemmän tämä tn. sattuu vähävaraisempia, mutta toisaalta ruuan alennetun ALV:n on havaittu valuvan osin kaupan voittoihin, joten ehkä kaupan olisi korkeamman ALV:n myötä tingittävä myös omista katteistaan.

      Nykyisen hallituksen läpi ajamaa SOTEa mainostettiin ajatuksella kustannussäästöistä. Vaikka SOTE on ollut voimassa vasta muutaman kuukauden, säätöjen sijaan lopputulos näyttää johtaneen entistä kalliimpaan ratkaisuun. Sinällään tämä ei yllätä, kun sotealuehimmeleitä alettiin rakentamaan nimenomaan korkeasti palkattun johdon puolelta, ja varsinaista suorittavaa työtä tekemään tarvittava henkilökunta oli asialistan loppupäässä. Käytännössä tarvitsisimme SOTE v2.0:n, jolla ylimääräisestä byrokratiarälssistä päästäisiin eroon, jotta rahaa rittäisi myös varsinaiseen potilaiden hoitamiseen.

      Ehdotuksessa on myös esityksiä verojen kiristyksistä, kuten pääomatuloveron nosto yhdellä prosenttiyksiköllä sekä kiristyksiä kiinteistöveroon. Nämä molemmat kohdistuvat selvästi enemmän vauraampiin kansalaisiin.

      1. Kiinteistövero rokottaa erityisesti pieni- ja keskituloisia omakotiasujia, jotka ovat veronsa tuloistaan ja kotiensa ostosta ja sen päälle kiinteistöverona moneen kertaan maksaneet.
        Voisi rehellisesti kysyä, että moneeko kertaan sen oman kodin arvo pitääkään verottaa kateusperiaatteen mukaan?
        Eikö riittäisi vähempi?

      2. Monia tutkintoja metsästävien tukia on leikattava reippaasti. Parempi, että hakeutuvat töihin.
        Opiskelu maksulliseksi.

  3. Vihreät ottivat rahaa maan rajojen sisällä tapahtuvasta liikenteestä.
    Nyt olisi aika ottaa uusi askel ja verottaa jokaisesta rajan ylityksestä satanen. Vai estääkö eu?

  4. On tärkeää avata eri leikkausten vaikutuksia ja siitä pisteet.

    Ongelma on että päättäjät eivät halua leikata sieltä mistä saavat konjakit. Siksi leikataan köyhimmiltä ja lahjoitetaan rikkaimmille, kuten Marinin hallitus on tehnyt. Ja Sipilän hallitus ennen sitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *