Yhteiskuntamme perushokemat – leveämmät hartiat – tehokkuus, paremmat palvelut. Näin on myös toimittu. Mikä tulos on saatu? Jotkut tekevät tiliä, työntekijät maksavat selkänahoistaan ja palvelut ovat retuperällä.
Tehokuutta, parempia palveluja ja hyvinvointia piti tuleman, kun terveysjätti Pihlajalinna rynnisti väellä ja voimalla sosiaali – ja terveyspalveluiden tuottajaksi Parkano – Kihniö alueelle 2015. Vaan miten on käynyt?
Kuten ennustin, lakitoimistojen omistajat nauravat matkalla pankkiin, kun sopimuksista on väännetty kättä. Kihniöläisten palvelujen alamäki alkoi. Tehokkuus taas alkoi kaatua työntekijöiden niskaan. Uupumisia, sairaslomia, luovuttamisia – karua kerrottavaa.
Vuoden 2023 alussa saimme jälleen ”leveämmät hartiat”. Uudet Hyvinvointialueet astuivat tuottamaan sosiaali – ja terveyspalvelumme. Kuinkas muuten, taas esille nousivat nuo maagiset sanat: Tehokkuus ja paremmat palvelut. Ans kattoo, sanoi entinenkin mies.
Annetaan toki aikaa laittaa pyörät pyörimään. Kuitenkin jo muutaman kuukauden jälkeen huolet ovat kasvaneet, etenkin pienissä kunnissa. Luvattiin, että terveyskeskukset jatkavat totutusti 3 vuoden siirtymäajan aikana.
Annas olla, ensimmäisen kolmen kuukauden aikana, (myös sitä ennen) on ainakin meillä Kihniössä tapahtunut yhtä ja toista. En käy kertaamaan kaikkea, mutta viimeisten viikkojen ajan suunta on tullut vihdoin kaikille kuntalaisille selväksi: Terveyskeskustamme ajetaan alas yhä kiihtyvämmällä voimalla.
Viimeisinä ”niitteinä”, työterveyden siirto pois Hämeenkyröön tai Parkanoon, ilman minkäänlaisia neuvotteluja kunnan edustajien kanssa. Siis sitä tuttua Pihlajalinnaa. Seuraavaksi laboratorion aukioloaikojen supistaminen. Sitten saimme tietää YT: n neuvotteluiden alkamisesta terveyskeskuksen vastaanoton osalta.
Kuntalaiset ovat raivoissaan, syystäkin. Kihniöläisten sydämelle, erinomaiselle terveyskeskuksellemme on käymässä kalpaten. Kihniöläiset, vauvoista vanhuksiin ollaan työntämässä tehokkuutta vaativien palveluiden junan alle, yhä raaemmin.
Miten tähän reagoi Hyvinvointialueen johto ja päättäjät? Mikä ja millainen on sopimus siirtoajasta Hyvinvointialueen ja Pihlajalinnan välillä Kihniön ja Parkanon palveluiden tuottajana? Vai onko sitä olemassakaan? Nyt on syytä viheltää peli poikki vai annatteko Pihlajalinnan vedättää ja kävellä yli Hyvinvointialueen?
Huomatkaa, kihniöläisten osalta asia ei jää tähän. Kansalaistoiminta on herännyt, hyvä niin. On tulossa adressia ja mahdollisesti mielenilmaisuja ja tilaisuuksia, joissa vastuulliset nostetaan tikun nokkaan.
Olemme Pirkanmaan pieni kunta, gallialaista taikajuomaa juoneet kuntalaiset, jotka eivät alistu isompien tallattaviksi – painakaa se mieleenne, te, jotka palveluistamme päätätte.
Hannu Tiainen
Kihniö
En tunne juuri Kihniön tilannetta, mutta kyllä samanlaisia tapauksia on useita ja suurin yksittäinen syy on se, että yksityisen saamat maksut eivät seuraa kustannuskehitystä, eikä mikään firma tappiolla voi toimia.
Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen sillä hyvinvointialue varmasti hoitaa julkiset palvelut myös Kihniön tai ainakin sinnepäin johonkin lähellä tai vähän kauemmas.
Tämä luonnollisestikin on kustannuksiltaan ainoastaan murto-osa siitä mitä yksityisen palvelut maksaisivat, tai sitten ei.
Ei hoida julkinen eikä yksityinen, jos persujen ja kokoomuksen leikkauslista toteutetaan.
Yksityisen perimät maksut katteineen ovat moninkertaiset – kymmenkertaiset vrt. julkinen hinta, jossa ei toimita voittoperiaatteella.
Yksityisten palveluista voitaisiin velvoittaa noin 30 % toimimaan julkishinnoin yhteiskuntapalveluna.
Julkisten lääkäreille ja hoitajille voitaisiin maksaa suoraan yksityisten palkat, jos siirtyisivät julkisen palveluun sen sijaan, että tekevät osan praktiikastansa yksityisesti- verovaroin.
Heikki. Kommenttisi on aivan puuta heinää mutta on siinä yksi paikkaansa pitävä osa ja se on tuo numero 30%, mutta sekään ei pidä paikkaansa tuossa yhteydessä.
Siinä tuo jopa 30% osuu, jos puhutaan siitä kuinka paljon vähemmän ennen kunnat, nyt hyvinvointialueet maksavat yksityiselle palveluntuottajalle tehostetusta palveluasumisesta vs.hinnoittelu omalle tuotannolle.
Puhdasta potaskaa HK.
Sotepelleilyssä tuo ylimääräinen maakuntahimmeli vie kohtuuttomasti jo muutenkin vähästä rahasta eikä keskittäminen palveluita suinkaan lisää.
Tästä sotesotkusta voit syyttää vain nykyhallitusta etkä ketään muuta.
Entä se itse asia ???
Terveys-vanhustenhoito busineksena, maksimaalisena voitontavoitteluna ja pörssitoimintana on voimakkaasti vastaa etiikkaa ihmisarvoisesta elämästä loppuun saakka.
Joku tässä ei mahdu ymmärrykseeni, yksityisten hinnat ovat hirvittäviä, saavat runsaat voitot vaikka maksavat lääkäreille hyvät palkat, eikö olisi helppoa ja yksinkertaista rakentaa julkista tarjontaa joka ei tuota voittoa, paljon halvemmalla kuin että maksetaan kalliisti yksityisille.
Matti, siinä vaan on se ongelma,että julkinen tarjonta ei ole paljon halvempaa.
… tai sitten julkinen perustaa tai ostaa joitakin yhtiöitä kuten Coxa tai Sydänsairaala omistukseensa ja alkaa kilpailemaan tavoitteena ei maksimaalinen
”pörssivoitto”, vaan kohtuullinen plussa. Verovaroin ei tueta.