Kun minulla on paha tapa varautua kaikenlaisiin ongelmiin, niin hommasin toiselta operaattorilta SIM-kortin ja ostin USB-nettitikun (USB-dongle).
Varsinainen yhteys tietsikalta nettiin on erikseen, mutta jos se ei syystä tai toisesta toimisi, niin voin ottaa nettitikun käyttöön ja taas on toimiva netti.
Kun kokeilin sitä uutta ostostani, niin yllätyksekseni havaitsin, että se tikku ”sahasi Windowsia silmään”. Windows näki sen tikun Ethernettinä, eikä minulta edes kysytty sen SIM-kortin Pin-koodia. Yhteys toimi normaalisti, joten poistin varayhteyden käytöstä ja palasin varsinaisen nettiyhteyden käyttöön.
Yleensä tällaiset tikut näkyvät mobiilitukiasemana ja tarttee antaa Pin-koodi.
Me säilytimme toiset vanhat Samsungit rinnakkaisilla sim- korterilla. Älyttömän hyvä ratkaisu riskien jakamisessa sekä uuden härpäkkeen vikuroinnin opettelussa.
Täytyy vielä selvittää onnistuuko rinnakkaiset pankkitoiminnot tunnistuksessa.
Minulla on rinnakaiset pankkitoiminnot Nordealla ainakin kahdessa puhelimessa ja läppärissä.
Johan Nordea suosittelee sitä, jos vaikka käyttävä puhelin hukkuu.
Ei paljoa ”varayhteys” lämmitä, kun ei ole enää muutamaan vuoteen ollut edes sitä lankaa.
Netillä pitää pärjätä ja yllättäen se 5G toimii täälläkin pääsääntöisesti.
Minulle pääsääntöisesti ei riitä.
Minulla on yksi puhelin ja siinä telian sim kortti. Sitä en normaalisti käytä koskaan, eikä sen liittymä maksa, kuin muutaman euron. Pakko olla joku ”pelastusvene”, kun kaukana kaikesta asuu, eikä voi juosta naapurin kimppun, apua huutamaan.
Nettiin on nykyään ihan pakko päästä. Oikeastaan mikään ei onnistu enää ilman nettiä.
Laskut on maksettava aikanaan, asioiden hoitaminen on lähes täydellisesti netin varassa – sillä tehdään myös vahva tunnistautuminen.
Nytkin on menossa passin uusiminen ja netti tarpeen. Ulkomaan matkoille voimassa oleva passi taas on ehdoton edellytys.
Minullakin se varayhteys on jatkossa hyvin halpa, ellei sitä tarvitse käyttää. Eikä maksa paljoa vaikka pitäisi käyttääkin satunnaisesti. Varmuuden maksimoimiseksi operaattori on eri kuin varsinaisessa yhteydessä.
Vanhan sananlaskun mukaan: ”ei vara venettä kaada”.
Niinpä, jos on sitä ”varaa”.
Meillä osuu talon päälle vain yksi operaattori ja toisten keilat viheltävät komeasti ohi, vaikka peittokuvan mukaan pitäisi olla täysi peitto.
Aikanaan eräällä toisella operaattorilla oli hyvä 3G-kenttä, vaan sitten säätivät mastossa ja kenttä katosi.
Puoli vuotta asiakaspalvelussa kertoivat, että asia korjataan seuraavassa mastosäädössä.
Sen jälkeen kommentti oli, että ”olette valitettavasti katveessa, eikä sille mahda mitään”.
Se 3G on melko yleisesti poistumassa käytöstä. 4G toimii yleisemmin kuin 5G. Jos jossakin katvealueella 4G ei toimi, niin laittamalla ulos korkealle parempi antenni, se saadaan yleensä toimimaan. Jopa tässä ostamassani nettitikussa on antenniliittimet olemassa.
Ihan yllättäen kaikissa nettihubeissakaan ei ole sitä antenniliitäntää.
Ettei vaan sen nettihubin kyljessä ole lyhyt antenni kiinni SMA-tyyppisellä liittimellä? Jos on, niin sen lyhyen antennin tilalle saa laitettua koaksiaalikaapelin, jossa on SMA-liitin. Koaksiaalikaapelin toisessa päässä tietysti antenni korkealla ulkona.
Minulla on vain prepaid-kortteja kolmeen eri verkkoon, koska kullekin niistä verkoista on tullut tuntien käyttökatkoja vuorotellen. Eikä kaikilla verkoilla yhtäläisiä kentänvoimakkuuksia.
Viikko sitten v. 2016 -mallinen puhelin sammui taskussa, eikä hyväksy enää kyseistä teliakorttia. Toisen saman ikäisen teliakortin,
jossa on eri näköiset kontaktipinnat, se hyväksyy. Onneksi toisessa puhelimessa toimii, vaan ei kaikissa.
Tänä vuonna loppuvat 3G verkon palvelut. Saapi nähdä, vaikuttaako se puhelimien ohjaustoimintoihin.
