Ruotsiin on rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima ihan urakalla. Samalla on laiminlyöty vanhojen, mutta toimivien ydinvoimaloiden uudistamista ja ylläpitoa – puhumattakaan, että olisi rakenettu uutta ydinvoimaa. Ydinvoimaloita on myös ajettu alas Ruotsissa.
Nyt Ekspressenissä on ylistetty ”isoveli Suomea”, jonka Olkiluoto 3 ydinvoimala valmistuu käyttöön sopivasti lieventämään sähkökriisiä Suomessa.
Parhaimmillaan Ruotsissa oli käytössä ydinvoimaa teholtaan 10 041 MW. Enää ydinvoimaa on käytössä 6885 MW. (Lähde)
Suomen viisaus olisi ollut rakentaa useita pienydinvoimaloita sillä toi yksi iso on ?
Minun mielestäni ”isous” ei ole ollut OL3 ongelma, vaan se, että se on prototyyppi ja ostettiin Ranskasta.
Oletettavasti OL3 tulee kuitenkin loppujen lopuksi tuottamaan sähköä meille noin 60 vuotta.
Pienemmät voimalat tarvitsevat suunnilleen saman henkilökunnan kuin suuret voimalat. On oltava käyttöhenkilökuntaa, huoltohenkilökuntaa, vartijoita, jne. Siten pienten voimaloiden henkilöstökulut ovat suuremmat kuin suuren voimalan henkilöstökulut (tuotettua terawattituntia kohti).
Kuulin saman jutun itsekin – on se kaunis päivä kun ruotsalaiset ymmärtävät tarvitsevansa sähköä.
Tuskin sentään ”ruotsalaiset”, mutta hyvä kun edes osa heistä.
Ja heräsi ruotsalaiset siihen myös että heidän lähialueella venäläiset posauttelee kaasuputkia. Eivät eläkään ”turvassa” kuten luulivat.
Ruotsalaisissa on sinänsä ihan järkevääkin porukkaa, esimerkiksi Carl Bildt.
Sielläkin vaan on sorruttu ”sopulilaumana” rakentamaan tuulivoimaa ja vastustamaan ydinvoimaa. Olisikohan saaneet tartunnan Saksasta?
No, katotaan kun ruotsalaista alkaa oikeasti mietityttämään mitä ovat vuosien varrella munanneet. Vesi on muuten sopivan kylmää järvessä. Täällä erämökillä touhuamassa sitä talviteloille. Talvella en käytä kuin rantasaunaa ja siinä takkahuonetta yöpymiseen.
Ruotsi ja ruotsalaiset ovat pärjänneet ja pärjäävät edelleen varsin hyvin.
Ehkä pahin moka tapahtui neukkulan kemahdettua – Ruotsi ajoi puolustuskykynsä ja puolustusvalmiutensa ihan kokonaan alas. Sen uudelleen rakentaminen kestää vuosikymmeniä.
Mietin myös että mistäköhän saivat selville että Suomessa on sähköä.
Ai niin, Ruotsihan on vakoillut viestintäverkkojamme jo vuosien ajan. Kannatti sitten sekin!
Ehkäpä vertailevat sähkön aluehintoja ja huomaavat, että Etelä-Ruotsissa sähkö on usein paljon kalliimpaa kuin Suomessa.
Sähkön siirron suuntanuoletkin kääntyilevät nykyisin. Ennen vanhaan oli kuin nuolet olisi naulattu kiinni – aina vaan Ruotsista Suomeen, nyt niissä on välillä eloa. Suomesta meneekin välillä vähän sähköä Etelä-Ruotsiin.