Miten kokoomus tässäkin erehtyi persujen vipuun? No, hyvä puoli on se, että maahan tulee hyvää porukaa niin paljon kuin vain saadaan olipa persut mitä mieltä tahansa. Teollisuus on ollut aina erityisesti kokoomuksen suojeluksessa. Mutta kohta ei. Taitaa herrat hypätä demareiden kelkkaan.
”EK pettyi kirjauksiin työperäisestä maahanmuutosta – ”Nyt olisi pitänyt painaa kaasua”
Useista kirjauksista heijastuu asenne, että emme halua tänne väkeä EU:n ulkopuolelta, Oksala harmittelee STT:lle.
HALLITUSOHJELMASSA on otettu askelia väärään suuntaan työperäistä maahanmuuttoa koskevissa kirjauksissa, katsoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Ilkka Oksala. Hänen mukaansa yrityksiltä tulee jatkuvasti huolestuneita yhteydenottoja.
– Nyt olisi pitänyt painaa kaasua, luoda edellytyksiä sille, että Suomeen saadaan huomattavasti lisää työperäistä maahanmuuttoa, mutta valitettavasti suunta on toinen, Oksala sanoo STT:lle.
jne…..”
EK on tavallaan oikeassa. SAK on tavallaan oikeassa. Kokoomus on tavallaan oikeassa. Persut on tavallaan oikeassa.
Ongelma on että emme ole uskaltaneet tutkia asiaa tarpeeksi hyvin. On väitetty lukuisia asioita ja kysytty muita lisää. En väitä allaolevia faktoiksi vaan esiin tuoduiksi kulmiksi.
1. Huono maahanmuutto heikentää hyvää maahanmuuttoa (=korkeapalkkaiset maahanmuuttajat preferoivat maita, joissa ei ole suuria sosiaalisia ongelmia maahanmuuton ympärillä)
2. Sekava maahanmuuttopolitiikka karkottaa työperäistä maahanmuuttoa – jos on helpompi päästä maahan valehtelemalla kuin rehellisesti, on huono tila. Jos hallituksen avainministerit päästelevät sammakoita maahanmuuttajista, on tosi huono tila.
3. Ovatko pienipalkkaiset työperäiset maahanmuuttajat hyödyksi valtion taloudelle vai ainoastaan EK:n jäsenyrityksille? Mikä on nettohyöty tai -haitta valtiolle, dynaamiset vaikutukset huomioiden?
4. Miksi joku tulee Suomeen? Olemme kysyneet tätä humanitaarisilta tulijoilta, mutta aika vähän niiltä tahoilta joita eniten tänne kerromme haluavamme. Tässä on taas media pitkälti syyllinen, sillä he haluavat raflaavia juttuja.
– Keppihevosena käytetään yleisesti rikollisuutta, johon on taas monia syitä.
– Työn vieroksujat, joka kohdistuu useimmiten tiettyihin kulttuureihin kuten soma… jne.
– Uskonto… jne.
– USA on maailman suurin sulatusuuni, mutta sinne tultiin pääasiassa vain töihin ja pärjäämään. Mutta se kulttuuri on yli
200- v vanha ja siitä mallista on turha ottaa oppia tänään täällä.
Fakta on se, että ilman isoa työperäistä maahanmuuttoa emme pärjää.
Tanskasta tai Ruotsista ei kannata ottaa oppia. He ovat olleet 50 vuotta edellä Suomen maahanmuutosta.
”4. Miksi joku tulee Suomeen? Olemme kysyneet tätä humanitaarisilta tulijoilta, mutta aika vähän niiltä tahoilta joita eniten tänne kerromme haluavamme. Tässä on taas media pitkälti syyllinen, sillä he haluavat raflaavia juttuja.”
