Sotesta ja vähän muustakin hallituksen sekoilusta riippumattoman median silmin

Lehdistö ja media ovat olleet liian nopeita ja toteavia hallituksen toiminen vaikutuksista toteuttamatta sitä, mikä on journalismin tehtävä on eli analysoida ja tehdä johtopäätöksiä ja vaikutusarviointeja mahdollisimman riippumattomasti, todettiin eilen:

”Viimeinen Sana TV-1,  johon osallistuivat Kettumäki Yle-1, Leikola, kirjailija toimittaja, Muhonen HS, Hiilamo THL.”

Olen koonnut eri medioista oleellisia otteita siitä, mitä hallitusohjelma aiheuttaa yhteiskunnalle.

Suomen Kuvalehti on analysoinut tarkkaan hallituksen leikkauspolitiikan tuotokset, missä aiemmassa blogissa kerroin.

Suomen Kuvalehti näkee työttömän taakse tarkemmin kuin kukaan hallituksesta:

https://suomenkuvalehti.fi/mielipide/on-helppo-sanoa-etta-tyon-vastaanottamisen-pitaisi-aina-olla-kannattavaa-mutta-miten-se-toteutuu-kaytannossa/?

SOTE / Aamulehti 23.9 / Aamulehden juttu:

Tässä jutussa on juuri otsikko, ja antaa väärän kuvan vain liian pienellä aineistolla, joka lienee ollut myös Aamulehden toimittajan tavoite tukea hallitusohjelmaa:

”Selvitys Pirkanmaalta paljastaa: Julkinen hoiva jopa 40 prosenttia kalliimpaa kuin yksityinen palvelu

Hali ry:n laskelmien mukaan julkisen puolen itse järjestämä hoiva tulee huomattavasti ostopalveluita kalliimmaksi. Hyvinvointialueet eivät tiedä oman tuotantonsa kustannuksia. Tiedot halutaan julkisiksi, jotta vertailu on mahdollista ja alihinnoittelusta päästään eroon.

Pirha kommentoi:

Koordinoiva ostopalvelupäällikkö Anna Mustonen Pirhasta sanoo, että Halin julkistamat luvut yksityisen ja julkisen hoivan vuorokausihinnoista eivät ole täysin vertailukelpoisia keskenään. ”Ostopalveluiden hinnasta puuttuvat tilaajan ostopalveluihin kohdistuvat järjestelmäkustannukset ja hallinnolliset kustannukset.

Mustosen mukaan Halin otos on muutenkin varsin suppea ottaen huomioon, että Pirkanmaalla on 56 oman palvelutuotannon yksikköä. Halin vertailussa on mukana viisi Tampereella sijaitsevaa asumisyksikköä ja viisi Nokialla sijaitsevaa yksikköä.

Lisäksi vertailussa käytetyt hintatiedot ovat jo vanhentuneet. ”Halin selvitys perustuu vuoden 2022 tietoihin. Sen jälkeen tilanne on muuttunut radikaalisti. Ostopalveluiden hinnat ikäihmisten ympärivuorokautisessa asumisessa ovat kasvaneet yli 30 prosenttia.”

Mustonen myöntää, että hyvinvointialueella ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa oman palvelutuotantonsa hinnasta. ”Sen Halin käsityksen jaamme, että oman tuotannon kustannusten selvittäminen on tärkeää. Laskentaa tehdään toki tälläkin hetkellä, mutta vielä meillä ei ole tarkkoja lukuja valmiina.

Hali ry:n selvitys: Julkinen hoiva selvästi yksityistä kalliimpaa – Pirkanmaa – Aamuleht

Hyvätuloisiltakin olisi löytynyt leikattavaa, sanoo Kelan entinen pääjohtaja

Kelan entinen johtaja Elli Aaltonen kertoo suorastaan rakastavansa sosiaaliturvan suojaosia. Ne kannustavat hänen mukaansa töihin ja lisäävät luottamusta hyvinvointivaltioon. Siksi hän vastustaa niiden joutumista leikkuriin.

”EQUITY”. Se englannin kielen sana kuvaa sitä, mitä Elli Aaltonen ajattelee sosiaaliturvasta.

Ei siis ”equality”, eli yhdenmukaisuus, vaan ”equity”, eli suomeksi oikeudenmukaisuus.

”Se on ollut periaatteeni. Eli ei niin, että tasataan kaikille, vaan, että annetaan niille, joilla on vähemmän”, Aaltonen sanoo.

Aaltonen on sosiaalipolitiikan konkari. Hän on Kelan entinen pääjohtaja ja toiminut uransa aikana lukuisissa sosiaali- ja terveydenhuollon alan johtotehtävissä sekä tutkijana. Tällä hetkellä Aaltonen toimii Suomen Punaisen Ristin (SPR) puheenjohtajana.

Hyvätuloisiltakin olisi löytynyt leikattavaa, sanoo Kelan entinen pääjohtaja – Politiikka | HS.fi

 

Aivan oma kokonaisuutensa on se, mikä panee opposition, AY:n ja hallituksen napit vastakkain. Satonen, Orpo ja Purra viittaavat VVM:n virkamiesten tekemään selvitykseen työelämän uudistusten vaikutuksesta suoraan virkamiestyönä ei sitä, mikä sen poliittisen arvovalintoihin liittyvän politiikan tehtävä on. Eli nyt ei tarvittaisi edes hallitusta sotkemaan asioita, koska hallitusohjelma on vain virkamiesten kirjoittama paperi.

Lisäksi hallituksen tarkoitus unohtaa mainita ollenkaan leikkauslistaa kokonaisuudessaan ja, mitä sen kokonaisvaikutus yhteiskuntaan on, oli  ”unohtunut”. Se kun on äärimmäisen kiusallinen paperi. Media, tässä tapauksessa Hesari tilaajilleen teki sen hallituksen puolesta. Koko juttu alla:

Tässä ovat hallituksen päätösten voittajat ja häviäjät – Politiikka | HS.fi

25 vastausta artikkeliin “Sotesta ja vähän muustakin hallituksen sekoilusta riippumattoman median silmin”

  1. Vaikuttaa siltä, että punademuille alkaa jo maistua suussa tappion karvas kalkki…

  2. Myös Suomessa Puttepossun äärioikeistolainen oligarkkeja suosiva politiikka on lahjustanut persuille krimiturkin päälle. Kokoomukselle jää vain supikarvaräysä persuilta almujen anelemiseen.
    Muille vain pipo.

  3. 15 vuotta velaksi sano Orpo ja se kaikki on koko ajalta Marinin syytä.
    Mutta asiaan bensa-ale tosiaan taitaa valua välikäsien taskuihin.
    Työtä riittää jos pitäisi töihin lähteä ja pikkuavusta nipistetään ensin yli satanen pois joten pelkkä työmatka voi olla omalla ritsalla niin kallis ettei saa bensaa ja julkinen ei sovi kuin pienelle osalle.

  4. Purra ja Satonen puhuvat potaskaa Ruotsin työvoimamallista. Vain muutamat parhaat palat poimittu perusteiksi. Puolueettomat taloustutkijat tyrmäävät kopioinnin, koska työ, ja neuvottelukulttuurit ei ole mitenkään soveltuvia Suomeen. Eivätkä edes sopimukset.

  5. Kun tämän avauksessa on mainittu Sote niin tekee mieli kysyä kuka tämän Soten on luonut että pääsisi moittimaan. Se lienee ainakin osittain susi, että kuinkahan vaikea sitä on korjailla, ei toki kokonaan uusiksi herran jestas. Esimerkiksi tämä hirveän kallis vuokralääkärien ostaminen ja ulkomaisten verenimijä firmojen rikastuttaminen. Palkkaharmonian (kukahan senkin keksi) ei voi maksaa omille lääkäreille sellaista palkkaa että lääkäreitä saisi ja sitten maksetaan esim ostetun silmälääkärin palveluista yli 100.000 euroa kuussa.

    1. Vantaa ei lähde hallituksen sote-säästötalkoisiin.
      Nyt muualla projektin kalleus johtuu vielä vanhan ja uuden päällekkäisyyksistä.
      Tampereen julkista ostopalvelua täydentää Mehiläinen. Ja hammaslääkäreitä useat yksityiset.

      Yksi uusi malli voisi olla se, että valmistuneet lääkärit velvoitettasiin harjoittelulääkäreinä osallistumaan normaaleissa julkisissa terveys/ sairaalatöissä niiden palkoilla n. 3 v täyspäiväisesti.

      Sote | Vantaalla kytee avoin vastarinta – Hyvinvointi­alue ei aio osallistua hallituksen vaatimiin jätti­säästöihin: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009872637.html

      1. Kannatan osaratkaisuna harjoittelulääkäri kokeilua, pelkään vaan että joku taho tai perustuslaki sen tyrmää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *