Se heikoin lenkki on äärioikeiston nousu kuten Ruotsissa, Italiassa, Unkarissa, toivottavasti ei , Suomen persut. He hyödyntävät energiakriisin tuomaa epävarmuutta talouksille ja tehtailevat välikysymyksiä kuten Suomen oikeisto-oppoisitio energiaskriisin vaikutuksita äänestäjiin vaalitäkynä.
Energiariippuuden purkaminen Venäjästä, mitä nopeimmin vie aseet yhteiskuntarauhaa rikkovilta äärioikeiston puolueilta, koska siellä vahditaan myös suurta osaa varallisuudesta ja verotuksesta.
Venäjällä on kiire löytää Euroopan heikot kohdat – Pääkirjoitus | HS.fi
”Italian uusi hallitus muodostetaan ehkä oikeiston varaan. Oikeistossa on jo niitä, jotka markkinoivat äänestäjille pakotteiden purkamista hintojen laskemiseksi.
Nyt Suomessa pitäisi suitsia molempia äärilaitoja ja vahvistaa demari-keskusta-oikeistoa. Se, miten vihreät toimivat reaalitilanteessa, energiassa, on häilyvää huseeraamista.
Äärivasemmalla tarkoitan vasureiden ”mustajärviläisiä ja oikealla rydmanilaisia ja persuja”.
Nythän ei Ruotsissa ole äärioikeistolle tarvetta, jos ruotsidemarit saavat ministereitä. Jos heidät syrjäytetään, antaa se äärioikeistolle tilaisuuksia.
Toivotaan, etteivät demarit pöljäile.
Saat odottaa ruotsidemokraatteja hallitukseen. He eivät itse sinne edes pyri. Kaikki muut inhoavat niitä.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/846d3a7f-f8cb-4b6a-9662-17bc3d415e2a
Maltillinen kokoomus valmis yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa
Puolueen puheenjohtaja sanoo, että hänen johdollaan Ruotsi saisi hallituksen, joka tietää mitä se haluaa.
Äly inhottaa älyttömiä. Mikähän siinäkin on?
https://www.aamulehti.fi/talous/art-2000009063381.html – Luottoluokittajat pitävät Suomen AA+ tasolla edelleen vaikka oppositio-oikeistomme urputtaa. Marinin hallituksen kannatus on säilynyt hyvällä tasolla vaikka olemme eläneet isojen ongelmien kanssa: Korona-Venäjä-Nato-Fortum/Uniper. Edellisen oikeistohallituksen kepu-kokoomus-perus-s aikana tehtyä Fortum/Uniper mokaa jouduttanee korjaamaan vielä kauan.
Pitääkö odottaa siihen asti, että luottoluokittajat laskevat Suomen luokitusta, vai voisiko valtion talousarvion alijäämää yrittää pienentää jo etukäteen?
Vaikkei Suomen luottoluokitus ole vielä edes laskenut, varoittelevat talousasiantuntijat valtion korkomenojen noususta pelkkän markkinakorkojen nousun seurauksena. Mikäli päälle saadaan vielä luottoluokituksen lasku, tuo korkojen nousu tulee olemaan vieläkin suurempaa.
… miten ???
No ensin vaikka lähteä neuvottelemaan EU:n kanssa jäsenmaksualennuksesta Ruotsin esimerkkiä (sai noin miljardin alennuksen) seuraten.
Sitten voitais käydä läpi valtion kansalaisjärjestöille maksamat tuet. Esim. Suomi – Venäjä seura on saanut satoja tuhansia vuodessa myös vuonna 2014 tapahtuneen Krimin valtauksen jälkeen, eikä seuran puheenjohtaja ainakaan tämän vuoden maaliskuussa osannut kertoa, miten seura aikoo käyttää tälle vuodelle myönnetyn tuen. Ilmeisesti tuelle ei siis ollut välttämätöntä käyttöä, ja uskon ettei Suomi – Venäjä seura ole ainoa tällainen tapaus.
Yritystukia pitää myös uudistaa, koska tällä hetkellä esim. investointitukien myötämisperusteet ajoittain suorastaan vääristävät kilpailua.
Verotusta ja tulonsiirtoja tulee suoraviivaistaa, mikä vähentää turhaa byrokratiaa ja säästää selvää rahaa. Eihän esim. ole mitään järkeä, että saman henkilön kuukausittaisia tuloja selvitellään siellä ja täällä, eivätkä asiaa selvittävät tahot voi tehdä yhteistyötä, vaan joka paikassa sama selvitys tehdään erikseen. Myös koko ”harkinanvaraisten tukien” – malli tulisi ottaa uudelleen pohdintaan, koska sen pyörittämiseen tarvittava byrokratia syö itsessään merkittävän osan jaettavissa olevasta rahasta.
Tässä nyt muutama ajatus pohjaksi, mutta lisääkin löytyy. Ajatuksena pitäisi olla toiminnan tehostaminen, ylimääräisen byrokratian purku ja valtion perustoimintojen priorisointi. Pitää muistaa, että aina voidaan löytää jotain kivaa tuettavaksi, mutta valitettavasti resursseja (rahaa) on hyvin rajallisesti, ja siksi yhteisen rahan käyttöä on syytä rajata vain kaikkein tärkeimpiin kohteisiin. ”Kaikkeen kivaan” ihmiset ja yritykset voivat lahjoittaa rahaan myös vapaaehtoisesti, ja tätä voisi tukea esim. myöntämällä verovähennyksiä annettuista lahjoituksista. Tällä mallilla kansalaisilla olisi myös parempi mahdollisuus kohdistaa tukia omien toiveiden mukaan.
No, miksi hommat sitten eivät poliittisesti demokratiassa suju niinkuin esität ?
Kyllä näitä ”talousviisauksia” ministeriöiden virkamiehet ovat pöydälle tuoneet.
Voiskohan johtua siitä, että:ministereitä ja hallituspuolueita kiinnostaa enemmän seuraavien eduskuntavaalien menestys, kuin Suomen talouden tilanne esim. tämän vuosikymmenen lopulla. Eli kenties siellä on sama meininki kuin Titanicin kannella uppoamista odotellessa… musiikki soi herrasväki juhlii.
Se on ihan sama, mikä hallitus on kysymyksessä, he menevät kulloisenkin hallitusohjelman mukaisesti paitsi tämä hallitus, joka, joutui myrskyn silmään.
Politiikka ohjaa politiikkaa kulloinkin.
Todennäköisesti hallitusohjelma on laadittu lähinnä seuraavissa vaaleissa pärjäämistä ajatellen, vähät välittämättä Suomen talouden pidemmä tähtäimen näkymistä, eli ajatuksella ”lauletaan vielä kun laulattaa”.
Toki hallitus vakuutti sitoutuvansa Suomen valtiontalouden alijäämän supistamiseen tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Ongelmalliseksi lupauksen tekee se, että hallituskausi päättyy ensivuonna, joten tuo ”luvattu” älijäämän supistaminen jää seuraavien hallitusten vastuulle.
Heh, minäkin voin luvata oman hiilijalanjälkeni pienenevän vuosisadan loppuun mennessä… Ja tämä lupaus myös pitää, koska tn. elämäni päättyy tuossa vuosisadan puolenvälin huitteissa, joten maallinen tomukasanikin ehtii maatumaan ja päästämään viimeisetkin metaanipäästönsä ennen vuosisadan loppua.
Talous ei ole ns koko Suomi, se on vai työkalu yhtenä osana elämistä ja kokonaiselintasoa.
Olet sinällään oikeassa, talous ei ole kaikki kaikessa, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä moderni yhteiskunta romahtaa talouden romahtaessa. Tämä johtuu mm. siitä, että suurin osa väestöstä tukeutuu ravinnon hankinnassa kaupasta saataviin tuotteisiin. Kaupan hankintaketjut perustuvat toimivaan talouteen, jotden toiminta talouden romahtaessa vaarantuu, vaarantean siten kansalaisten elintarvikehuollon.
Ruokahuollon haavoittuvuutta lisää riippuvuus ulkomaisesta tuonnista, jonka järjestäminentai korvaaminen) talouden romahtaessa on vielä monin kerroin vaikeampaa kotimaiseen tuotantoon verrattuna.
Toni, ei noita voi eikä pidä kiistää, niin on, mutta on myös se, missä arvojärjestyksessä sapuskat jaetaan, jos on jaettavaa. Thrs’s the real thing
Niin, itse toivoisin vallanpitäjien suhtautuvan tulevaisuuden taloudellisiin riskeihin sillä vakavuudella, ettei meidän koskaan tarvitsisi ”arpoa” kenelle esim. ruokaa riittää, ja ketkä joutuvat tyytymään syömään kynsiään. Tämän takia olen huolissani valtion talouden alijäämästä, koska se altistaan meidän riskeille, joita voisimme (tai ainkin voisimme yrittää) välttää/minimoida.
Hallitus aivan varmasti suhtautuu kokonaisnäkemyksellä ja täydellä vakavuudella kaikkien ihmisten hyvinvointiin ja siihen liittyvään talouteen. Sitä vaan ei rakenneta leikkauksilla ja yksityisiä terveysjättejä ja yrityksiä suosien.
Nykyistä Arvopohja-Anan kokoamaa hallitusta kannattaa moni sellainen, joka uskoo, ettei valtion velkaantuminen ei kosketa köyhää.
Toivovat Sannan heittävä lisää löylyä.
Suomen Vihreät
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008973737.html?utm_medium=alsoreadthese&utm_campaign=hs_tf&utm_source=www.is.fi – Varmaan kuunnellaan hyvinkin tarkkaan mikä on Marinin sanoma parlamentille.
Persuista puhuttiin venäjää vastaan ja naton puolesta lujempaa kuin kokkareistakin, joten en järin huolisssani ole. Italiassa ja Ranskassa tilanne on aika paljon hirveämpi.
Mutta mielestäni on hyvä asia että puhutaan energiasta paljon. Ei se ole aina venäjää. Kun puhumme ongelmasta, voimme lähteä ratkaisemaankin ongelmaa. Ongelma se on vasta siinä kohtaa kun ehdotetaan että apu pitää hakea venäjältä. Muutoin se on vain sekä päättäjien että yritysten haastamista ratkaisuihin. Pieni haaste on mainio tapa inspiraation herättämiseen.
Ja hallituksen suosio sen kuin kasvaa, koska naiset näkevät tulevaisuuden, miehet peruutuspeilin.
Pääkirjoitus | Hallituksen suosio sen kuin nousee: https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009064870.html?share=db4079370f88a82c86c495f5b0cfd083