Realismi on raskas laji.

Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa on aimo annos realismia ja toivoisi sitä olevan useammin myös poliittisessa päätöksenteossa.

”KUN verotulot eivät riitä menoihin, yhteiskunnan palveluja täytyy pyörittää velalla, ja sitä on – luoja paratkoon – Suomessa viime vuosina tehty: Suomi on vajonnut julkisen talouden velkaantumisessa ongelmamaiden joukkoon Euroopassa. Suomi saattaa joutua Euroopan komission tarkkailuun velkaantumistahtinsa takia.

SUOMI on ajautunut rakenteelliseen oravanpyörään, jossa monet asiat ruokkivat negatiivista kehitystä.

Sote-uudistus osoittautui kalliiksi, monella hyvinvointialueella rahat hupenevat ja palveluja karsitaan. Ministeri Purra viittasi soteongelmaan jo syksyllä esitellessään ensimmäistä budjettiaan. Hyvinvointialueiden soterahat tulevat valtiolta, ja rahareikä on valitettavasti osoittautunut isoksi ellei jopa pohjattomaksi.

Silti täytyy ihmetellä poliitikkojen lyhytnäköistä touhua.

Talousideologioiden karhunpainissa sivuutettiin rakenteelliset uhkakuvat, jotka olivat päivänselviä ja näkyvissä pitkään. Ongelmilta suljettiin silmät. Nyt ollaan viimeisellä rajalla, jolloin säästöjä ja leikkauksia on pakko tehdä – veitsi kurkulla.

Silloin kun rahaa on, poliitikot jakavat sitä surutta, ja sitten kun sitä ei ole, otetaan velkaa.

Tämä on nyt loppu.

Toivottavasti.’

Niin, toivottavasti.

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010069458.html

55 vastausta artikkeliin “Realismi on raskas laji.”

  1. Vasurit, demut ja virheet sekä demujen sotasiipi ay räksyttävät viimeistä päivää, kun heidän holtittomuutensa on loppunut ja on pakko palata reaalielämään.

    1. Toki on niin, että Suomi on elänyt velaksi viimeiset 15 vuotta, joten ei edellistä hallitusta voi tilanteesta yksin syyttää. Korona kuin myös Ukrainan sota olivat koko eduskunnan mielestä syitä hurjille veloille, mutta ongelma on se, että ne eivät selitä holtittomuutta jota Marinin hallitus harrasti.

      Sysipaska soteuudistus ja maakuntahallinto ovat käsittämättömän kalliita virheitä, eikä ne ole ainoita.

      Huvittavaa kyllä Saarikko esitti tänään velkattoa, josta hän valtionvarainministerin itse kieltäytyi.

      No kepuli on kepuli 😂

  2. Nykyinen Suomen velkaantuminen alkoi 90-luvun lamasta. Laman aikaan osa velkaantumisesta oli pakon sanelemaa, mutta myös poliittisilla päätöksillä oli oma osuutensa velan kasvuun. Nokian nousun myötä velkaantuminen saatiin kuriin, mutta edes Nokian huippuvuosina rahaa ei jäänyt säästöön, vaan julkinen talous eli ns. kädestä suuhun, eli kaikki mitä tuli myös meni.

    2007 alkanut finassikriisi yhdessä Nokian matkapuhelinbisneksen romahtamisen kanssa käynnisti uuden velkaantumisaallon. Yhteiskunnan verotulot putosivat, mutta menojen leikkausten sijaan ongelmaa siirrettiin aina eteenpäin paikkaamalla taloutta uudella velalla. Sipilän hallitus sentään yritti leikata hieman menoja vastaamaan paremmin tuloja, mutta sekin jäi puolitiehen. Sitä seurannut Rinteen/Marinin hallitus teki jo hallitusneuvotteluissa selväksi, ettei talouden tasapainotus kuulu hallituksen ohjelmaan vaan ”rahaa on”.

    Jokainen pikavippejä ottanut varmaan tietää, miten niiden avulla voidaan hetki pitää hauskaa, mutta laskun aika tulee aina perästä. Suomella tuo laskun aika edellisten vuosien velalla elämisestä on nyt tulossa vastaan, ei välttämättä vielä ensivuonna, mutta jokainen kuluva päivä tuo sitä lähemmäksi. Mitä pitempään lykkäämme ongelmien tunnustamista ja niihin puuttumista, sitä kovempaa niiden kohtaaminen lopulta iskee.