— Suomeen pysyvästi muuttaneet omat osaaja-tuttavani ja ystäväni ovat muuttaneet esimerkiksi syystä, että Suomi on heille ollut ”aina kiinnostavana pidetty paikka, jossa on hienoa luontoa ja kiinnostavat mahhdollisuudet heille omalla asiantuntija-alallaan kehittää osaamista”
Tai vaikkapa syystä että ovat tavanneet suomalaisen ihmisen ulkomailla, johon ovat rakastuneet ja muuttaneet lopulta itse Suomeen töihin, koska toinen ei ole uskaltanut/ halunnut vaikkapa muuttaa Englantiin. Eli jopa vastentahtoisesti on muutettu Suomeen, vaikka täällä ei niin viihtyisi, koska sitten omien lapsien ja eks-puolison vuoksi on lopulta itse kiinitetty ja sidottu tänne jopa väkisin siinä mielessä, ettei tahdo hyljätä lapsiaan, joten uhrautuu ja jää lusimaan tänne töitä paiskoen.
Olen kysynyt omilta omalla alallaan erittäin hyvin menestyneiltä ihmisiltä ajatustenvaihdon yhteydessä mielipiteitä perussuomalaisuudesta, ja heidän mielestään näissä ihmisissäkin on myönteistä esimerkiksi heidän ”paikallistuntemus” omalla asuinalueellaan, jossa paikallistuntemuksessa ihaillaan juuri luonnossa liikkumisen osaamista vaikkapa, jota tänne ulkomailta muuttanut haluaisi oppia ja hyödyntää käyttäen persuja retki-oppainaan vaikkapa.
Tällä lailla kauniisti he pukevat sanoiksi sen, että paikalleen jämähtäneisyydessäkin on oma positiivinen ulottuvuus.
Perussuomalaisten vahvuutena nähdään heidän omien metsien sekä kylien paikallistuntemus.
Kyllä me Suomessa tarvitaan työvoimaa mutta mitä se onkin eri juttu maassa on edelleen iso porukka joka ei kaikkien kieli asiaa ei ymmärrä
Ja se ei suinkaan ole pikkujuttu kun on kysymys vaikkapa terveyden hoidosta
Jos sillä alalla sitten menee kielipuoli kummankin puolella väärään liian usein edessä onkin kuolema
Ja niitä ei tarvii tulla kun ne voidaan estää jos siihen ei saada sellasta tilaa jossa kumpikin ymmärtää toisiaan
Silloin ei asia ole kunnossa lainkaan vaikka työvoimaa olisi vaikka puolta enemmän mitä on nyt
Mistä taas tuokin johtuu siitä en viitsi taikka en kehtaa julki tuoda kukin saa asiaa katsella omalta osaltaan
Mitä tuli tehtyä taikka tekemättä jättäneet
Ja mitä hallitus on tehnyt omissa toimissaan terv tepivaari
Se on täysin selvä, että terveydehoidon useissa työissä hyvä kielitaito on välttämätöntä.
Erilaiset aputyöt ovat eri asia. Tämä on kyllä kaikkien tiedossa.
Voihan se olla tiedossa mutta ei sitten käytännössä ei ole sitä vaadittavaa kielitaitoa
Toisilla sujuu huonosti toisilla ei sitten lainkaan vaikka se taito pitää olla melkoisen hyvällä tasolla kun hoidetaan sairasta
Joka itse ei ymmärrä sanaakaan vaikkapa lääkärin puheesta
Nuot aputyöt on aivan oma lukunsa terv tepivaari
Oksala ei liene kovin kiinnostunut yhteiskuntarauhastamme. Dollarinkuvat silmissä?
Orpon hallitus ml. Persut heittää ulos nämä maasta !
https://www.hs.fi/visio/art-2000009666089.html
Minusta yhteiskuntarauhan säilyttäminen on tärkeämpää kuin rahan kerääminen ja kulutuksen lisääminen.
Suomen startup-yhteisön yhteisessä kannanotossaan kasvuyrittäjät toteavat, että maahanmuuttoa koskeva osio uhkaa vesittää kaikki hallitusohjelman edistysaskeleet. —
SUOMEN startup-yhteisö arvostelee rajusti hallitusohjelman kirjauksia työperäisestä maahanmuutosta. Yhteisessä kannanotossaan kasvuyrittäjät toteavat, että maahanmuuttoa koskeva osio uhkaa vesittää kaikki hallitusohjelman edistysaskeleet.
”Tämä luo koko Suomen kasvuyritysyhteisölle merkittävän uhkakuvan ja varmuudella heikentää Suomen talouden kasvumahdollisuuksia”, kannanotossa sanotaan.
Kasvuyrittäjien mukaan esitetyt tiukennukset luovat Suomesta mielikuvan ulkomaalaisiin vihamielisesti suhtautuvana maana. Esiin on jo tullut tapauksia, joissa taitava Suomessa asuva ulkomaalainen erityisasiantuntija on alkanut pohtia muuttamista pois maasta.
RÄIKEIMPÄNÄ esimerkkinä kasvuyrittäjät pitävät kirjausta, jonka mukaan ulkomaalaisen on poistuttava maasta, jos tällä ei työsuhteen päätyttyä ole työtä kolmen kuukauden sisällä irtisanomisesta.
”Kolme kuukautta on todella lyhyt aika hakea osaamista vastaavaa työtä, käydä haastatteluprosessit läpi ja allekirjoittaa uusi työsopimus, etenkin taantuman aikana. Ei ole Suomen edun mukaista näyttää ovea ulkomailta tulleelle osaajalle näin tiukoin ehdoin.”
Kasvuyrittäjät näkevät riskinä sen, että maasta laitetaan ulos ihminen, joka on jo edeltävien vuosien aikana maksanut mittavasti veroja Suomeen ja joka poistuttuaan maksaa veronsa muualla.
HUOLESTUTTAVANA pidetään myös esitystä, jonka mukaan Suomessa pysyvään oleskelulupaan vaaditaan jatkossa kuuden vuoden asumisaika nykyisen neljän sijaan. Pysyvää oleskelulupaa varten pitäisi muiden vaatimusten lisäksi todentaa riittävä kielitaito.
”Huippuosaajat työskentelevät pääasiassa englanniksi, ja kuusi vuotta on pitkä aika odottaa pysyvää oleskelulupaa perheen kanssa.”
(https://www.hs.fi/talous/art-2000009669037.html)
Tässä todellisuuskäsityksessä itsekin olen: minun ystävät ja tuntemani Suomessa vuosia työskennelleet osaajat eivät puhu juuri sanaakaan suomea, vaikka heidän omat lapset olisivat syntyneet Suomessa ja puhuisivat useita kieliä.
Lisäksi suuremmalla herkkyydellä omassa ajassaan kiinni olevat ihmiset katselevat maailmaa hieman toisin kuin paikalleen kiinnittyneissä/ jämähtäneissä elämissään aivonsa ja ajattelunsa paaduttaneet suomalaisjäärät, joista kehitys on ajanut kauan sitten ohitse ja jotka eivät tajua edes enää miten muu maailma asioita katsoo ja ajattelee.
Mallikasta mulkkuilua ja suomalaisten halveksimista, mutta ei yllätä.
Rehellisyys on myrkkyä Juhak:lle, joka ei kestä kun joku lausuu totuuden, joka ei vastaa hänen tahtotilojaan.
Voi lissu pieni – suomalaisten halveksiminen ei ole ”rehellisyyttä”, mutta toki itse olet rehellinen osoittaessasi halveksuntaasi näin julkisesti.
Silti hyvää juhannusta sinullekin.
On totta, Jupukka, että koen hyvin kiusallisena ihmiset, jotka liittävät suomilippuja kuviinsa, huutelevat rasismiaan, pukeutuvat Suomi-huppareihin mökeillään, ripustavat kuisteilleen jopa ulkomailla asuessaan suomilippujaan, kuten jotkut patrioottisuuden sentimentiaalisuudessaan lilluvat jenkit, tai minkä hyvänsä maan seisahtuneet kukkoilijat.
