Koska rakastan kierrätystä, kierrätän tähän nyt viikko sitten julkaistun mielipidekirjoitukseni Tamperelaisessa, jossa viittaan pohjana Jouko Hammarin aiempaan mielipidekirjoitukseen. Jouko oli asian ytimessä ja katsoin hyvän aloituksen ansaitsevan jatko-osan.
Lukijalta: Vihreämmin verkossa – ”Merkittävä osa pyörii fossiilisella energialla”
22.1.2022 17:30
Jouko Hammar kirjoitti 19.1. Tamperelaisen Lukijalta-palstalla tärkeästä asiasta, nimittäin Internet-palvelujen hiilijalanjäljestä. Olen ehdottomasti samaa mieltä: asia ansaitsisi näkyvämpää keskustelua. Itse myös tällaisia palveluja työkseni hankkivana, olen tutustunut aiheesta tehtyyn tutkimukseen.
Huonot uutiset ovat, että Jouko on oikeassa: merkittävä osa verkosta pyörii fossiilisella energialla. Hyvät uutiset ovat, että poikkeuksiakin on ja isossa kuvassa suunta on parempaan päin. Useat kansalaisjärjestöt seuraavat kehityksen tätä puolta ja esimerkiksi Greenpeacen julkaisemat Oil in the Cloud -raportit ovat mielenkiintoista luettavaa.
INTERNET-PALVELUISSA on länsimaissa kolme suurta: Google, Microsoft ja Amazon. Googlea voi pitää suunnannäyttäjänä, sillä he ovat jo parin vuoden ajan kelpuuttaneet vain uusiutuvaa energiaa datakeskustensa toimintaan. Etenkin yrityspalveluita tarjoava Microsoft on pienellä takamatkalla, mutta suunta on oikea ja nykytilaakin voi pitää vähintään tyydyttävänä.
Ongelma on listan kolmas, sillä Amazon-verkkopalveluissa fossiilisen energian osuus on massiivinen, eikä asiaa auta heidän aktiivinen strateginen yhteistyönsä hiili- ja öljyteollisuuden kanssa.
Paine on tosin kohdistumassa heidänkin suuntaan yhä enemmän ja muutosta parempaan voidaan toivoa tapahtuvan.
MITÄ ME SITTEN voimme tehdä? Mielestäni organisaatioiden tulisi ottaa huomioon ilmastojalanjälki ostaessaan verkkopalveluita. Erityisen tärkeää tämä on julkisten toimijoiden osalta. Ei ole mukavaa todeta, että esimerkiksi Yle Areenaa pyöritetään edellä mainitun hiilivoimajätin palveluilla.
Myös moni muu näkyvä yritys on valinnut saastuttavamman palveluntarjoajan. Koska asiaa ei pidetä oleellisena, eikä yleisöä aihe suuremmin kiinnosta, ei asialla nähdä olevan merkitystä. Asian ratkaisu kuitenkin on missäs muuallakaan kuin meidän kaikkien käsissä.
Vaatikaamme vihreämpää verkkoa.
Kyuu Eturautti
tietoturvapäällikkö
Tampere
Kannatan täysin.
Suuret serveritehtaat johtamaan lämpönsä kaukolämpöverkkoihin.
Lisäksi kryptovaluuttojen louhinnalle isot verot.
Suomessa palvelinten lämpöä käytetään kaukolämpönä aktiivisesti.
Jenkeissä kun ei ole kaukolämpöä niin ei ole tätä konseptia. Ja muutenkin energiatehokkuus on lähinnä huono vitsi.
Mitäs energian säästöä tämä on, kun tietokonetyöläinen käyttää koneiden pyörittämiseeen enemmän energiaa kuin itse omiin elintoimintoihinsa ja lihoo ja läskistyy ”töissään”.
Ja tilaa sitten pizzaa kotiin kannettuina pahvitoosissa ja toisten kärääminä foodoorina ?
On tämä työn tekeminen raskasta energiasyppöä !
Noh noh, Heikki, Foodora sentäs tukee Italian mafiaa, että sentäs tätä aina niin positiivista kansainvälisyyttä on mukana.
Kaikki mitä teemme tuottaa päästöjä. Mitä vähemmän sitä vähemmän. Omavataistaloudessa hyödynnettiin oma jätöskin kasvien lannoitteeksi.
Kyuu: ”Googlea voi pitää suunnannäyttäjänä, sillä he ovat jo parin vuoden ajan kelpuuttaneet vain uusiutuvaa energiaa datakeskustensa toimintaan.”
Joudun jälleen huomauttamaan, että töpselistä tulee kaikille ihan samaa sekasähköä: ydinvoimaa, vesivoimaa, tuulivoimaa, aurinkovoimaa, kivihiilivoimaa, jne. Aikuisten oikeasti kukaan ei voi ostaa esimerkiksi tuulisähköä. Jos joku myy vaikkapa tuulisähköä, niin se on puhtaasti petosta.
Juhani, olet toki oikeassa tässä, mutta he ovat rakennuttaneet uusiutuvaa energiaa ja ostaneet sitä tasan niin monta wattituntia kuin ovat käyttäneet ja sillä yksityisellä rahalla on rakennettu uskomattomat määrät energiaa – ei tukiaisilla, ei kikkailulla, vaan heidän rahalla. Lisäksi esimerkiksi jäähdytyskeinot mitä käyttävät Suomenkin konesaleissa ovat todella fiksuja, energiaa säästäviä.
Eli olen valmis myöntämään heidän tehneen ihan oikeasti työtä tämän eteen.
Siinä missä Amazonin rahoilla on pystytetty uusia hiilivoimaloita.