  3. Laulavat ne, jotka tästä virrestä tykkäävät ja ovat saaneet velaksi yhteiskunnan tarjoaman korkeankin koulutuksen ilmaiseksi, terveydenhoidon, lasten päivähoidon ja sosiaaliturvan pahaan tilanteeseen.
    No, nyt he sitten joutavat maksamaan myös suurimmat viulut saamastaan lainasta korkoineen eikö tämä olisi vähintään kohtuullista ? Mutta eihän se mitenkään sovi lompakkoon joka on ”suhteellisen tyhjä” eiliseen verrattuna.

    1. Heikin laululyriikka särähtää tällaisen lainalla opiskelleen ja kalliskorkoisella asuntolainalla kämppänsä hankkineen, heikommalla sosiaaliturvalla ja päivähoidolla eläneen korvaan säröiseltä. Terveydenhoito kyllä oli hyvin, paljon paremmin kuin nyt. Tähän päälle vielä eläkeläisten verokohtelu vanhuudenturva.

      1. Niin, se oli silloin ennen, kun me maalta tulleet työnälkäiset maalaispojat tultiin kaupunkiin kaiken oppineina, takausvelkaisina, joita testattiin, haastateltiin, mitattiin pituus, kädenpuristus, kravatin pituus ja hymykin.
        Entä nämä nykyiset, jotka kisaavat työpaikoista, joita ei ole. Tehtailevat kasakaupalla hakemuksia, joihin kukaan ei vastaa.

        1. Suomessa on kymmeniätuhansia avoimia työpaikkoja. Idolla osalla työttömiä on toki järkeviä perusteita olla muuttamatta niiden perässä, mutta osalla sosiaaliturva takaa sen, ettei tarvi edes harkita.

            1. Sosiaaliturvaa haetaan nykyään sähköisesti Kelasta, hakemuksia ei enää tehtailla perinteiseen malliin kun aiemmat tiedot on valmiina niin parilla klikkauksella selviää.

              Harkinnanvaraista sosiaaliturvan kanssa onkin sitten enemmän sitä perinteistä tehtailua.

              ”siihenhän yliopistojen ohjelmat tähtäävät peruskouluviisaudella persujen mukaan.”

              Tuossa ei ole järjen hiventäkään mukana.

    1. Pitää kyllä ihmetellä miten kansainvälisen johtajakoulutuksen ja valtaisan monialajohtajan uran tehnyt henkilö laittaa konkurssiaalloon puolivuotta valtionvarainministerin tehtävää hoitaneen syyksi, varsinkin kun ei ole vielä edes ensimmäistä kyseisen ministerin tekemää budjetti vuotta edes aloitettu.

      1. Jostain syystä tällainen tavallinen kuolevainen ymmärtää aika paljonkin tekijöitä jotka myötävaikuttavat tilanteeseen varsinkin kun katsoo millaisia yrityksiä on konkurssiin mennyt.

      2. Kun joillakin tolloilla ei ole käsitystä siitä, mitä merkitsee usko ja luottamus päättäjien, hallituksen tomiin ja tulevaisuuteen, niin vaikea sitä on piikkilangasta vääntää.
        Taas omanarvon alemmuudentunto esiintyy vahvasti henkilöön menemisessä tavan takaa.

        1. Jätä nyt taas psykologia niille, jotka siitä ymmärtää ja itsehän sinä olet ylivoimaista erinomaisuuttasi päivittäin korostanut, joten kyllä sitä vähän voi ihmetellä miten tuollaisen päällikön mielestä konkurssiaalto liittyy nykyiseen valtionvarainministerin.

          Meinaat, että nuot konkurssiin menneet yritykset olisivat uskolla päättäjiin pelastuneet ?

          1. Ihan uteliaiduudesta kysyn, että oliko ennen Orpon hallituksen aloittamista tapahtuneet runsas 1500 konkurssia Marinin hallituksen syytä, eikö usko ja luottamus riittänyt ?

            Entä vuoden 2022 2724 konkurssia?

            Vuoden 2021 2045 konkurssia?

          2. Minä voin itsestäni kertoa, mitä olen tehnyt, sen kommentointi ja irvailu ei kuulu muille, jos itse asia loppuu.
            Mutta se näyttää ottavan joka palstalla paria persua koville- ei muita ?
            Vähän ihmettelen ylläpidon lepsuuttakin.

            1. Se, että selität satuja ja koitat syyttää muita, kuin syyllisiä, ei tee sinusta uskottavaa hk.
              Sinänsä nämä Mikan kysymykset eivät mitenkään liity persoonaasi, joten se siitä.
              Mikan kysymykset konkursseista ovat täysin perusteltuja, mutta punademuhallitushan ei tehnyt yhtään virhettä – punademun mielestä.

              1. ”Kommentti mm. klo 13.44 ovat asiallisia irvailuja !”

                Olet sinä kyllä koominen hahmo, haukut kaikkia milloin kusipäiksi, milloin luku ja kirjoitustaidottomiksi idiooteiksi, rasisteiksi, rasisteiksi, roskaväeksi jne.jne.

                Ja sitten nillität kun joku ihmettelee miten tuollainen päällikkö ( ihan itse olet ylivoimaisen erinomaisuutesi esille tuonut lähes päivittäin) ajattelee konkurssi aallon olevan valtionvarainministerin syytä.

                Etkö kestä sitä, etteivät typerät väitteesi mene läpi?

            2. Sinä varmasti ihan oikeasti ja aidosti uskot että jollekin ottaa koville ja hyvä niin.

              Olet uskossasi vahva, mutta yksin.

  4. Jos soteuudistusta ei olisi tehty se olisi tullut vielä kalliimmaksi, jos sote olisi annettu yksityiselle niin palvelut olisivat vain varakkaille.

    1. Aha, ja jokuko on esittänyt Soten antamista yksityiselle?

      Ja en kyllä ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että ilman soteuudistusta olisi tullut vielä kalliimmaksi, jo pelkästään uusi hallinnon taso on ihan helvetin kallis himmeli.

        1. Menee, miten menee ja palvelut heikkenevät samalla, kun hinta järjettömästi kasvaa.

          1. Juhak, on aika tavallista se, että typerien väitteiden, väärien ja vääristelyjen tietojen levittävät eivät siedä kun hörinät ammutaan alas.

          2. Miten niin kasvaa vrt.vanhaan kuntamalliin ? Hinnan kalleus ei johdu itse sotesta, vaan räjähtäneestä potilastarpeesta ja lääkäripulasta.
            Kunnat olisivat konkurssissa vanhalla mallilla.

            1. Kelvollista hintavertailua vanhan ja uuden järjestelmän välillä on mahdoton tehdä aukottomasti, mutta parin kolmen vuoden jälkeen kohtuu tarkka arvio on mahdollinen.

              Enkä ylläty jos se ei puhu soteuudistuksen puolesta-

              Toisaalta parin kolmen vuoden jälkeen siteen on saatettu tehdä jo niin paljon muutoksia ettei sitä voi verrata nykyiseen, siinä määrin sysipaska se on lähtökohdiltaan.

            2. Kunnat olivat konkurssissa jo valmiiksi, koska järjestelmällisesti tekivät alijäämäisiä budjetteja ja törsäsivät rahaa tarpeettomiin kerskapuuhasteluihin.
              Sote-typeryyden ollessa tulossa kunnat vielä typerämmin alimitoittivat sotebudjetin, jotta jäljelle jäisi enemmän verotuloja noihin typeryyksiin.

              1. Niin juuri, sote oli alibudjetoitu jatkuvasti ehkä tarkoituksella, että saatiin kokonaisbudjetti lävitse. Tosiasiassa fakta on se, että suurin osa Suomen kunnista ei olisi selvinnyt ja olisi nyt selvitysmenettelyssä ilman sotea ja maakuntauudistusta.
                Nyt se on harvemmilla, mutta tukevammilla hartioilla.

              2. Suurin osa kunnista on käytännösä selitystilassa, koska se alimitoittaminen on vuosikymmenten perua.
                Sotepotaska ei korjannut tilannetta, vaan siirsi karastrofin valtiolle, mutta kunnissa eletään edelleen kuin siat pellossa.

  5. Minä en hauku ketään henkilökohtaisesti.
    Persut haukun miten tykkään, se on sallittua ja ihan ansaittua.
    Jos jotkut kuuluvat puolueeseen, kusipäitten joukkoon, sallittakoon se.

    1. Kun haukut kaikki Persut niin silloin haukut 600 000 ihmistä ja henkilöä.

      Mutta haukkumisellasi kerrot ainoastaan itsestäsi, et kenestäkään muusta.