Ottaa ihan iisisti vaan juhannuksenakin.
Lisäksi jos on vaikkapa korkeakoulutettu pariskunta, joka jommankumman työn perässä muuttaa hetkeksi Suomeen katsoakseen voisiko heille löytyä sopivalta tuntuva kiinnekohta Suomesta, niin heidän Suomeen jäämistä edesauttaisi, että MOLEMMAT heistä saisivat lopulta mahdollisuuden tehdä omaa koulutustasoa ja osaamista vastaavaa asiantuntijatyötä; ei siis pelkästään se, kenen huipputyön perässä tänne on muutettu.
Ja jos ei tätä tapahdu, heillä ei ole syytä miksi eivät muuttaisi jonnekin toiseen paikkaan, jossa sentään on kohtuu sivistynyt kulttuurinen ilmapiiri.
”IRANILAINEN Saber Kordestanchi on yksi perustajista matkailualan kasvuyhtiö Hostawayssa, joka sai juuri sijoittajilta 163 miljoonaa euroa.
Merkittävä osa rahoituskierroksesta oli osakekauppaa, jossa muun muassa perustajaosakkaat myivät osakkeita yhdysvaltalaiselle sijoittajalle. Se tarkoittaa, että myös Kordestanchi sai potin pääomatuloja, joista hän myös maksaa Suomeen merkittävän summan veroa.
KORDESTANCHI kertoo tulleensa Suomeen lähes kaksitoista vuotta sitten opiskelijana Aalto-yliopistoon.
Alun perin hän aikoi mennä Ruotsiin, mutta siellä korkeakouluihin tuli lukukausimaksut.
2016 lähtien lukukausimaksut tulivat Suomeenkin EU:n ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille.
”Jos ne olisivat tulleet aiemmin, en olisi koskaan tullut Suomeen”, Kordestanchi huomauttaa.
Opintojen ohella hän aloitti juniorina pohjalta eli varsin matalapalkkaisena koodarina. Aluksi palkka oli noin 25 000 euroa vuodessa. Kordestanchin mukaan ei siis kannata unohtaa uransa alussa olevien todellisuutta, kun puhutaan korkeakoulutetuista osaajista. kaikki rekrytoitavat osaajat eivät ole heti kovapalkkaisia.
”Moni Lähi-idästä tai kehittyvistä maista tuleva osaaja joutuu aloittamaan matalalta, vaikka heillä olisi jo kokemusta. Mutta he oppivat ja voivat 5–10 vuoden kuluttua tehdä jotain isoa”, Kordestanchi sanoo.
Hostawaylla on nyt noin 120 työntekijää. Vuoden loppuun mennessä yrityksen tavoitteena on kasvaa 200 työntekijän kokoiseksi. Yhtiö on siis rekrytoimassa, mutta suuri osa sen työntekijöistä on ympäri maailmaa.
”Suomessa ei ole tarpeeksi saatavilla olevaa työvoimaa. Ja nyt tästä tulee uusi riski. Ihmiset tarkistavat kansalaisuuden ehtoja ja näitä sääntöjä, eivätkä ne houkuttele heitä”, Kordestanchi sanoo.
Hostawayn perustajista suomalainen Marcus Räder asuu puolestaan maahanmuuttajana Kanadassa.
SAMAAN aikaan Kordestanchi kanssa Suomeen tuli 25 ulkomaalaisen opiskelijan ryhmä. Näistä kavereista Kordestanchin lisäksi Suomessa on enää kaksi tai kolme. Kaikki ovat muuttaneet Kanadaan, Ranskaan, Saksaan tai Britanniaan.
