https://www.aamulehti.fi/kolumnit/art-2000009059936.html
”Olisiko helpompi lainata vielä miljardi lisää ja ruveta maksamaan kansalaisille valtion veronmaksutukea? – Kun on ne vaalitkin”
Täyttä asiaa.
Hallitukselta puuttuu täysin kyky ymmärtää, mitä jatkuva tarpeeton velan ottaminen tarkoittaa tulevaisuudessa.
Tosin sehän on normaalia demulogiikkaa, että omille jaellaan rahaa holtittomasti ja seuraavaksi oppositiossa syytetään toimivaa hallitusta omista munaukssta.
Moldovassa ihmisiä kuolee kylmyyteen? – Meillä sentään yritetään auttaa heikoimpiakin.
Edelliset hallitukset antoivat Fortumin ajaa vaarallisille vesille ja tämä hallitus pyrkii pelastamaan.
”Edelliset hallitukset antoivat Fortumin ajaa vaarallisille vesille.”
*
Valtiovalta ei voi puuttua osakeyhtiön operatiiviseen johtamiseen – vai voiko?
https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/epaselva-omistajaohjaus-hamartaa-postin-johtamista
Sirpa Paatero kirjoittaa tänä vuonna julkaistussa mutta päiväämättömässä kansanedustajablogissaan, että ministerin toimivaltaa on monella tavalla rajoitettu niin, ettei ministeri voi käyttää [valtion]omistuksia oman mielensä mukaan.
Niin oli, jos rahoitetaan päämaverojen nostolla ja suurituloisten lisäveroilla. Ei eläkeisten osalta lukuunottamatta miljoonaeläkkeitä.
Vuoden 2023 budjetin mukaan hallitus tulee ottaamaan 4 vuoden hallituskaudellaan lisälainaa noin 40 miljardia, joskin summa tulee todennäköisesti vielä kasvaamaan lisätalousarvioiden myötä.
Vuoden 2020 verotietojen mukaan yli 100 000 ansainneet (n. 77000 veronmaksajaa) tienasivat yhteensä noin 15.7 miljardia, josta valtion ansio- ja pääomatuloveroja maksettiin noin reilu kolmannes eli 5.7 miljardia. Valtion verojen lisäksi nuo yli 100 000 ansainneet maksoivat kunnallisveroja noin 1.5 miljardia, joten verojen jälkeen heille jäi käteen yhteensä noin 8.5 miljardia, eli vähemmän kuin hallitus on ottanut uutta velkaa vuotta kohden.
Jotta hallituksen ottama velka olisi voitu kattaa hyvätuloisia verottamalla, olisi 2020 verotietojen mukaan kaikkien yli 80000 euroa ansaineiden (n 142000 veronmaksajaa) pitänyt luovuttaa kaikki kunnallisverotuksen jälkeen käteen jääneet tulot valtiolle jokaisena neljänä hallitusvuotena. Tämäkään ei todellisuudessa riittäisi, sillä tulonsa menettäneiden vähentynyt kulutus leikkaisi valtion kulutusverokertymää ja johtaisi siten lisäalijäämään.
Kiitos Toni!
Minun mieltäni lämmittää aina todelliseen tietoon perustuva kommentti.
Mutujuttuja on helppo viskellä – tiedon esiin kaivaminen vaatii vaivaa.
Eihän se noin voi mennä, vaan siten, että verotuksen painopistettä muutetaan kattamaan osaa veloista niiden tuloilla, joilla sitä voidaan kattaa paremmin kuin keski-pientuloisilla niiden määrästä huolimatta.
On olemassa myös moraalinen velvoite.
Ainakaan minä en väitä, että pieni- ja keskituloisten pitäisi maksaa yhteiskunnan laskut. Ongelmana vain on, että menojen kavaessa liikaa eivät hyvä- ja suurituloisten tulot enään riitä niitä kattamaan, ei vaikka heiltä vietäisiin jokainen tienattu sentti. Tällöin ollaan pakotettuja menemään pieni- ja keskituloisten kukkarolle.
