Kelan johto on tehnyt fiksun ehdotuksen. Yksityisten tarjoamaan esim. työterveyshuollon lääkäriin tai myös muihin voisi jokainen päästä 20 €: n hinnalla. Mutta ei erikoishoitoon.
Sopivan mansellismielinen blogialusta
Kelan johto on tehnyt fiksun ehdotuksen. Yksityisten tarjoamaan esim. työterveyshuollon lääkäriin tai myös muihin voisi jokainen päästä 20 €: n hinnalla. Mutta ei erikoishoitoon.
Fiksu artikkeli. Ote siitä:
”JULKISUUDESSA on kevään aikana kritisoitu koko työterveyshuoltoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on todennut selvityksessään, että työterveyshuollon sairaanhoitopalveluissa on terveydenhuollon oikeudenmukaisuuteen ja tarkoituksenmukaisuuteen liittyviä ongelmia. Sitä pitäisi THL:n mukaan siksi uudistaa osana koko Suomen sote-järjestelmää.
Lain mukaan työterveyden täytyy kattaa työhön liittyvät terveystarkastukset, työkyvyn tukemisen sekä työperäisten sairauksien selvittelyn. Kuitenkin iso osa työnantajista tarjoaa myös sairaanhoidon palveluja. Epäoikeudenmukaisuus liittyy tähän: eri työntekijöillä on erilaiset palvelut, ja työelämän ulkopuolella olevat ihmiset ovat luonnollisesti kokonaan palvelujen ulkopuolella.
Tarkoituksenmukaisuus taas liittyy siihen, että THL:n mukaan työterveydessä lääkäri hoitaa usein sellaisia vaivoja, joita julkisella puolella hoitaisi todennäköisesti terveyden- tai sairaanhoitaja.”
— Tästä tuttavapiirissänikin on valottava esimerkki, kun eläköityneen pariskunnan toinen osapuoli sai eläköityessään mittavat terveydenhoidot työterveyden kautta, kun hänen koko elämänsä julkisessa terveydenhuollossa uraa tehnyt puoliso ei saanut mitään terveydenhoitoa. Aika ironista sinällään.
—
Toinen asia, josta täälläkin blogeilla on puhuttu, mutta joka ei tunnu menevän oikeistolaisille perille ei niin millään:
”Yksi Suomen suurimmista menoeristä ovat erilaiset etuudet. Kela maksoi vuonna 2022 kansalaisille etuuksia yhteensä 16,3 miljardin euron edestä.
Hallitusneuvottelijat ovat kysyneet Kelalta, miten tuota summaa saataisiin nipistettyä pienemmäksi. Siihen kysymykseen ei ole helppoa vastausta, sanoo pääjohtaja Antila.
Hän kuvaa Suomen sosiaalitukijärjestelmää hämähäkinverkoksi: jos verkkoa liikauttaa jostakin nurkasta, heilahtaa koko verkko. Antilan mukaan on esimerkiksi todennäköistä, että jos asumistukea leikataan, siirtyy ainakin osa sen saajista nostamaan enemmän toimeentulotukea.
”Muutokset yhteen etuuteen vaikuttavat muihin etuuksiin.””
—
Kuuntelin tänään aamusta auton radiosta haastattelua, jossa tohtori Jenni Haukio kertoili kirjastaan sekä osastaan presidentti-instituutiota isänmaan palvelijana. Haastattelussa häneltä kysyttiin, mikä on saanut hänet rakastamaan isänmaataan niin kovin. Rouva Haukio vastasi, että rakkauden pohjalla on hänelle ollut se, että hän on päässyt osalliseksi kaikesta siitä hyvästä, jota suomalaisuus on hänelle antanut. (Puhui runoudesta jaTove Janssonistakin kauniita.)
Yhtä kaikki mietin tuota kuunnellessa, että hienoahan se on Jennille päästä osalliseksi varmaankin paljon sellaiseenkin, jossa itse sekä moni muu on kokenutkin osallisuuden asemesta osattomuutta.
Ehkäpä oikeistohenget voivat miettiä sitä asiaa, että rakkaus isänmaata kohtaan ehkä voi kummuta osallisuudesta, jonka riistäminen jo valmiiksi osattomilta ei ehkä välttämättä lisää heidän välittämistään yhteiskuntaa tai Suomea kohtaan.
[Tuossa tuo pätkä, kun siitä mainitsin (ei liity varsinaisesti aiheeseen suoraa, mutta jaan kun sen otin esille):
https://areena.yle.fi/podcastit/1-65592958
”Jenni Haukio on kirjoittanut kirjan Sinun tähtesi täällä – Vuodet tasavallan presidentin puolisona. Kirjaa avaa hänen isänmaan hyväksi tehdyn työn sekä konkreettista että henkistä puolta. Hänen kirjansa on katsaus Suomen erityislaatuiseen luontoon, kirjalliseen ja taiteelliseen aineettomaan perintöön ja aikamme lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen tarvittaviin tekoihin.
Tohtori Jenni Haukio on nyt osa kirjallista perinnettä, jota presidentin puolisot ja kirjailijat Ester Ståhlberg ja Sylvi Kekkonen ovat olleet luomassa. Millä tavalla hän halusi jatkaa tätä perinnettä? Vuonna 1999 ilmestyi Jenni Haukion runoteos Paitasi on pujahtanut ylleni. Tämä teos sai valtakunnallisen Runo-Kaarina-palkinnon. Toinen runoteos Siellä minne kuuluisi vihreää ja maata ilmestyi vuonna 2003 ja kolmas Sinä kuulet sen soiton ilmestyi vuonna 2009. Millä tavalla hänen oma luontosuhteensa on ollut innoittajana?
Jenni Haukio on kokenut että laaja joukko suomalaisia runoilijoita eri aikakausilta on kulkenut hänen rinnallansa tämän yhdentoista vuoden matkan presidentin puolisona. Hän kirjoittaa myös niistä myyteistä, joita edelleen liitetään presidentin puolisoon. Mitkä nämä myytit ovat? Millä keinoilla hän on pystynyt olemaan anonyymi? Mitkä erityiset hetket valtiovierailuilla ovat olleet hänelle merkityksellisiä?
Jenni Haukio on ohjelman vieraana.
Pia-Maria Lehtola on juontajana.”]
Totta jos heti alussa tehtäisiin oikea diaknoosi se tulisi halvemmaksikin.
Minulla oli oli syksystä asti ohutsuolen ahtauma. Mielestäni oireet viittasivat myös keliakiaan. Ennen joulua tukos liuotettiin pois. Mutta auttoi vain vähän aikaa. Maaliskuun lopulla leikattiin suolesta pätkä pois. Ja olo on ollut sen jälkeen mitä melkoisin.
Ei tarvitse makoilla.
Vasta äsken huomasin netistä itsehoitovihjeen ohutsuolitukokseen: Coca Cola.
Colan kuplinnan väitetään hajoittavan tukoksen. Ehkäpä muutkin cola-juomat hoitavat asian. Hyvä ensiapuohje tuo on kyllä.
Hyvä liuottaja on Tarmbui- likööri ja viski grogi, jota kutsutaan rautanaulaksi. Nimensä se on saanut siitä, että rautanaula sulaa siinä liuoksessa oltuaan siinä liossa muutaman päivän.
Kokeile sitä !
Tässä asiassa komppaan Karjalaista ja Kelaa.
Ideologisista syistä vastustavat voisivat ilmoittautua listaan, minkä jäsenet maksavat kaikesta täyden hinnan itse.
Taisi sullakin olla joku avaus aiheeseen aiemmin… Tuosta asumistukien vaikutuksesta vuokrien hintojen kehityksiinhän oli A-studiossa juttuakin nyt, ettei uusimpien 2015 jälkeen tehtyjen tutkimusten valossa tuolla olisi vaikutusta vuokriin: https://areena.yle.fi/1-63938046
Lisäksi:
”Opiskelijat kertoivat Ylelle opintolaina-ahdingosta: ”Olen pudonnut asunnonostajien junasta todennäköisesti loppuelämäkseni””
(https://yle.fi/a/74-20033332)
”Näyttää siltä, että leikkaukset kohdentuu kokonaan tai melkein kokonaan tuen saajien haitaksi” Totesi johtava tutkija Teemu Lyytikäinen VATT:sta.
Toki se vaikuttaa tuen saajiin, mutta ketään ei näytä kiinnostavan ne, jotka eivät saa tukia, mutta veroissaan maksavat ne toisten tuet.
Sellainen aivan selvä käytännön vaikutus moisella hyvin perustavaan asiaan, eli kattoon pään päällä, lienee varmasti kaaoksen lisääntyminen ihmisten elämissä, kun säännöllinen, kerran vuodessako(?) tarkistettava, juokseva Kelan tuki, jolla pienituloinen on kukaties saanut taloutensa vakautettua, hupenee.
Kuinka kuormittavaa se sitten on kansalaisille, kun joutuu kuukausittaiseen tai ties millaiseen jatkuvaan paperisotaan sitten sekundäärisiä pelastusrenkaita itselleen etsiessään, jää nähtäväksi, mutta aivan varmasti se ei ainakaan opiskelijoiden opiskelurauhaa tai osattomien osallisuutta edesauta, kun ihmiset joutuvat työnteon ja opiskelun ynnä muun ohella hätäilemään kuukausittain tai ties kuinka usein eri tukia/ rahoituksia/ pikavippejä metsästellessään asuntojensa pitämisten vuoksi… Ei hyvä.