Unkari ja Länsi

Unkarilaisuudessa kytee voimakkaampi kauna, suorastaan vihamielisyys, länttä kohtaan kuin ehkä arvaammekaan. Pääselitys tähän on ensimmäisen maailmansodan silloisen Itävalta-Unkarin, siis nimenomaan Unkarin osalta päättänyt Trianonin rauhansopimus. Unkari soti hävinneellä keskusvaltain puolella ja joutui allekirjoittamaan pakkorauhan voimatta vaikuttaa sen ehtoihin. Onhan siitä jo sata vuotta kulunut, mutta niin on omasta sisällissodastammekin joka yhä herättää voimakkaita intohimoja. Ja Unkarin kokema nöyryytys silloin oli raju. Maa pilkottiin siten että se menetti kaksi kolmannesta alueestaan ja aseman taloudellisesti kehittyneenä ensi luokan valtiona. Budapestkin mainittiin ennen sotaa ”Itä-Euroopan Pariisina”, Manner-Euroopan ensimmäinen metrolinjakin siellä oli ollut. Silloisesta loistosta kertoo vieläkin Tonavan rannalla seisova suurvallan tarpeisiin rakennettu ylisuureksi jäänyt uljas parlamenttitalo. Oikeastaan koko pääkaupunki Budapest jäi täysin ylisuureksi Trianonin jälkeiseen Tynkä-Unkariin.

Trianonin rauhansopimuksessa Unkari menetti suurimman osan alueistaan silloin muodostetuille uusille kansallisvaltioille. Maailmansodan voittaneet ympärysvallat, jotka tämän Unkarille sanelivat, olivat juuri samoja lännen valtioita jotka nyt muodostavat määräävän kerrostuman läntisissä yhteisöissä, joihin Unkarikin kuuluu (EU, Nato) USA:n rooli Trianonin rauhan ehdoissa oli ratkaisevan suuri. Presidentti Wilson oli hieman naiivikin idealismissaan ja halussaan muodostaa Itä-Eurooppaan uusia kansallisuuspohjaisia valtioita. Tämä tapahtui nimenomaan Unkarin kustannuksella. Unkarilaisten katkeruus tästä ei ole sammunut, Revanssimielialoja esiintyy,

Unkarilaisten länsimaakaunaa käyttää nyt hyväkseen omiin diktatuuripyrkimyksiinsä häikäilemätön Orban. Hän kiukuttelee lännelle lähentymällä poliittisesti Venäjää. Tässä tarkoituksessa Unkari (Orban) mm. jarruttaa Ruotsin ja Suomen Natoon liittymisen ratifiointia. Venäjämielisyydestä ei ole niinkään kysymys vaan lännen ärsyttämisestä ja taloudellisten yms. myönnytysten kiristämisestä Venäjän avulla. Historallista Venäjäkaunaakin Unkarissa on, mutta katkeruus Trianonista on suurempi.  Venäjä kukisti verisesti Unkarin kapinat 1848 ja 1956.

4 vastausta artikkeliin “Unkari ja Länsi”

    1. Paljonkohan rytssä nyt pystyisi auttamaan, jos EU pistäisi rahahanat kokonaan kiinni…

  1. EU on kyllä varsin löysä Unkarin suhteen gulassinpurijat olisi varsin helppo helppo laittaa kuriin taloudellisella ruuvilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *