Minulla on asiasta käytännön kokemusta jo vuosien takaa, joten pidän itseäni asiantuntijana. Huom! hymiö. 🙂
Niin, minä en tietenkään ole asiantuntija, vaan vain kerron ihan pikkuisen omista lukuisista kokemuksistani.
Hyvin kauan sitten esimerkiksi Kanarian saarilla minulla oli usein ripulia, joten keksin lääkkeeksi aloittaa päivän lasillisella brandyä. Se selvästi auttoi, ainakaan ripulia ei sitten ollut. Ehkä siellä ei ollut syyllinen vesijohtovesi, vaan vaikkapa erilaiset kylmät salaatit – sitä ei voi mitenkään enää tietää.
Myöhemmin varsin monia vuosia kuljin Georgiassa pitkiäkin aikoja kerrallaan, pääsääntöisesti perusmajoituksena hotelli, vaikka kuljin ympäri Georgiaa – ja oli muitakin majoituksia. Jostakin syystä minulla oli ripulia Georgiassakin.
Sielläkin ripuliin auttoi kohtuullinen määrä brandyä – ei juopotteluksi saakka. Monien vuosien jälkeen tajusin, että siellä pitää ostaa juomavedeksi kaupasta pullovettä – vaikkapa viiden litran pulloissa. Niinpä opin ostamaan sitä pullovettä, täyttämään sillä pullovedellä kenttäpullonikin, ja välttämään vesijohtoveden juontia – paitsi vuoristossa, jossa se vesi tuli vuorilta.
Kohtuullinen määrä brandyä voi olla hyväksi joissakin ympäristöissä – nimenomaan kohtuullinen määrä.
Ameriikan reissuilla tuppaa tuleen investoitua aika moneen 24-packiin vettä matkan aikana.
En muista olisinko jenkkilässä käyttänyt pullovettä. E-Amerikassa en ole reissannut ja tuskin reissaankaan ainakaan tässä elämässä.
Tärkein ohje kun menee ulkomaille, alkaen jo Ruotsista ja Virosta. Juo vain pullotettua vettä. Vaikka kraanavesi olisi ok, heillä on erilainen bakteeri kanta niissä. Siksi maha menee tuhannen sekaisin.
Minulle virolainen kraanavesi sopii hyvin.
Georgiassa minä kokeilin myös maitohappobakteerikapseleitakin – jo ennen reissua ja perillä. Sitten oli pakko uskoa, että on ostettava pulloveettä.
Etelä ameriikassa ei kannata kraanasta juoda enkä sitä tekisi myöskään etelän lomakohteissa
Melkoisella varmuudella perä alkaa vuotamaan ja kunnolla terv tepivaari
Jenkkilässä kraanavesi ei ole toki pahinta, mutta liian monilla alueilla liian usein siinä on ollut liikaa ongelmia. Moni paikallinen ratkaisee asian vaihdettavalla filtterillä suoraan hanassa.
Kannattaa muistaa sekin että vaikka jokin aina paikallisille sopisi, meillä ehkä ei koska on eri bakteerikanta.
Joo, paikallisesti vedessä voi olla vaikka rautaa, tai kalkkia liian paljon, joten käytetään filttereitä. Vesi sinänsä ei aiheuta ripulia, mutta voisi olla parempaakin.
Esimerkiksi Virossa pienellä paikkakunnalla Valjala vesi olisi sinänsä ihan juotavaa, ilman että siitä seuraisi ripulia, mutta mieluiten otan sinne mukaan Varkaudesta kraanavettä (autossa kulkee vaivatta). Muuten käytän siellä kraanavettä, mutta kenttäpulloon haluan Varkauden kraanavettä. Se on tietysti hienostelua.