Yleisesti on tiedossa, että esim. useat lääkärit tekevät vain 4 päiväistä työviikkoa, koska täyttä viikkoa tekemällä käteen ei jää merkittävästi enempää tuloja, ja siksi yksi ylimääräinen vapaapäivä viikossa houkuttelee pientä rahallista korvausta enemmän. Yhteiskunnalle ongelmalliseksi asian tekee lääkäripula, joka on vähintää osin seurausta tuosta lääkärien ”downshiftaamisesta”.
Omalla työpaikalla tuo progression vaikutus työmotivaatioon näkyy mm. haluna vaihtaa lomarahat ylimääräisiin vapaisiin. Myöskään halukkuutta satunnaisiin ylitöihin ei tahdo löytyä, koska ylimääräisestä uurastamisesta palkkio menee suurelta osin veroihin.
Voimakkaasti progressiivinen verotus heikentää ihmisten työmotivaatiota, joka lopulta näkyy myös valtion verotuottoissa. Esim. suomalaisyritysten asema kansainvälisessä kilpailussa vaikeutuu, jos parhaat työntekijät maksimoivat mieluummin vapaa-aikansa, kuin antavat täyden työpanoksensa yritykselle. Tilannetta voisi verrata vaikkapa jalkapallo- tai jääkiekkojoukkueeseen, jonka parhaat pelaajat eivät viitsi pelata kaikkia pelejä, ja siksi osa peleistä on pelattava ”kakkosjoukkuella”.
Maaalaisjärjellä ymmärrettäviä faktoja nämä ovat, ihan kaikki ne ymmärtävät osa meistä niitä vain ei halua nähdä, hyväksyä. Jos vasemmistolainen poliitikko ne ääneen myöntäisi menettäisi hän kannattajansa.
Erittäin kapea-alainen koko yhteiskuntaa koskeva kommentti koskien vain hyvin pientä osaa hyvin voivasta yteiskunnan osasta.
Meidän pitään huolehtia kaikista kohtuullisesti.
Menkäähän katsomaan mm. suuren ikäpolven vanhinta suurta massaa, joka väkimäärä kasvaa koko ajan ja millaisissa olosuhteissa he joutuvat loppuelämääsä viettämååm hoitolaitoksissa ja olemattomassa kotihoidossa.
He ovat tämän yhteiskunnan peruspilarit luoneet.
Entä tuleva nuori sukupolvi, jolla suurella osalla ei ole työtä kuin hanttihommia ja pätkätöitä.
… ja ökybemari ja lippalakkimersumiehet vain nauravat.
… entä kaikki työmiehet rakennuksilla, telineillä, kadunrakennuksissa, nostureissa, rekoissa, palomiehet, poliisit, vartijat, huonolla palkalla, jotka säässä kuin säässä tekevät rankkaa epäterveellistä hommaa meille. ja, jotka ovat sairaseläkkeillä jo 50-60 v?
En ole väittänyt, etteikö heikompiosaisista tulisi pitää huolta. Olemme vain valitettavasti ajautumassa tilanteeseen, jossa apua, tukea ja turvaa ollaan jakamassa enemmän kuin mihin meillä on varaa. Mikäli tällainen kehitys jatkuu, edessä on Kreikan tilanne, jossa ulkopuoliset tahot tulevat määritelemään mihin ja kuinka paljon rahoja/resursseja voimme käyttää. Tällä hetkellä meillä on vielä mahdollisuus yrittää yhdessä löytää ratkaisuja kestävyysongelmaan, ja uskon tämän vaativan toimia, joilla kansalaiset saadaan motivoitua tekemään enemmän töitä. Pelkka rahojen siirtely paikasta toiseen ei auta, mikäli siirreltäviä rahoja ei ole riittävästi.
Onko arvoisalla kommentoijalla omaa ratkaisuehdotusta veroprogression aiheuttamaan työmotivaation heikkenemiseen?
