Suomen pitkäikäisin vähemmistöhallitus on ollut Kivimäen keskipuolueiden ja muutaman ammattiministerin vähemmistöhallitus vv 1932 – 1936. Se saattoi istua koska sai aina tarvittaessa parlamentaarisen tuen oikeistolta koska teki vastineeksi varsin oikeistolaista politiikkaa. Eipä olisi ihmeellistä vaikka kuninkaan tekijäksi valikoituneen kokoomuksen puheenjohtaja Orpon mielessä väikkyisi samanlainen ratkaisu. Hän voisi muodostaa kokoomuksen ja parin sirpalepuolueen vähemmistöhallituksen joka nauttisi pysyvästi hallituksen ulkopuolelta perussuomalaisten parlamentaarista tukea toteuttamalla riittävässä määrin perussuomalaisten ajamaa politiikkaa kuitenkaan virallisesti sitoutumatta tähän. Kokoomuksen ei tarvitsisi tahria käsiään kansainvälisesti ja kotimaassa älyllisesti ja emotionaalisesti tavoitteidensa vuoksi vieroksuttujen perussuomalaisten hallituskumppanuuteen ja RKP:kin voisi olla hallituksessa tämän rasittamatta. Perussuomalaiset Orpo saisi suostumaan tähän järjestelyyn ilmoittamalla heille että se olisi heidän ainoa keinonsa saada äänensä kuuluviin ja vaikuttaa hallituksen politiikassa. Riski sisältyisi siihen pysyisikö perussuomalaiset yhtenäisenä. Tämä voitaisiin taata johtajaperiaatetta arvostavassa puolueessa, ei niinkään Purran, mutta Halla-ahon toimesta.
Minä en kyllä ensimmäisenä menisi tahrimaan persukäsiäni muiden puolueiden perseeseen, mutta jos ainoa vaihtoehto on saada isänmaan asiaa etenemään, niin pitää mennä hallitukseen ja sietää muiden hallituskumppaneiden suvaitsevaisuuslöyhkää sellaisen ”putinilaisen” pitkän pöydän päästä.
Persut menee taas kerran oppositioon, nyt kepun kanssa, koska kokoomus ei ota sitä riesakseen ja kilpailemaan paremmuudesta. Ja demarit eivät lähde ilmaiseksi kokoomuksen kanssa hallitukseen, jos ollenkaan. Umpisolmu on valmis. Voi jopa tulla uudet vaalit.
Tai yksi vielä: Todennäköinen on kok+sdp+ (kd)+vihr+rkp.
Heikki SDPee ei mene hallitukseen sen saa nyt perustaa perussuomaliset ja kokoomus pakotetaan kokoomuksen tekeen vähemmistöhallitus
Katsotaan mitä he saa aikaan huomaavat sen olevan huonoin vaihtoehto terv tepivaari
Ennustajaeukot julistavat sanomaa…
Ei ennustaja eukot vaan ennustaja ukot terv tepivaari
Hmm….
Avaajalle, muista päästää kissa pihalle kun heräät…
Mikään puolue/hallitus ei huoli persuja riitelemään kanssaan.
No jos sinä niin sanot, niin asiahan on totta kai sillä selvä.
🙂 Kiinnostava ja ilahduttava, sivistyneen miehen kirjoittama bloginavaus näin politiikasta jotakin ymmärtämään yrittävänkin pohtia.
Kiitos avaajalle varsin hyvästä näkökulmasta.
Politiikassa ei voi olla suppeata yhtä näkökantaa.
Mutta voimmehan ennakkoon veikkailla
ja oletan että persut eivät ole yhtenäinen joukko
paitsi olevaa hallitusta vastaan ja hallituksessa
ollessa viimeksi nähtiin näytös suuntaan siniset.
Tässä aika hyvä uusi puoluemääritelmä/ US-Vaarala:
Keskustan, perussuomalaisten ja kristillisten konservatiivinen aateradikaalius perustuu siihen että ne on kapealla aatepohjalla joka poikkeaa selvästi muusta Suomen aatepohjasta.
Keskusta on minusta kapea kahden elinkeinon ryhmä koristeltuna muilla asioilla – maa- ja metsätalouden joissa se on konservatiivijarru.
Vihreät ovat yhden aatteen ryhmä mutta se ei ole konservatiivinen ja on poliittisesti yleiskattava.
Kokoomuksen pitää taas lopultakin päättää onko se konservatiivinen aatejuuttuma ja -hokemapuolue vai lähteekö se ajankohtaiseen aikaan mukaan niin kuin se on ja että se näkee talouselämän yhtenä eikä määräävänä tahona tässä maailmassa.
Nykyiset demarit ja vasemmisto taas edustaa selvimmin ja edistyksellisimmin nykyaikaa ja tulevaisuutta.
Ero vasemmiston ja kokoomuksen välillä on muuttunut niin toisinpäin että kun ennen puhuttiin korpikommunisteista niin voidaan puhua aatteellisesti vuosikymmeniksi paikalleenjuuttuneesta korpikokoomuslaisuudesta.
Joten – kokoomuksen jos kenen pitää rajusti modernisoitua – ensimmäisenä askeleenaan repäisemällä itsensä irti talouselämän talutusnuorasta.
Kiintoisa. Minäkin olen kokenut noin, tai miettinyt tuota vasemmiston ja oikeiston roolien muutosta.
Kutkuttaisi mielikuvana polvistua Orpon luokse, hänen kanssa silmäntasolle ja suurella lämmöllä katsoa häntä silmiin; avata tuon hänen kaulaansa solmitun samettisen kaulanauhan rusetti, vetäen hellästi nauha pois hänen yltään — astuen sitten pois, kunnioittavalle etäisyydelle.
Kiintoisa näkökulma Hepulta.
Se yksi asia mikä klikkaa on tuo ”pysyisikö persut yhtenäisenä” – tätä korttia pelataan aika usein, mutta en ole yhtään varma onko siinä pohjana muuta kuin Soinin yksi monista takinkäännöistä. Persut tuntuvat varsin yhtenäisiltä.
Sanoisin että persujen hallitustaipaleessa on paljon psykologiaa ja vähän aktuaalisia huolia. Psykologia on siinä, uskalletaanko katsoa eteenpäin vai murehditaanko menneitä.
Jos menneisiin takerrutaan, joka puolueella on hirveitä syntejä niskassaan. Miksi yhden synti olisi toista painavampi?
Tampereen politiikka on riittävän suuri otos nähdä, ettei persuista saa luotettavaa poliittista toimijaa yhteiseen päätöksentekoon.
Uskon että Orpoo kiinnostaa enemmän tehdä tulonsiirtoja EU:hun kuin tehdä oikeistolaista politiikkaa.
Nyt vuorostaan taloustoimittaja Jan Hurri ampuu alas kokoomuksen leikkauslistat väärinä ja vääräaikaisina toimenpiteinä. Sen sijaan erilaiset julkisen puolen sopeutukset, tasapainottamiset, järkeistämiset ovat asiaa. Leikkauslistat viimeisinä ja osittaisina.
Nämä virheet on tehty ennekin huonoin seurauksin.
Tätä mieltä ovat olleet myös demarit, vasurit ja vihreät.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009532816.html
Mielenkiintoinen ja hyvä avaus blogistilta, vaikkakin itse en hirveästi seuraa politiikkaa muuta kuin vaalien alla.