Kaikissa puhelimissa lienee 3G -taajuuden lisäksi 2G. Ehkä puhelin siirtyy sutomaattisesti 2 geehen, jos 3G:tä ei enää löydy. 2G säilyy toistaiseksi Suomessa, koska osa valvontapalveluista käyttää sitä.
2G käyttää sähköä vähemmän kuin 3G, jonka takia akun latinki saattaa kestää puolitoistakertaisesti.
Vielä voisi saada viidellä kympillä retromallin 3110 -puhelimen täydennettynä radiolla ja tuplasimillä. Sen valmiusaika olisi useita viikkoja, koska siinä on vain 2G.
Uusien älypuhelimien lataustarve on moninkertainen suuresta akusta huolimatta.
Aika moni on vaihtanut puhelimensa hankalampaan. Koko on kolhompi ja särkymisvaara suurempi, huonompi tietoturva vanhaan Symbiaan verraten, lataustarve kasvaa, samoin tulipalovaara ja varkaat vaanivat ”äly”-puhelimen omistajaa. Vanhan puhelimen käyttö on myös ekologista. Kaikki toiminnot ovat vanhassa paljon näppärämpiä nettiä lukuun ottamatta.
Vanhan sanonnan mukaan: Vanhassa vara parempi.
Talossa on kiinteä Elisan verkko, mutta puhelimissa on Moin liittymät eli DNA:n verkko. Jos Elisan yhteys pätkäisisi niin puhelimia voi käyttää mobiilitukiasemina. Ja niin teemme mökilläkin: puhelin vain tukiasemaksi ja voi käyttää tablettia tai katsella tv:tä Chromecastin kautta.
Moilla on mielestäni hyvä ratkaisu. Talvella käytämme halpaa yhdeksän euron yhteyttä johon sisältyy 6gt dataa. Se riittää talvella hyvin koska käytössä kotona on myös Elisan wifi, mutta kesällä mökillä kaikki data tulee puhelimien kautta ja siksi vaihdan liittymät 18 euron rajattomaan dataan. Syksyllä ne voi sitten taas palauttaa takaisin halvempiin liittymiin. Ja kaiken voi tehdä puhelimen Moi -sovelluksesta hetkessä.
Hyviä vihjeitä Norpalta, kiitos.
Jep näinhän se meillä erämökilläkin, rajaton data ja homma toimii, tukiasemana aina jokin sim korteista. Sekin tehtiin vaimom kanssa selväksi että hänellä on aina eri palveluntarjoajan yhteys kuin minulla.
Elisalla rajattoman datan hinta 4 geellä on noussut alle kympistä kuussa liki 16:een. Kuitenkin lienee halvin.
Jep, löytyy kiinteä netti, siirrettävä netti sekä useampi eri sim koritti eri yhteyksien tarjoajille.
Jokin toimii jos ei joku toimi…sekä löytyy se Nokian 4G Banaani mallin puhelin jossa toiminta-aika jopa 25 päivää yhdellä latauksella, sekä löytyy ”sissirepusta” levitettävä aurinkolataus systeemi jolla lataa missä vaan kunhan paistaa sekä useampi virtapankki…löytyy paljon muutakin varautumista mutta tässä näin aluksi…
Lisäys ;
Eli prepaid liittymiä näitä simmeistä muutama…
Lähtökohtaisesti on hyvin mielekästä, että tämä näkyy ”ethernet” yhteytenä, sillä se kuvaa standardia. Se tarkoittaa myös, että mokkula on hyvin todennäköisesti ohjattavissa samaista reittiä.
Vaihtoehto kun on paljon vanhemmat ja suljetummat standardit, jotka tekevät laitteesta äkkiä lähinnä ongelmajätettä ajan myötä.
Yksi mielenkiintoinen pointti on kun nyt valokuitua vedetään aikas vauhdilla ja ”tarjous hinnat” ovat niitä syöttöjä niin sitten kun eri valokuitua tarjoavat firmat ovat asiakkaansa saaneet voi olla mielenkiintoista seurata hintojen nousua, asiakas on jo ”koukussa”…
Joo, minulla on sellainen vanhempi USB-4G-mokkula, joka ei enää toimi uusimmassa laptopissani, mutta toimii edelleen vanhemmassa hybriditietsikassani.
Meikältä löytyy nopea 5G jonka voin viedä myös mökille koska aurinkopaneelit hoitaa virran siihen, mutta siellä ihan 4G sim systeemein. Juuri latasin Nokian 4G banaani puhelimen taas täyteen, siinä on kaksi eri prepaid korttia nykyään varuilta, ne kun ei juuri vanhene.
Valokuituverkkojen veto on yksi niitä asioita jossa melkein soisin olevan tiukempaa julkista kontrollia. Ymmärrän miksi firmat laittavat vaikeat ehdot koska tuo on julmetun pääomavaltaista toimintaa. Toisaalta pidän asiattomana mihin asemaan kuluttajat laitetaan.
Julkinen valta voisi samalla peliliikkeellä tiukentaa pelisääntöjä ja esimerkiksi taata investointilainoja.