Säästä sähköä, sanottiin ennen!

Tuosta kehotuksesta oli  aikanaan tarralappu aina kunkin sähökatkaisijan alla, eli piti sammuttaa myös ne valot. Nykyään en ole niitä muistikehotuksia nähnyt, olemmeko me paljonkin parempia muistin suhteen. Äkkiä ajatellen olisin täysin eri mieltä, vai olemmeko vaan välinpitämättömiä. Ehkäpä ”Siperia opettaa” ja sähköyhtiöt nousevine maksuineen.

Kerronpa miten meillä ja nykyään täysin minun komennossani. Puhutaan siis tästä talviajasta. Nyt illansuussa minä sytytän takkamuuriin tulen, siinä on ihan täydet valurautaiset suuluukut ja savupellit. Parin tunnin päästä minä laitan ilmalämpöpumpun päälle ja noin 20 asteen toiminnalle. Samalla laitan sähköpatterit toiminnalle. Niissä on pääkatkaijana kotona- poissa kytkin. Poissakykentä pudottaa kolme astetta pattereiden toimintalämpötilaa, jotka jo muutenkin olen säätänyt ilmalämpöpumpun alapuolelle noin pari astetta.

Yöllä kaikki sähkölaitteet toimivat ”yösähköllä”, vaikka nykyään se ei olekaan  halvempaa, kuin sentin verran. Aamulla sammutan kaikki lämmitykseen vaikuttavat sähkölaitteet ilmaläpöpumppu mukaanlukien. Vesivaraaja meillä  lämpiää aina yösähköllä. Vesi tulee omasta kaivosta paineella, ilman vesipumppua. Yleensä sitä ei tule niin käytettyä alhaisen paineen takia, mutta menettelee sähkökatkon aikana.

Aamulla taas lataan koivupuita pesään noin puolilleen näillä ilmoilla, en sytytä ennen iltaa. Joskus aamuisin, ainakin kovilla pakkasilla poltan keittiön hellassa aamulla pari pesällistä. Jos tulee oikein kovat pakkaset niin poltan leivinuunissa, ehkä pesällisen pari noin kerran viikossa. Leipoa en aio, en osaa, en edes yritä. Minkä takia puita pesään, jos en sytytä. Jälkilämpöisessä pesässä puut lämpiävät ja niistä poistuu se ulkokosteus ja syttyvät paljon paremmin.

Parin kolmen huoneen lämmityksen olen pudottanut ihan minimiin, turhahan niitä on lämmittää, jos ei kukaan käytä.

Tässä syksyn mittaan olen seurannut lämpömittareita, meillä ei sisällä putoa lämpö astetta puoltatoita enempää, vaikka sammutankin kaikki sähköiset laitteet.

 

 

7 vastausta artikkeliin “Säästä sähköä, sanottiin ennen!”

  1. Lapsuudenkotiini saatiin sähköt 1938 ja osin velaksi hankittua. Itse muistan ajan sodan jälkeen. Meillä oli yksi lamppu keskellä kattoa keittiössä ja kamarissa sekä radio. Sähkökatkaisija oli ahkerassa käytössä sillä valot sammutettiin aina poistuttaessa huoneesta ja päivän alettua vähän valjeta valot samutettiin koska hämärässäkin näki sen tarpeellisen. Sähköllä ei ollut muuta käyttöä kuin ne valot ja radio.
    Nyt taidamme olla menossa vielä huonompaan suuntaan sähkökatkoineen.?

  2. Meillä kävi niin, että edellinen kiinteähintainen päättyi ja tehtiin uusi kiinteähintainen sopimus.
    No hinta nousi jonkin verran, mutta samaan aikaan lasku pieneni vaikka suurta muutosta ei käytökseen olla tehty.

    Selitys löytyy kodinkoneiden uusimisesta, kun oli vaan yksinkertaisesti aika niitä uusia.

  3. Sähkösyöppöjen uusiminen ihan ok jos on rahaa millä uusii.
    Poika laittatti aurinkopaneelit 10.000 ja säästöä sähkössä jos paistaa!

  4. Heikki, minä en oikein tiedä, ei ole koskaan tullut laskettua, meillä kun menee vielä kahteen mittariin. Kaksi asuinrakennusta, verstas ja iso halli, sekä rantasauna. Tuleehan niistä kai jotain 18 000 x 6 senttiä + siirto.Minä lasken vasta ensivuoden marraskuussa, kun loppuu tämä kahden vuoden sopimus.

    Meillä kävi niinkuin Mikalla, että lähes kaikki koneet meni vuoden sisällä uusiksi.
    Meillä aikanaan oli vaari perustamassa tähän kuntaan sähkölaitosta ”Hämeen sähkö”, joka sittemmin on jo moneen kertaan myyty. Meillä oli tuolla järven rannassa oma muuntaja, olispa vieläkin. Kaikki vaan on aikanaan tarvinnut myydä.

  5. Meillä Porvoon maalla n. 10 v sitten oli ”iso tupa” ja ulkorakennukset valaisuineen. Ölypoltin ja sähkövastus varalla. Kodinkoneet jo parhaat päivänsä viettäneet.
    Ja sähköä ja öljylämpöä paloi, että hirvitti.
    Nyt isohkossa uudessa kerrostalossa kaikki on upo uutta koneineen. Talopesula.
    Sähkö määräaikaisin sopimushinnoin laskussa alle 70 € / 3 kk.

  6. Muistan kyllä sähkökatkot 1970-luvun ”energiakriisin” ajalta. Sähkölaitteita oli silloin vähemmän mutta hehkulamput kylöä veivät sähköä monta kertaa enemmän kuin ledit.

    Kiinnostaisi tietää miten vesi tulee kaivosta ilman pumppua. Jos vaikka voisi soveltaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *