Maailman turuilla näin tämän, loimulohta kypsennettiin laudoilla jotka oli vuorattu foliolla ja fileet oli sidottu rautalangalla. Epäilen vahvasti että tällainen ei olisi oikeaoppista. Itse ainakin loimutan päällystämättömällä havupuulaudalla ja kiinnitän kalat puutikuilla, kypsennyksen aikana valelen suolavedellä.
Mikään maita mullistava asiahan tämä ei ole mutta kynnys ihmetellä jotain on nyt matala kun ulkona vihmoo vettä eikä ole halkorantteelle asiaa.
Mukava olisi lukea mielipiteitänne loimulohen valmistuksen tiimoilta
Maatti, eikös laudan pitäisi olla lehtipuuta ja lämmitys lepällä tai myös muilla lehtipuilla ?
En tiedä. Ei ole ollut käsillä lehtipuulautaa. En usko että puulajeilla tässä juuri olisi merkitystä, ehkä enemmän sellaista hifistelyä tai kuvittelua.
Niinkuin sekin että että kypsennyksen aikana olisi suolavettä fileille riputeltava katajan oksalla eikä pullasudilla.
Parasta laavulla ilman folioita ja rautalankoja.
Kyllä siihen sopii muutkin mutta lehtipuulla itse teen loimulohen voi siihen käyttää muutakin kalaa
mutta makuasia aina kun ei erämaassa ole lautaa oon sellasen tehnyt itse retkikirveellä
Sidontaan käytän puutikkuja ei siihen mitään rautalankaa ole erämaassa taskussa terv tepivaari
Kyllä armeijan käyneellä on rulla armeijan viiksilankaa aina repun pohjalla.
Ei vie tilaa eikä paina paljoa, mutta on kätevä monessa asiassa.
No kyllä se oikea armeija on tullu käytyä ei mitään puolta vuotta mutta silti käytän puutikkuja loimuttamisessa
Mulla on muuten aremija ajasta n 50 vuotta terv tepivaari
En minä sanonutkaan, että rautalankaa pitäisi loimuttamisessa tai ruuanlaitossa käyttää.
Totesin vaan, että sitä kokeneella on repussa.
Ei ole ollut pitkiin aikoihin muuta kun siimoja niitä on melkoisen paljon
Muuten sitä loimuttamista ei oikein voikkaan tehdä
No Autossa on sitten eri juttu sieltä löytyy jopa rautalankaa peräkontista maastossa voi aina sattua mitä vaan
Ja kalassa olen käynyt reilun kuus vuosikymmentä terv tepivaari
Halstari on mukana harvoin tulee käytettyä on mukana toki se muuten on hyvä jopa makkaran paistoon nuotiolla
Se onkin ainoa jossa on rautalankaa mukana terv tepivaari
Minä täysin loimitusta tuntemattomana väittäisin, että havupuulla on suuri mahdollisuus lämmitessään valuttaa pihkaa. Sitä tekee kuusipuu ja sitä tervan raaka- ainetta valuttaa mänty.
Aikanaan kun tehtiin saunan lauteet vielä kotimaisesta puusta, niin siinähän oli suosiossa haapa, ei ole pihkanen, eikä kuuma. Minä kylläkin tykkään, että saunassa on lämmin.
Nyt kyllä meni loimutus hiukan sivuraiteelle, Mutta Myllymatti ottaa tarpeettomat pois.
Kyllä olet Pentti oikeassa. Lohi loimutuksessa on nahka lautaan päin. Lauta on kuuma ja voi valuttaa pihkaa ja syttyä, jos on havupuusta.
Siksi lehtipuuta.
Nuotion savulla on myös tehtävänsä maun antajana eli yleensä lepää ja tai tuohetonta koivua.
Minä kä’ytän jos metsässä on haapoja niin siitä mutta lehtipuuta sen pitää olla teen laudaan johon niittaan puutapeilla kalan ja nahka menee alaspäin lautaa vasten
Ei tulisi mieleen kuusi ei liioin mäntykään terv tepivaari