500g liotettuja kuivaherneitä
300g ihraista palvilihaa
pussi sipulimurskaa
2 lihaliemikuutiota
rouhittua mustapippuria
2 tl meiramia
vähän suolaa
3,5 litraa vettä.
Annan sopan olla 3 tuntia hiljaisella lämmöllä liedellä välillä sekoittaen.
Eiköhän tuosta riitä lusikoitavaa muutamaksi päiväksi.
Hyvä eväs
Oikein hyvä. Sipulin kanssa toki paras jos saa melko tuoreeltaan sitä, että aromit ovat kohdallaan. Suomessa on sipulalla taipumus maistua. Ameriikoissa vaikkapa se on täysin mautonta.
Itsekin pidän kasvipainotteisesta ruuasta, ja tekisin ehkä jonkun oman version hernemuhennoksesta, johon tuoreita herneitä ja tuoreita papuja, ja tuon sianlihan sekä lihaliemikuution jättäisin pois (kun en pidä kasvis- enkä lihaliemikuutioiden mauista). Sen sijaan ehkä Tagine-tahnaa ja soijakastiketta käyttäisin, tai tuoretta sipulia maun rikastamiseen sörsselissäni. Ja kuivattuja yrttejä erilaisia oman oudon makumieltymykseni mukaan 🙂
Tuosta juolahti mieleeni että jos Kalle Päätalon aikainen savottaemäntä olisi keittänyt hernerokan Liisan ohjeiden mukaan niin olisipa hupaisa nähdä tukkijätkien ilmeet ja kommentit
pari lusikkaa syötyään.
Ruuan hinta on noussut vuodessa 16% ja moni peruselintarvike on noussu n 25%.
Kaupassa käynti pistää laskemaan mitä ostaa.
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009349234.html
Parvarin iso peltipurkki purkinavaalla auki pohjasta ja kannesta. Ravistus kattilaan, jossa on vähän vettä. Meidolla lämmöllä kuhisemaan jatkuvasti hämmentäen. Sipulisilppua, murskattuja valkosipulin kynsiä, paljon kuivattua basilikaa, timjamia ja oreganoa.
Lopuksi kermaa ja loraus vahvaa sinappia.
Lisukkeena käytän muruiksi paistettua possu-nauta lauhelihaa.
Siinä herkkua moneen suuhun.
Tietysti makuasia, mutta silputtu raaka sipuli tekee hyvää hernekeitolle, ilman kypsennystä – vaikka vasta lautaselle. Vaihtoehtoisesti ihan keittämisen loppuvaiheessa sekaan.