Selkein näkemys siitä liitytäänkö NATO jäseneksi tulee presidentin sanomana, eli liitytään jos näin haluamme. Siinä ei paina Venäjän mielipide pätkääkään. Hyvä näin. Nyt vain prosessi päälle.
Niinistö tyrmää Venäjän ukaasit: ”Etupiirit eivät kuulu 2020-luvulle” https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9de3696a-c58c-40c9-9b77-137b579cbc45
Fiksusti Niinistö lainasi Kissingerin oppeja:
”Kun sodan välttäminen on ollut joidenkin valtioiden ylimpänä tavoitteena, on kansainvälinen järjestelmä ollut armottomimman jäsenensä armoilla, Niinistö lainasi Kissingeriä.” (Lainattu puheesta)
Ja näinhän se taas on…kaikki tietää mikä tämä maa jälleen on.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008512555.html
Presidentti Niinistön puhe sanasta sanaan
Ote:
SUURVALTAPOLITIIKKA on nyt nopeassa liikkeessä. Kylmän sodan jälkeinen aika on totisesti ohi. Uuden aikakauden tunnusmerkit vasta hahmottuvat. Mutta aina kun geopolitiikka muuttaa muotoaan, tuntuvat vaikutukset myös suurvaltoja pienemmissä maissa. Joskus ennen muuta niissä.
Konflikti Ukrainan rajoilla on syvenemisen partaalla. Euroopan turvallisuuden kannalta tunnelmat ovat kiristyneet. Muutos on ollut nopea. Vielä viime kesänä, presidentti Bidenin Euroopan matkan tuloksena, huolet näyttivät kohdistuvan ennen muuta Kiinaan. Presidenttien Biden ja Putin Geneven-tapaamisen jälkeen Yhdysvaltain ja Venäjän arvioitiin rakentavan keskusteluyhteyttä. Kohtelias isäntä, Eurooppa, oli lähinnä kuulolla.
Nyt on toista ilmaa. Venäjän joulukuussa esittämät ukaasit Yhdysvalloille ja Natolle koskevat Eurooppaa. Ne ovat ristiriidassa Euroopan turvallisuusjärjestyksen kanssa. Etupiirit eivät kuulu 2020-luvulle. Kaikkien valtioiden täysivaltainen tasa-arvoisuus on keskeinen perusperiaate, jota kaikkien tulee kunnioittaa.
Viime kädessä maltti, vastuullisuus ja dialogi ovat ainoat tiet eteenpäin. Aseellisella voimalla tai muulla väkivallalla uhkaamisella ei ole mahdollista rakentaa kestävää tulevaisuutta. Venäjän vaatimuksiin onkin vastattu vuoropuhelua tarjoamalla. Dialogia on myös Suomi pyrkinyt edistämään ja osaltaan käymään.
Pitää kuitenkin olla tarkkana siitä mistä ja keiden kanssa puhutaan. Moni eurooppalainen on kysynyt, eikä ensimmäistä kertaa: puhutaanko meistä meidän yli? Vaikka haaste on esitetty Yhdysvalloille ja Natolle, Eurooppa ei nyt voi olla vain kuulolla. Useamman jäsenmaan, myös Ruotsin ja Suomen, suvereniteettia on unionin ulkopuolelta kyseenalaistettu. Tämä tekee EU:sta asianosaisen. EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin.
KANSAINVÄLISET jännitteet herättävät myös monissa suomalaisissa huolta. Euroopan turvallisuudessa on kyse Suomenkin turvallisuudesta. Keskustelulle ja erilaisille mielipiteille, niin tilanteen vaaroista kuin niiltä suojautumisesta, on avoimessa yhteiskunnassa aina tilaa.
Yhtä mieltä voimme olla siitä, että tilanne on vakava. Yhdistävästä tekijästä, Suomen turvallisuudesta, ei soisi tulevan repivän riidan lähdettä. Yritetään edelleen ymmärtää, että joku toinen voi ymmärtää asian toisin.
Suomen osalta tilanne on mielestäni selvä. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on vakaa. Se on rakennettu kestämään vaikeitakin aikoja. Nopearytmisessä maailmassa on entistäkin arvokkaampaa tietää, milloin kiiruhtaa, milloin malttaa.
Kansallinen turvallisuus, itsemääräämisoikeus ja liikkumatila ovat pienille aivan yhtä arvokkaita kuin suurille. Niistä huolehtimalla puolustetaan samalla Suomen kansainvälistä asemaa.
Ja todettakoon taas kerran: Suomen liikkumatilaan ja valinnanmahdollisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme. Naton asia on niin sanottu avoimien ovien politiikka, jonka jatkuminen on Suomelle toistuvasti julkisestikin vahvistettu.
Presidentit Biden ja Putin puhuivat jälleen keskenään toissa päivänä. Tammikuun puolivälissä olemme ehkä viisaampia, kun näemme mitä Venäjän, Yhdysvaltain ja Naton neuvottelukosketuksesta seuraa. Suomelle on tärkeää, että mukana tapaamisten sarjassa on myös Etyj.
Toivoa on syytä pitää yllä, mutta pelkkään toiveajatteluun ei pidä sortua. Näinä aikoina palaavat mieleen myös Henry Kissingerin opit. Hänen kyynisen lausumansa mukaan silloin, kun sodan välttäminen on ollut joidenkin valtioiden ylimpänä tavoitteena, on kansainvälinen järjestelmä ollut armottomimman jäsenensä armoilla. Tätäkin saatetaan mitata tammikuun toisella viikolla alkavassa dialogissa.
Harvinaisen hyvin ja selkeästi toi pääministerikin mahdollisen liittymisen Natoon olevan täysin omissa käsissämme. Olen yllättynyt.
Päättäjät puhuvat selkeästi että asioita voi tehdä.
Sitten toivovat että kansalaiset tekevät ne heidän puolestaan kun eivät uskalla.
Ei sunkan Saukki tarkoittanut, että jos Venäjä pitää rauhaa ylimpänä tavoitteenaan, niin armottomat jenkkikohelot tekevät mitä lystäävät?
Pääministeri puolestaan tarkoitti, että Venäjä saa turvallisuutensa puolesta tehdä mitä lystää. Jos ei tarkoittanut, niin tuli sanoneeksi.
Ei muuten tullut sanoneeksi, vaikka kuinka kierosti tulkitsisi.
Kyllähän sen venäläiset noin tulkitsevat. Olisi ollut ehkä parempi puhua suoraan.
Oikein.
Nyt pitää tehdä selvä pesäero Venäjään. Myötäilyn aika on ohi.
Kovaa tekstiä, oikein
Niinistön tiukka viesti Venäjälle nousi Financial Timesin pääuutisiin https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008513867.html
Pitääkö USA:n puhe. Ei pitänyt 1939…
Joe Biden Zelenskyille: Yhdysvallat liittolaisineen vastaa päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008514206.html
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/790de213-51ae-49aa-9eb2-b0306170163d
.
Näin Venäjällä reagoitiin Niinistön ja Marinin Nato-lausuntoihin – tutkija: sävy on sopimaton
.
[ Pieni ote valheiden verkosta: ]
.
IL: ”Tämä tarkoittaisi uhkaa Pietarille. Tällainen retoriikkaa palauttaa Moskovan vuoden 1939 erittäin vaikeaan tilanteeseen, mutta uudessa geopoliittisessa ympäristössä, hän [Nikolai Mezhevitsh] sanoo”
************************************************************************
Neuvostoliitto ja Natsi-Saksa sopivat etupiirijaosta Moskovassa 23.8.1939.
Tämäkö oli venäläistutkija Nikolai Mezhevitsh’n tarkoittama erittäin vaikea tilanne?
–
Secret Additional Protocol to Nazi–Soviet Pact
.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Tajny_protoko%C5%82_23.08.jpg/1800px-Tajny_protoko%C5%82_23.08.jpg
.
Moscow, August 23, 1939.
.
For the Government of the German Reich v. Ribbentrop
.
Plenipotentiary of the Government of the U.S.S.R. V. Molotov
Sopimiset ovat venäläisen kansa ovat turhia – Venäjä noudattaa sopimusta vain, jos siitä heille hyötyä.
*
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008452137.html
Ehdotetussa Venäjä-Nato-sopimuksessa lukee vapaasti suomennettuna näin:
”Pohjois-Atlantin sopimuksen jäsenvaltioita edustavat sopimusosapuolet sitoutuvat velvoitteeseen, jolla suljetaan pois Naton laajentuminen muun muassa Ukrainaan sekä muiden valtioiden liittäminen jäseneksi.”
”Muita valtioita” ei yksilöidä nimillä, mutta tässä kohdassa ei ole myöskään mitään määrettä, joka viittaisi entiseen Neuvostoliittoon.
Venäjä–Yhdysvallat-sopimuksen ehdotuksessa on lisäksi erityinen Yhdysvaltoja koskeva sitoumus. Vapaasti käännettynä se kuuluu näin:
”Yhdysvallat sitoutuu estämään Pohjois-Atlantin liiton laajentamisen edelleen idän suuntaan ja kieltäytymään ottamasta liittoumaan valtioita, jotka kuuluivat aiemmin Neuvostoliittoon.”
Viittaus entisiin neuvostotasavaltoihin on siis lisätarkennus. Sitä ennen tulee sitoutuminen, jolla estettäisiin Naton laajentaminen ”idän suuntaan” eli Venäjän kielenkäytössä kohti heitä itseään.
*
Putinin sopimusehdotus ( vai pikemminkin vaatimus):
17 December 2021 13:26
Agreement on measures to ensure the security of The Russian Federation and member States of the North Atlantic Treaty Organization
https://mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790803/?lang=en&clear_cache=Y
Article 6
All member States of the North Atlantic Treaty Organization commit themselves to refrain from any further enlargement of NATO, including the accession of Ukraine as well as other States.
Article 7
The Parties that are member States of the North Atlantic Treaty Organization shall not conduct any military activity on the territory of Ukraine as well as other States in the Eastern Europe, in the South Caucasus and in Central Asia.
*
Putin vaatii, että vain Venäjällä on oikeus sotia (miehittää) Ukrainassa (ja muissakin naapurimaissa) .
Löytyypä Venäjältä vielä ihmisiä, jotka uskaltavat arvostella Putinia,
************************************************************
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008518146.html
4.1.2022
Yllättävää tukea suomalaiselle Nato-keskustelulle: ”Venäjä on pilannut itse imagonsa – kiristys on loukkaus Suomelle
”
Venäjän mediasta löytyy useita puheenvuoroja, joissa arvioidaan presidentti Vladimir Putinin ja Venäjän ulkoministeriön olevan itse syypäitä siihen, että Suomi on huolestunut ja käynnistänyt keskustelun mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.
*
Venäjä on pilannut pahasti oman imagonsa kiristyksellä ja uhkavaatimuksilla.
Hyvin epätyypillinen kiristyksen muoto oli julkaista turvatakuusopimusten luonnokset. Se suututti monet eurooppalaiset maat, Petrov sanoi.
Muualla ollaan herätty Suomen ja Ruotsin tilanteeseen…mikä mättää ettei asiat täällä etene?
Trumpin erottama ex-neuvonantaja ottaa kantaa Suomen Nato-keskusteluun: ”Suomi ja Ruotsi ovat viisaita, mutta…” https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008522051.html
NATO on ottanut Suomen linjan:
Naton pääsihteeri otti esiin Niinistön uudenvuodenpuheen – Venäjän etupiiriajattelu ”vaarallinen tie” https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/0786cad6-0ce6-4487-bf41-331718c4036a
Bloomberg 12.1.2022:
”Russia Is Pushing Finland and Sweden Toward NATO
Bringing the two Nordic countries into the alliance would let Putin know he doesn’t have veto power.”