Nälkä aina vieraanamme

 

Sanotaan nykyisen hallituksen olevan vasemmistovetoisen. Pahasti näyttää eriarvoisuus kuitenkin kasvavan. Toki köyhyys on ollut seuranamme jo kauan ja siten köyhyyttä on alettu pitää yhtenä osana yhteiskuntaan kuuluvana ilmiönä.

Pitkistä soppa – ja ruokajonoista on puhuttu, tehty ohjelmia ja tutkimuksia, mutta yhtä kaikki, köyhyys on ja pysyy, olipa hallituksien kokoonpanot minkälaiset tahansa. Miksi näin on päässyt käymään?

En lähde tekemään pitkää yhteiskunnallista analyysia syistä, koska onhan köyhyyttä puitu, kuten kerroin yllinkyllin monin eri tavoin. Eräässä työväenlaulussa sanotaan asia napakasti: ”Nälkäisten vatsat eivät suudelmista täyty”. Tarkoittaa sitä, että tehtiin sitten raportteja, tutkimuksia, perustetaan työryhmiä, niin eivät niistä todella vatsat täyty, kun toimiin ei ole ryhdytty.

Miksi ei ole ryhdytty? Köyhät ovat alistuneet osaansa. Puolueet eivät saa heiltä ääniä. He ovat aikoja sitten menettäneet uskonsa puolueisiin ja politiikkaan. Pitäkää tunkkinne. Pienillä murusilla silloin tällöin joihinkin etuuksien korotuksiin ei kurjuudessa eläviä vaaliuurneille saada.

Mitäpä köyhistä, kun kuitenkin keskiluokka, hyväosaiset ja rikkaat yhä pitävät puolueita ja näennäisdemokratiaa yllä. Äänestämättä jättää jo vaaleista riippumatta 40 -60 prosenttia. Kysyn vaan, voidaanko puhua demokraattisesta yhteiskunnasta?

Palataan alkuun ja nykyiseen hallitukseen. Hallituksen alkutaival näytti hyvältä. Hemmetti soikoon, kohta saa köyhä kansakin leivän peittävän ohuen margariinivedon päälle jopa pienen siivun lauantaimakkaraa. Hei, tämähän on sitä oikeaa vasemmistolaista työväenpolitiikkaa, ajateltiin ja toiveita heräteltiin.

Edes korona ei kyennyt nujertamaan uskoa toisenlaiseen politiikkaan. Mustia pilviä alkoi kuitenkin nousta tavallisen kansan keskuudessa Marinin hallituksen ylle. Nimittäin kansa ei ole yksinkertaista. Se ymmärsi kun alettiin puhua Suomen tavoitteesta olle maailman ykkönen ilmastontorjunnassa, että kuka vaan mahtaa maksaa lopulta laskun? Kuinka ollakaan, napinaa alkoi kuulua.

Puheisiin ei uskottu kuinka maaseudusta, pienituloisista ja työssäkäyvistä pidetään huolta. Pian kuitenkin alettiin huomata arkisessa elämässä, etteivät lupaukset, puheet ja teot kohtaa. Kovin äkkiä alkoivat pienet eläkkeet, korvaukset, etuudet ja pienituloisten tilit huveta, ennen seuraavia maksuja.

Sitten alkoi Ukrainan sota. Kuka taas maksaa laskua? Venäjän pakotteissa Marinin hallitus haluaa taas olla maailman ykkönen. Ja se näkyy suomalaisten jokapäiväisessä elämässä. Siis niiden suomalaisten, jotka ovat tähänkin asti kituuttaneet joten kuten eteenpäin.

Käsitetäänkö hallituksessa kuinka nopsaan pieni eläke vajenee esim. yhden tankkauksen jälkeen? Vähän aikaa sitten kauppojen vetonauloja oli kolme pakettia juhlamokkaa kympillä. Tiedättekö hyvät ministerit paljonko se nyt maksaa? Yksi paketti yli 6 euroa! Entä muu ruoka? Vain yksi esimerkki. Köyhäkin yltyi joskus huvittelemaan, sai lohta kilohintaan 6-11 euroa. Jos tuotteen päällä oli keltainen tai punainen lappu, sai vielä edullisemmin.

Poikkesin sitten kaupassa. Silmät olivat pullistua päästä. Lohi oli tarjouksessa: 19.50 kilohinta. Vaikka seuraan kilohintoja tarkkaan, niin nyt alkoi polvet tutista. Lohi oli vain yksi esimerkki kuinka hinnat karkaavat käsistä.