Syynä pois lähtemiselle ovat Kordestanchin mukaan olleet esimerkiksi syrjintä ja vaikeus löytää ystäviä. Vuosien varrella myös terveydenhoidon ja koulutuksen kaltaiset palvelut ovat heidän kokemuksensa mukaan heikentyneet.
Huolimatta kahdentoista vuoden asumisesta Suomessa Kordestanchi ei ole oppinut kieltä eikä hän ole voinut hakea kansalaisuutta. Kansainvälistä kasvuyritystä rakentaessa se alkaa olla yhä suurempi ongelma, sillä nyt hän ei pääse matkustamaan.
”Neuvonantajat kannustavat minua muuttamaan Luxemburgiin nyt, kun saimme sijoituksen. Harkitsen sitä tai Maltalle lähtemistä” , hän sanoo.
”Vaikka on alentavaa mitata ihmisarvoa vain veronmaksajina, ei ole salaisuus että suomalainen eläkejärjestelmä tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Samaan aikaan uusi hallitus tekee maahanmuuttajille vaikeammaksi muuttaa Suomeen tai edes pysyä maassa ja työllistyä.””
(https://www.hs.fi/visio/art-2000009666089.html)
Niin tosiaan itsellä tuttavapiirissä pari suomesta Maltalle muuttanutta.
Hallitusohjelma sai koulutetut maahanmuuttajat huolestumaan tulevaisuudestaan – ”On käynyt mielessä, kannattaako Suomeen jäädä”
”KUN 27-vuotias Ayse Pekdiker muutti Turkista kaksi vuotta sitten Suomeen, hän ei odottanut joutuvansa pohtimaan tällaisia asioita.
Esimerkiksi sitä, joutuisiko hän jättämään Suomen, jos jäisi työttömäksi, eikä uutta työtä löytyisi kolmen kuukauden kuluessa, kuten uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu.
Se huolestuttaa häntä jo nyt, vaikka omat opinnot ovatkin vielä kesken.
”Kolme kuukautta on hyvin lyhyt aika vaihtaa työstä toiseen. Esimerkiksi it-alalla lomautetaan ja irtisanotaan paljon työntekijöitä, eikä näytä siltä, että tilanne olisi paranemassa”, Pekdiker sanoo.
Hän kertoo esimerkin. Jos työt loppuvat toukokuussa, uuden työpaikan löytäminen kesäkuukausien aikana on epätodennäköistä.
”Silloin rekrytoinnit eivät pyöri.”
Pekdiker opiskelee Aalto-yliopistossa markkinointia, Karakas kyberturvallisuutta. Myös Karakas muutti Suomeen kaksi vuotta sitten.
Karakas korostaa, että Suomeen muuttaminen oli valinta, jonka hän aikoinaan itse teki.
”Sain samaan aikaan opiskelupaikan myös Ruotsista, Italiasta ja Hollannista. Halusin kuitenkin tulla juuri Suomeen, koska olin kuullut, että ilmapiiri täällä on hyvä, työperäiseen maahanmuuttoon suhtaudutaan myönteisesti. Nyt en tiedä, mitä ajatella”, Karakas sanoo.
”On käynyt mielessä, kannattaako Suomeen jäädä. Aloitan työt elokuussa, joten toistaiseksi olen itse jäämässä, mutta on varmasti monia, jotka valitsevat jatkossa esimerkiksi Ruotsin tai Tanskan mieluummin”, hän jatkaa.
PEKDIKERIN mukaan Suomeen opiskelemaan ja töihin tulevat haluavat auttaa yhteiskuntaa.
”Emme ole osa ongelmaa, vaan ratkaisu siihen. Jos tällaisia kiristyksiä tehdään, niistä pitäisi kertoa jo aikaisemmin, jotta ihmisellä olisi aikaa miettiä, haluaako hän ylipäätään tulla Suomeen”, hän sanoo.
Hallitusohjelmasta Pekdikerillä on vain yksi mielipide:
”Syrjivältähän se kuulostaa.”
(https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009664120.html)