Meillä kun suunnitellaan 30-luvun ”kosola-hallitusta”, ei ollut vielä keksitty oikeita puudutuslääkkeitä, edes nukutustekniikkaa anestesioineen, saati heräämöä. Lyötiin vain nuijalla päähän niin uni tuli. Umpisuoli oli jo poistettu. Kirurgipoliitikko ajatteli, että aloitetaan sydämestä ja pannaan potilas hengityskoneeseen. ”Niin tapahtui niinä päivinä”, Helsingissä. Potilas kuoli, kuin virta koneesta. No, ei se mitään, räävittiin ruumista palasiksi löytyisikö mitään kaupattavaa elinsiirtomarkkinoille. Ei löytynyt kuin hyytynyttä verta, verta pakkiin ja myyntiin. Kuoleman kauppiaat odottivat uusia potilaita oven takana. Kauhulla odottavat sairaalassa keitä ”huippupolitiikkakirurigi” seuraavaksi kutsuu. Orpona purraan hampaat kalisten kylmää kyytiä helvettiin.
Sanon minä, mutta Saku jatkaa….
”Sitä saa mitä tilaa”
Näillä näkymin maahan saadaan oikeistolaisin hallitus sitten 1930-luvun, ja se on kansan enemmistön tahto.
Maaseudun Tulevaisuuden viime perjantaina julkaiseman kyselyn mukaan yli 40 prosenttia kansasta kannattaa kokoomuksen jo ennen vaaleja lupaamia kuuden miljardin euron menoleikkauksia. Ei ole mitään syytä olettaa, etteivätkö leikkaukset sopisi myös kokoomuksen tuleville hallituskumppaneille.
Tulossa on kylmää kyytiä, sillä leikkaukset kohdistuvat ensimmäiseksi työttömyysturvaan, sosiaaliturvaan, terveydenhoitoon ja koulutukseen. Kaikista näistä on pakko leikata, sillä valtiovarainministeriö kertoi heti vaalien jälkeen, että muuten tavoiteltua säästöä ei saada aikaan. Sen olisi voinut kertoa jo ennen vaaleja, mutta jostain syystä asia pääsi unohtumaan.
Mitä sitten on tulossa? Ihan ensimmäiseksi leikataan ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka se leikkaus ei säästä valtion rahaa yhtään. Valtio maksaa ansiosidonnaisesta päivärahasta vain peruspäivärahan verran, ja ansiosidonnainen osuus kerätään työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävillä maksuilla sekä kassojen jäsenmaksuilla. Ansiosidonnaisen leikkaaminen todennäköisesti lisää toimeentulotukimenoja. Tämäkin jäi kertomatta.
Tulossa on kylmää kyytiä, sillä leikkaukset kohdistuvat ensimmäiseksi työttömyysturvaan, sosiaaliturvaan, terveydenhoitoon ja koulutukseen.
Seuraavaksi leikataan kokoomuksen lupauksen mukaisesti asumistukea. Näissäkään leikkauspuheissa ei kerrottu koko totuutta, vaan annettiin ymmärtää asumistuen kattavan koko vuokran. Tämähän ei pidä paikkaansa, sillä tuessa on omavastuuosuus. Toimeentulotuessa sitä ei vielä ole, mutta sellainen on todennäköisesti tulossa. Ajatus on ihan järjetön, sillä toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto, ja sitä saa vasta sitten, kun muut tulot eivät riitä kattamaan välttämättömiä elinkustannuksia. Kun tuloja ei ole, niin omavastuuosuuden voi saada kasaan vain epärehellisin keinoin.
Seuraavaksi jäädytetään eläkkeiden ja tukien indeksit, kuten tehtiin Sipilän hallituksen aikana. Se tarkoittaa sitä, että tuet ja ja eläkkeet eivät nouse, vaikka hinnat nousevat.
Kun köyhiltä on leikattu, niin siirrytään leikkaamaan julkiselta sektorilta. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ensimmäinen kohde, sillä kokoomuksen tavoitteena on yhä edelleen koko toiminnan yksityistäminen. Kun julkisen sektorin sote rampautetaan toimintakyvyttömäksi, niin sitten huudetaan yksityissektoria apuun. Se auttaa mielellään, sillä valtio vastaa kaikista kustannuksista niiden hinnasta riippumatta.
Koulutuksesta luvattiin olla leikkaamatta, mutta niin on luvattu ennenkin. Silti Sipilän hallitus likipitäen tuhosi koko ammatillisen koulutuksen, ja jo nyt on väläytetty ammatillisen koulutuksen lyhentämistä. Saa nähdä mitä tapahtuu Marinin hallituksen toteuttamalle toisen asteen maksuttomuudelle.
Mutta meillehän on luvattu, sanoo moni pettymään tuleva. Onhan meille tosiaan luvattu kaikenlaista. Perussuomalaiset lupasivat halpaa bensaa, sähköä ja ruokaa, kunhan vain rajat saadaan kiinni ja maahanmuuttajien tuet leikkuriin. Nämä lupaukset ovat vastoin markkinataloutta, kansainvälisiä sopimuksia, Suomen perustuslakia ja tervettä järkeä, joten en ihmettele yhtään, ettei puolueella ollut edes vaaliohjelmaa. Niinpä jokainen ehdokas sai puhua ihan mitä tahansa.