Missä työmotivaatio on häipynyt ? Päinvastoin töitä on mutta osaajia ei.
Mikä kestävyysongelma meillä on vtr Euroopan mahtimaat ? Ei mikään.
Kaikki ovat samassa velkaveneessä, mutta Suomi suhteellisen kohtuullisessa.
Ratkaisua odotetaan tähän kaikkia koskevaan kriisikn EKP:ta. Eivät yksittäiset valtiot sitä löydä.0
Silkkaa popuistista vaalipropagandaa.
Lueppas ajatuksella mitä itse kirjoitit. Työtä siis olisi tarjolla, muttei osaajia tai mahdollisesti työhön halukkaita osaajia.
Kuten edellä kuvasin, työmotivaation hiipuminen näkyy haluna tehdä vähemmän töitä, mikä omalta osaltaan aiheuttaa pulaa osaajista. Jos osaavat henkilöt useiden lääkäreiden tavoin tekevät vain 4 päivän työviikkoa, lisää se tarvetta löytää korvaavia osaajia, joita ei välttämättä ole tarjolla.
Ajatus siitä, ettei meidän kannata olla huolissaan omasta tilanteestamme, jos naapurilla menee vielä heikommin, ei ole erityisen viisas lähtöajatus.Tällaisen ajatusmallin mukaan meidän ei olisi tarve huolestua, vaikka olisimme menossa konkurssiin ensi vuonna, kunhan naapuri menee konkurssiin jo tänä vuonna.
Tuo ongelman ratkaisun ulkoistaminen, tässä tapauksessa EKP:lle, on tyypillistä sosialistista ajatusmallia. Yksilötasolla vastuu siirretään yhteiskunnalle, ja nyt valtiotasolla vastuu siirretään ylikansalliselle entiteetille. Vastuun ottaminen itse itsestään, tai tässä tapauksessa omasta maasta, ei näytä ajatusmalliin kuuluvan.
Tämä on kuin suoraan työnantajan EK:n tavoiteohjelmasta jota erityisesti kokoomus suosii.
Mitään nopeita lääkkeitä ja reseptiä ei asiaan ole.
Jos valtaosa meistä ei ota vastuuta omasta elämästään menemme hunningolle. Vastuunkantajat huolehtivat heistä joille vastuun kantaminen syystä tai toisesta on ylivoimaista.
Tottakai jokaisella on vastuu itsestään ja se ei ole mihinkään puolueohjelmaan sidottu, ei vasemmistoon eikä oikeistoon. Nyt on kysymys siitä, että kaikki pitää pysyä kelkassa, nuoret, vanhat etenkin, sairaat terveet ja heikompi osaiset. Mutta EK ja kokoomus ajavat vain itsensä näköistä ns hyväosaisten ohjelmaa s…na.
Minä olen joskus ollut kokkari, mutta en enää, vaikka olen helvetin hyväosainen kaikin mittarein, myös terveyden toistaiseksi.
Mutta rajansa röykeydelläkin ja huonolla johtamisella politiikkoineen.
Meinaatko, että nykyisen hallituksen punademarius holtittomine velanottoineen korjaa tilanteen?
Päinvastoin jo lähitulevaisuudessa palveluita joudutaan supistamaan ja yhteiskunnan tukiaisia pienentämään, koska rahat on käytetty mm. miljardien vuosittaisiin tarpeettomiin menonlisäyksiin ja sotesotku lisää menoja entisestään.
Juhak. Kaikki, mitä on nyt investoitu velalla tai ilman on ollut kririittisen tarpeen mukasista eikä edes riitä.
Sen tulee seuraava hallitus nahoissaan tuntemaan, muuten, jossa hallituksessa on mukana 99 % varmuudella nykyisiä vastuunkantajia. Muista en ole varma
Joo, olen kuullut tästä, ja lisäksi uran tekeminenkään ei ehkä motivoi, vaan jotkut duunaavat sitten vuokralääkäreinä, mikä ei välttämättä potilaille kovin mukavaa, että luotettava hoitokontakti vaihtuu alituiseen. Sitten kikkaillaan vielä jotakin opiskelija-alennuksia itselle, joiden takia voi käydä edullisemmin ulkona safkaloissa ettei ruokaakaan sitten tarvitse vaivaantua itselle väsäämään. Onhan näitä.