Työväenliikkeen vasemman laidan kulkijana puhun aina luokkayhteiskunnasta. Nyt kärvistetään luokkayhteiskunnan osattominta osaa, köyhyydessä kamppailevia ja joten kuten toimeentulevia pienituloisia. Myös keskiluokkaan kivunneet työtätekevät alkavat hyvin pian tippua takaisin alempaan luokkaan.

Miten tässä näin kävi? Hyvät vasemmistopuolueet hallituksessa. Vasemmistolainen työväenliike on aina ollut kansainvälinen. Kuitenkin, niin, että kunkin maan työväenliikkeiden tehtävä ensisijassa on ollut turvata omien työläisten ja vähäosaisten puolesta kamppailu. Se ei tarkoita populismia, jos vasemmisto esim. EU:ssa taistelee suomalaisten puolesta. Eikä se tarkoita myöskään solidaarisuudesta, yhdenvertaisuudesta tai tasa-avosta luopumista.

Edelleenkään en käännä takkia työväenliikkeelle vaikka kovasti kritisoin julkisesti vasemmistoa ja vasemmistovetoista hallitusta.

Olen puhunut.

Hannu Tiainen

10 vastausta artikkeliin “Nälkä aina vieraanamme”

  1. Mikäs se nykyään on se tekijä joka kokoomuksen erottaa vasemmistolaisesta politiikasta kysyin itseltäni ja pitkään sitä fundeerasin ja löytyihän se vastaus kun oikein pinnistin ja se on että, EI MIKÄÄN.

    1. ….nyt tietenkin sanotaan, että kyllä ne persutkin laittoi köyhää kyykkyyn Sipilän hallituksessa. Kyllä, ne jotka laittoivat, saivat jäseniltä puoluekokouksessa kenkää takapeiliinsä ja seuraavissa eduskuntavaaleissa heidät ja heidän Sininen unensa lähetettiin äänestäjien toimesta kilometritehtaalle.

  2. Kävin tuossa aamutuimaan nappaamassa muutaman kalan järvestä. Naapuri 2 taimenta. Täytyy katiskat ja verkot kaivaa esille, niin kyllä me kaloilla ja itsetehdyllä ruolla seviämme, meinaan me seniorit. Nuoret eivä osaa vettä eikä puuroa keittää saati avata hernekeittopurkkia.
    Ei se kahvi kallista ole, edelleen 10 c / kuppi.
    Maan alla muhii syksyn juurekset. Ja hyvä mustikkasato näyttää tulevan sienistä puhumattakaan.
    Ja, jos kerkiää aamutuimaan, Lidlen 2 €n ylijäämä juures-vihannes-hedelmälaatikko avuksi. On muuten hyvää tavaraa heti valmistukseen.
    Voi sitä joku hiukan maharasvaansakin ohentaa. En tarkoita noita kuikeloita, joilla napa on jo selkärangassa kiinni.

  3. No, sentäs kepu on saanut omille järjestöilleen satoja miljoonia ylimääräistä rahaa. Että johonkin tässä maassa voi luottaa. En vain tiennyt että se joku on ”vasemmiston on estoitta rahoitettava korruptiota”.

    No, nyt tiedän.

  4. Ruokapulalla kepulle rahaa ja kyllä ovat ruinanneetkin.
    Odottakaas kunhan kokoomus pääsee päsmäriksi niin tuloerot lähtevät jyrkempään kasvuun ja samalla saamme muutamia oligarkkeja omaan maahamme.

  5. Suomi tarvitsee paljon lisää rikkaita.

    Niin kauan kun saataisiin järjestelmä jossa rikkaidenkin pitää maksaa verot, vaikka nimi olisi Wahlroos.

      1. Eipä tuo demarijohtoinen sakkikaan verotuksen oikeudenmukaisuudesta piittaa.
        Päinvastoin ajoi läpi eläkeläisten taitetunindeksin ja eläkeläisten pakkolisäveron.
        Kumpaakaan demut eivät aio poistaa.
        Lisäksi demut eivät ole mitenkään pytkineet siihen, että pääomatulot ja palkkatulot verotettaisiin samanarvoisesti, vaan tuota pääomaverotuksen kevennystä eri keinoin ovat edistäneet.
        Siinä se ”tasavertaisuus ja oikeudenmukaisuus” demuilla on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *