Muotoiluinstituutissa kun juteltiin taiteesta , niin eräs Heikki sanoi noin ja hän oli muutenkin aina suuna päänä monista asioista.
Jos noin onkin, niin oma näkemykseni on että tuossa ”eliitissä” on vallitsevana piirteenä eräänlainen munattomuus. Esim jos taiteilija olisi vaikka virtsannut boolimaljaan, niin kukaan tuosta ”eliitistä” ei huomauttaisi sivumausta, vaan kyllä se totuus tulisi paremmin keskirahvaan suusta.
Mutta kun en silloin viitsinyt ruveta väittelemään Heikin kanssa, niin pidin mölyt mahassani.
Myös niin sanotusta tekotaiteesta hän sanoi että sellaista ei ole juurikaan olemassa, koska rajaa siihen on vaikea vetää.
Jos maamiestyökoulussa olet opiskellut taidehistoriaa, niin mikset jakaisi meille jotakin omasta taidekäsityksestäsi sen sijaan, että rakennat eliitti vs. rahvas-vastakkainasettelua?
No itselläni aika suppea ja siksi kysynkin muilta. Von Wrightin veljekset suomalaisista ja Dali,Picasso, Liechteinten, Warhol ja onhan noita paljon mistä itse pidän.
Sori, ei ollut tarkoitus dissata siis, vaan mietin että kun erilaisissa oppilaitoksissa on eri painotuksia, joiden pohjalta yleissivistävää kasvatusta annetaan, niin lienee viisasta tiedostaa se oman koulutustaustan tai sivistyksen lähteen painotus, josta käsin maailmankuvaa ja ”totuuksia” nuorille rakennetaan, näin kenties osin vahvistaen tietyn ”yhteiskuntaluokan” tai muun lokeron stereotyyppistä orientoitumista suhteessa maailmaan…
Tuo boolimaljavertaus taitaa muuten olla aika tunnettu tai usein käytetty esimerkki, johon törmäsin viimeksi Ylen Areenasta Isä Matteon tutkimuksia-sarjan yhtä jaksoa katsoessa, missä kommellusten keskiössä oli pullo kallista viiniä, johon ”taiteilija” oli virtsannut ja sitten siitä leivottiin komediaa. Olen tykännyt katsella noita erilaisia pappissarjoja Areenasta, kun niitä on kuvattu näteissä kylissä ja kiinnostavissa kulttuurihistoriallisissa maisemissa, ja niissä on paljon kaikkea nippelitietoa 🙂
Murha tiikerin viiksikarvoilla, joka jakso on kuin paranneltu versio blogikeskustelusta Pirkan blogeilla:
–> https://areena.yle.fi/1-2225313
Isä Brown ja hänen laumansa, Kausi 2, 8/10, Everstin palkinto:
”Ankaran sedän kuolema askarruttaa isä Brownia. Vaikuttaa siltä kuin joku yrittäisi väkisin pitää papin poissa tutkimuksista. Mikään ei kuitenkaan näytä estävän isä Brownia. T: BBC”
Mielestäni onnistunein hahmo tuosta fiktiivisestä seurakunnasta kyseisessä jaksossa on suklaakakulla naamansa siivouskomeiroissa ranskalaisen palvelusneidin rintavaossa suttaava mies.
Ps. onhan viiniäkin valmistettu polkemalla paljan hiki-känsäjaloin rypäleitä, joista polkemaansa nestettä omalla jalkahiellä höystettynä ihminen mieluusti joi!
”Taide” on ihana ja kauhea sana. Se voi tarkoittaa aivan mitä vaan, tai aivan justiinsa tiettyä asiaa.
Oikea tapa keskustella taiteesta on omata tuhat keskenään ristiriitaista mielipidettä asiasta, heittää ne kaikki pöydälle, mutta sopuisasti.
Väärä tapa keskustella taiteesta on asettaa sille rajoja, etenkin jos rajat kertovat mikä EI saa olla taidetta tai kuka EI saa sitä harjoittaa.
Sivuraide on sitten julkinen tuki, johon paras optio olisi että sitä ei olisi muuta kuin puitteisiin (kulttuurilaitokset, opinahjot, ym)
… ja nyt on perustettu uusi väliaikainen valiokunta, jossa kaupunginhallituksen asioita käsitellään ilman Pelkosta.
Nyt, kun persut ovat olleet merkittävässä asemassa Ylöjärvellä, kaikki asiat ovat sekaisin ja riitaa kaikesta. Epäluottamus on vallitseva tekijä ja syyt aina muissa.
Tällaista se olisi Suomen hallituksessakin. Ja se tie on toivoton luottamuspulan vuoksi.
Tämä tuli väärään blogiin.
No niin, ei olekaan niin, että taide olisi vain ylimielisen eliitin juttu! Usko tai älä, koko historian ajan eri elämänalojen edustajat ovat ilmaisseet luovuuttaan. Jopa antiikin Kreikassa ja Roomassa tavalliset ihmiset osallistuivat taiteellisiin puuhiin. Ja Italian renessanssin aikana taide oli kuin buffet, josta kaikki saivat nauttia. Joten unohtakaamme ajatus siitä, että taide olisi vain hienostuneille hienostelijoille. Taide on tarkoitettu kaikille nautittavaksi, olipa kyse sitten maalaamisesta, musiikista, kirjallisuudesta tai mistä tahansa, mikä saa luovuuden virtaamaan. Joten mene eteenpäin, inspiroidu ja liity mukaan juhlaan! Kuka olisi arvannut, että taide voi olla niin inklusiivista ja suorastaan hulvatonta? Jatkakaa niiden mestariteosten luomista!