Pääministeri. Vuorelman mukaan pääministeripuolue kokoomuksen toiminta näyttää nyt ristiriitaiselta. Kuvassa kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo.

Pääministeri. Vuorelman mukaan pääministeripuolue kokoomuksen toiminta näyttää nyt ristiriitaiselta. Kuvassa kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo.© Toimittanut Uusi Suomi

Valtiotieteen emeritusprofessorin mukaan Sauli Niinistön ärähdys ”katkaisi kamelin selän”.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelman mukaan Suomessa todistetaan juuri nyt erittäin poikkeuksellista poliittista tilannetta.

”Suomessa todistetaan tällä hetkellä poikkeuksellista tilannetta poliittisen historian valossa. Hallituksessa istuu useita ministereitä, jotka ovat retoriikassaan valtavirtaistaneet suojelupoliisin uhka-arviossa esitettyä salaliittoteoriaa väestönvaihdosta”, hän kirjoittaa Twitterssiä.

”Tilastojen osoittama väestöpaine Eurooppaan ja sitä seuraava demografinen muutos on tosiasia. Maahanmuuton seurauksista on voitava puhua myös tältä osin ilman leimaantumista”, hän kirjoitti Twitterissä.

Rantasen nyt johtama sisäministeriö on käsitellyt väestönvaihtoteoriaa kansallisen väkivaltaisen radikalismin ja ekstremismin ennaltaehkäisyn toimintaohjelmassaan vuosille 2019-2023. Ministeriön mukaan tässä salaliittoteoriassa kansallista identiteettiä ja valkoista rotua pidetään uhattuna maahanmuuton vuoksi ja äärioikeisto on perustellut sillä väkivaltaansa.

Vuorelman mukaan pääministeripuolue kokoomuksen toiminta näyttää nyt ristiriitaiselta.

”Se pyrkii profiloitumaan markkinataloutta ja kansainvälisyyttä edistävänä puolueena, mutta on valmis riskeeraamaan Suomen maakuvan ja kauppakumppanuudet, jotka elintärkeitä pienelle maalle.”

Valtiotieteen emeritusprofessori Göran Djupsund kuvailee pääministeri Petteri Orpon (kok) toimintaa ”periaatteettomaksi”.

”Mikä katkaisi kamelin selän? Kaiken muun, muun muassa julkisen ja elinkeinoelämän, paineen ja painostuksen Orpo & Purra näyttivät kestävän. Mutta ei presidentti Niinistön ärähtämistä.Vai uskooko joku Junnilan lähteneen vapaaehtoisesti”, hän kommentoi Twitterissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi perjantaina Junnila-kohua MTV:lle. Hän totesi, että kohu on ”vähintään kovin kiusallinen” hallitukselle. Presidentti sanoi toivovansa hallituksen välittävän ulkomaille selkeätä viestiä tavoitteistaan ja Suomen arvoista.

Historian tutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka huomauttaa, että Suomesta kansainvälisessä kentässä syntyvä maakuva vaikuttaa hyvin painokkaasti myös kansalliseen turvallisuuteen, ja on siis ulkopolitiikan ytimessä.

Hän sanoo, että jos perussuomalaiset äityy reagoimaan Junnilan eroon lähtemällä hallituksesta, puolue osoittaisi olevansa niin kaukana oikealla ja niin lähellä natsismia, että sellaisessa asennossa asioita hoitavan ryhmän läsnäolo Suomen korkeimmassa hallinnossa ”ei ole terveellistä”.

Jukka Tarkka

torstaina

Presidentti Sauli Niinistä asettui Porissa selvästi tukemaan Suomesta kansainvälisessä kentässä syntyvää maakuvaa. Se vaikuttaa hyvin painokkaasti myös kansalliseen turvallisuuteen, ja on siis ulkopolitiikan ytimessä.

Presidentti ”johtaa Suomen ulkopolitiikkaa [ – ] yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”. Lakitekstiin lisäämääni ajatusviivaa edeltävä osa osoittaa kristallinkirkkaasti, että Niinistöllä oli suorastaan velvollisuus vetää lippu salkoon, jos hänen arvionsa mukaan Suomen uskottavuus kansainvälisessä kentässä horjuu. Ajatusviivan jälkeinen osa antaa oikeuden ottaa hallituksen tukevan presidenttiä.

Natsisympatioilla vitsikkäästi poseerannut elinkeinoministeri on vääränalainen hahmo edustamaan Suomea kansainvälisessä yritysmaailmassa. Parlamentaariset ongelmat sivuutettaisiin tyylikkäästi, jos Vilhelm Junnila pyytäisi oma-aloitteisesti eroa ministerintehtävästä. Jos perussuomalaiset äityy reagoimaan siihen lähtemällä hallituksesta, puolue osoittaisi olevansa niin kaukana oikealla ja natsismia niin lähellä, että sellaisessa asennossa asioita hoitavan ryhmän läsnäolo Suomen korkeimmassa hallinnossa ei ole terveellistä.

Jo Junnilan pyytämä ja presidentin hyväksymä ero ministeritehtävästä olisi vahva osoitus Suomen asenteesta äärioikeistoon ja natsismiin.