Perussuomalaiset suostuvat leikkauksiin, kunhan vain pääsevät sorkkimaan ulkomaalaislainsäädäntöä ja lyömään päätään perustuslain kulmaan. Kristillisdemokraatit ovat unohtaneet kristilliset opetukset jo aikoja sitten, tai korkeintaan muistavat sen raamatunkohdan, jossa puhutaan antamisesta niille, joilla jo on ja loppujenkin ottamisesta niiltä, joilla ei ole. RKP:lle tärkeintä näyttää olevan hallitukseen pääseminen.
Mutta tätä kansan enemmistö haluaa. Isävainajani sanoi, että tyhmien eväät syödään ensin, ja niin tullaan tekemään. Demokratiassa kansa ei äänestä väärin. ”
Saku Timonen
Kirjoittaja on juukalainen paluumuuttaja, bloggaaja ja juristi.
…, ja se on kansan enemmistön tahto.
Mikä tuossa on niin vaikea hyväksyä?
Minkä kansan, jonka oppositio sai kansalta enemmän ääniä kuin nuo hallituspuljarit?
Tuohon avauksen ekaan lauseeseen liittyen ajatus jutusta, jonka itse uutisista luin:
”Terveydenhuolto ei opeta meitä elämään
Wahlbeck pohtii työelämän muutosten vaikutuksia mielenterveyteen.
– Ehkä aikaisemmin tehdas- ja maataloustyötä pystyi tekemään, vaikka olisi ollut mielenterveyshäiriö. Ehkä työelämä on nykyään henkisesti ja älyllisesti niin vaativaa, että häiriön kanssa ei voi tehdä töitä.
Pirkolan mukaan psykiatrinen hoito on tällä hetkellä kriisissä, koska ihmisillä on niin paljon hoidon tarvetta. Hän tähdentää, että terveydenhuollon vastuulla ei ole opettaa meitä elämään, vaan terveydenhuollon pitää auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat.”
(Ylen uutisesta otsikolla: ”Mielenterveyshäiriöt eivät ole kasvaneet merkittävästi, vaikka oireet ovat – tässä syyt”)
—
Demokratia — kreikan sanoista demos, ’tavallinen kansa’ ja kratos, ’valta, hallita’.
—
Ehkäpä voisin poimia omasta kirjahyllystä:
https://archive.org/details/DemokratianHaaste/page/n3/mode/2up
🙂
Itse olen myös pohtinut psykologisten testien relevanssia opiskelijavalintojen yhteydessä vastuullisimmille aloille, kuten lääketieteen pariin hakeutuville: pitäisikö siis lääkikseen pyrkiville olla myös jonkinlaiset psykologiset testit, joissa arvioidaan älyllisen suoriutumisen lisäksi myös psykologista kulmaa sekä soveltuvuutta alalle?
Itse olen sitä mieltä, että muuttuvassa maailmassa moinen tiukennus seulaan voisi olla tarpeellinen.
Onhan se nyt hyvänen aika hurjaa, että Suomessakin toimii ihan oikeita, siis ei valelääkäreitä, joilla kuitenkaan kaikilla ei välttämättä ole kaikki ihan kunnossa yläpäässä.
En tiedä, oletko Heikki pohdiskellut sitä, miten täällä Pirkan blogeillakin ihmisenä olemisen väri-sinfonia voisi ikään kuin kohota ikään kuin hohtavaksi rinkeliksi päidemme ylle — mitä ei kuitenkaan tapahdu, vaan rahvas sovinismi velloo ikään kuin oskillaatio-liikkeessä ylä- ja alapääjuttujen akvaariossa, johon sitten välillä joku vaihtaa raikkaan veden?
Kalan kakkaa me täällä napsimme, Heikki — ajattelepa sitä. Sameassa vedessä. Siihen minä ainakin tarvitsen ilopillerin 🙂
On se hyvä että sinä Liisa olet säkillä kantamassa valoa minunkin savupirttiini.
Arvi me annamme ja otamme, otamme ja annamme parhaiden kykyjemme kollektiivisessa laajentumassa, näkisin. On lähestulkoon aina ilo lukea kirjoituksiasi 🙂
👍 ❤
Tämä Pb on sellainen kalankakkiveecee, ettei täällä voi käkättämättä tai vollottamatta pyyhkiä silmiään.
Eikös se ole Heikki hyvä että on tämäkin ”pirkka” olemassa, ettei sinunkaan tarvitse mennä ketään ”monottamaan” kadulle, kun voit sen monottamisen tehdä kirjallisessa muodossa.
Suomessa ei ole koskaan ollut ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Ei ole, ei tule, eikä tilata. Kyseessä on kielitankeroiden tekemä kielivirhe.
Tarkoitetaan varmaan palkkasidonnaista työttömyysturvaa.
No, on terminologiassa, joka ei sanoin miksikään muuksi muutu.