Otetaanpa tähän vielä pieni muistutus siitä, mikä on miljoonan ja miljardin ero, eli:
miljoona sekunttia on noin 11.57 päivää
miljardi sekunttia on noin 11574 päivää, eli noin 31.71 vuotta.
Kyllä Suomesta löytyy vielä, onneksi, miljoona (pari?) ihmistä, joiden työmotivaatio on korkea.
Jotakin on kuitenkin menossa pieleen. Nuoriin ollaan tuuppaamassa ajatusta, että työn pitäisi olla ensisijaisesti kivaa. Kunnon työ on usein raskasta ja puuduttavaa.
Hmm .. miksi marjanpoimijat on haettava Thaimaasta ja Ukrainasta?
***
https://www.mtv.fi/sarja/rikospaikka-10000504/poliisien-dramaattisesti-heikentynyt-tyomotivaatio-1208003
Poliisien dramaattisesti heikentynyt työmotivaatio
***
https://www.apu.fi/artikkelit/lukutaito-suomessa-heikentynyt-lapsilla-ja-nuorilla-mita-nyt
Suomessa on iso joukko nuoria, joita lukeminen ei kiinnosta. Miten lukutaito vaikuttaa nuorten elämään?
*
Lasten ja nuorten lukutaito on heikentynyt viime vuosina – heikko lukutaito vaikuttaa myös yhteiskunnassa pärjäämiseen
Oppivelvollisuuteen on satsattu. Pisaa vaivaa yhteiskunnan eriarvoistuminen, mitä persut ja kokkarit haluaa ohjelmillaan.
Osuvasti taitaa kuvata poikien tilannetta tämä Salusjärvi, jonka kommentit ovat linjassa aiemmin lukemani kanssa lastensuojeluun päätyneiden lasten sekä vankiloihin päätyvien nuorten suhteen:
”Me kuullaan usein juttuja sekakäytöstä ja vanhempien itsemurhista. Se on osasyy siihen, miksi nämä kundit kuuntelevat räppiä.
Meillä tulee 10 000 kirjaa vuodessa pihalle, mutta ei missään niissä kerrota sitä tarinaa. Arto Salminen teki jotain sellaista, mutta siitä on jo 20 vuotta.”
”Me ei olla kunnolla onnistuttu selvittämään nuorille, miksi lukutaito on tärkeää. Puhutaan vaan siitä, että se on kivaa.
Ei se ole yhtään kivaa niille nuorille, joilla on vaikka lukihäiriö. Pitäisi puhua ennemmin vaikka propagandasta”
(https://www.apu.fi/artikkelit/lukemista-opetetaan-vaarin-sanoo-aleksis-salusjarvi)
—
”Moni haluaisi ratkaista nuorten syrjäytymisen jollain poliittisella yleislääkkeellä, mutta Salusjärven mukaan nuorten todellisuus on niin eriytynyttä, ettei sellaisista ole apua.
– Osa näistä nuorista ei enää tule yöksi kotiin, koska kotona oleminen on pelottavaa. Toiset eivät poistu kotoaan, koska pelkäävät sosiaalisia tilanteita tai koulukiusaamista. ”
(https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/aleksis-salusjarvi-sparraa-alisuoriutuvia-miehia-ja-yrittaa-elaa-niin-etta-voisi-kuolla-tanaan)
—
No, kevennyksenä teemaan sopien biisi, jonka aikanaan eräs kaveri minulle soitti hyvässä hengessä:
https://youtu.be/ns6o3H7N-lI
(Eino Antiwäkki – Yökastelija)
”Missä työmotivaatio on häipynyt ? ” – päinvastoin vai ihan toisinpäin ..(heh)