      1. Mitähän tuo hk tykkäisi, jos vastavuoroisesti esittäisi, että punademut ovat mulkkuja?
        En toki sitä esitä, vaikka niissäkin näitä löytyy…

        1. Vastavuoroisuuden käsitteenkin voi näköjään käsittää väärin jonakin itsestä lähtevänä kristillisenä ”kultaisena sääntönä”, mitä se ei nykyajassa enää taida tarkoittaa.

          Vastavuoroisuus kun taitaa viitata toisen ihmisen kohtelemiseen siten, miten TOINEN toivoo tulevansa kohdelluksi. Mikä vaatii omasta navasta ja ylipaisuneesta egosta ulos astumista.

        1. ”Kukin valitsee oman viiteryhmänsä, ei se mikään ihme ole, että löytyy 20 %:n poikkeavien bileet.”

          Analysoi 1% joukkoa edustava…

          1. Nykypäivänä rasisti sanana on kokenut inflaation, mutta Heikkiin se sopii kuitenkin kuin nyrkki silmään.

              1. ….jos nimittelee, haukkuu ja solvaa yli 600000 perussuomalaisten äänestäjää fasisteiksi, natseiksi ja milloin miksikin, niin eikös tämä jo itsessään ole rasistista vihapuhetta yhden puolueen kannattajia kohtaan.

              2. ”.jos nimittelee, haukkuu ja solvaa yli 600000 perussuomalaisten äänestäjää fasisteiksi, natseiksi ja milloin miksikin, niin eikös tämä jo itsessään ole rasistista vihapuhetta yhden puolueen kannattajia kohtaan.”

                Niin no jos säännöt olisivat kaikille samat niin ilman muuta kyse olisi vähintäänkin vihapuheesta, ehkä jopa jonkinlaisesta rasismista, mutta kun säännöt eivät ole samat.

                No tuollainen kertoo enemmän nimittelijästä ja hänen henkilöstään kuin mistään muusta.

                Sen sijaan aina aika ajoin esille nouseva etninen profilonti milloin torimyyjien, milloin bussikuskien tai vaikkapa kerrossiivoojien kohdalla, on jo aivan selvää rasismia.

              3. Vaihtakaa tuo Impivaara johonkin suvaitsevampaan, avarampaan mielen asuinsijaan, niin ei kenenkään tarvitse nauraa räkättää teille.

              4. ”Vaihtakaa tuo Impivaara johonkin suvaitsevampaan, avarampaan mielen asuinsijaan, niin ei kenenkään tarvitse nauraa räkättää teille.”

                🤣🤣🤣

                Päivän paras, marginaalin marginaalista, ahdasmielisimmistä ahdasmielisin kehottaa suvaitsevampaan ja avarampaan mielen asuinsijaan.

                😂😂😂

              5. Kun jyrkän ahdasmielinen ja persuvihaaja vaatii muilta jotain kuviteltua, mitä ei itse kykene täyttämään, ei voi kuin sääliä.

              6. ”Rasimin määritrlmä onbteitä hukassa. Rasimi koskee, rotua ihon väriä, ns muualta tulleita poikkeavia ihmisryhmiä.”

                Niin, menevän valaisemaan asiassa vihervasemmistolaisia tovereitasi, hehän ovat rasismin uudelleen määritelleet.

                Miksi harjoitat etnistä profilointia?

  6. Jokainen. Ei, kun jokainen kommentti jossa kehutaan että vika ei ainakaan ole puolueen x, on vain yhtä asiaa: hevonpaskaa. Täyttä ja absoluuttista. Totaalista.

    Olemme aivan täydellisessä yhteisymmärryksessä kaivaneet tämän nykyisen kuoppamme viimeisen ainakin viidentoista vuoden ajan.

    Minua ei kiinnosta tipan vertaa kuulla kuka on syyllinen ja vielä vähemmän kuka on syytön.

    Minua kiinnostaa miksei ongelmaa oteta vakavasti. Jos otettaisiin, meillä olisi iso pyöreä pöytä jonka ympärillä olisi kaikki eduskuntapuolueet, AY-liike, EK, yrittäjäjärjestö ja pari kovimman luokan professoria. Ovi kiinni ja lukkoon, ulos ei pääse ennen kuin ratkaisua tulee.

    1. Tuo on oikea tapa, joka on hra Toyotan oppi. Nuorimmat puhuivat ensin. Lopuksi vanhimmat. Kukaan ei tullut neuvotteluhuoneesta pois ilman yhteisesti hyväksyttyjä päätöksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *