Some demokratian tuholainen vai ei ?

Tässä pohdittavaa, onko vai ei ? Mutta Jukka Gustafssonin näkemys panee miettimään.

Todellinen ongelma mielestäni on yleissivistyksen ja yleistiedon puute ja some- kuplaantuminen. Johon taas liittyy mm.  sanomalehtien  lukijamäärien lasku nuoremmissa ikäryhmissä.

Lukijalta | Onko sosiaalisen median vaikutusvalta uhka demokratialle?:

https://www.aamulehti.fi/lukijalta/art-2000009120387.html?share=e82b54acec0aa2dad23d1dd4fbc7a88a

Lukekkaa neutraalein lasein. Panen roskikseen asiattomat kirjoittajaan, blogistiin tai kommentoijiin liityvät törkyilyt.

Kolumni | On aika kaivaa esiin natsikortti: Saska Saarikoski

Kolumni | On aika kaivaa esiin natsikortti: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009097450.html?share=9827d513b419f4885ad1b45660d6c677

 

42 vastausta artikkeliin “Some demokratian tuholainen vai ei ?”

  1. Kyllä lehdistö voi katsella itseään peilistä
    Mulla tuli siima täyteen vaikka olen olut Aamulehdn tilaaja koko aikuis ikäni
    Kun Aamulehti alkoi tuleen n klo 12.00 päivällä mikä Aamulehti sellanen on
    Mulle sellanen oli joka täytti mun ämpärin ja lurahti yli terv tepivaari

      1. Hankala lukea siinä syy miksi en digiä ota huomioon
        Ja kun lopetin tilaamisen ei ollut vielä digiä olemassa terv tepivaari

  2. Todellisuudessa sanomalehtien varhaisjakelua on pidetty laajasti yhtenä Suomen korkean yleistiedon ja sivistyksen mittrarina vrt. muu Eurooppa ja USA ym., joissa pääasiassa lehtiä täytyy ostaa lööppien houkutuksesta kioskeista.

  3. Mielestäni somessa huutaa eniten ne jotka ovat yhden asian fanatikkoja.
    Vaarana on että poliitikot alkavat myötäillä kannatuskeruussaan somea ja kehittävät sanomansa heille selvittämättä mihin ko johtaisi. Esimerkkinä veronalennuslupaukset jotka enempää ajattelematta ovat enemmistön mielestä hyvä, mutta ei ajatella mihin se johtaisi?

  4. Jos se on varhaisjakelua kun lehti tulee pitemmän aikaa n klo 11.00-12,00 päivällä niin onpa varhausta sekin
    Kun ostat lehden vaikka kolmeksi kuuksi haluat että se myös tulee lehden jakelu aikaan terv tepivaari

      1. Mulla tuo jako aika oli se jonka vuoksi en tilaa
        Kun lehti sanoo että se aamulla ennen kuutta mulla sen pitää myös olla
        Tuota puolen päivän aikaan oli noin kolme kk Sitten meni herne nenään ja en tilaa jos ei saada painettua lehteä mulle sovittuna aikana terv tepivaari

  5. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sosiaalidemokratia
    .
    Sosiaalidemokratiaa ei pidä sekoittaa sosialistiseen demokratiaan eikä demokraattiseen sosialismiin. Sosiaalidemokratia on poliittinen aate, joka kehittyi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa marxilaisten sosialistien joukossa.

    ****
    https://www.aamulehti.fi/lukijalta/art-2000009120387.html?share=e82b54acec0aa2dad23d1dd4fbc7a88a
    .
    AL – lukijan mielipide 9.10.2022
    Jukka Gustafsson
    Kirjoittaja on pirkanmaalainen kansanedustaja (sd.)

    1. Toistoa, tuo Gustafssonin juttu oli jo avauksessa.
      Tässä ei ollut kysymys sosialidemokratiasta vaan somesta. Tällä kommentilla ei ollut mitään tekemistä avauksen kanssa.
      Perustele, muuten poistan.

  6. Internet on ihan hyvä välinen, jos sitä osaa käyttää. Kaikkea tietoa ei löydy TV:stä.

  7. Mielestäni Saskan kirjoitus sisältää paljon asialista asiaa – paitsi höpinät natsikortista

    Nykyisen Putinin johtaman Venäjän ja 30/40-luvun Saksan välillä on kyllä paljon yhteistä. Hitlerin johtamaan Saksaan liittyy kylä piiteitä, joita ei ainakaan vielä voida täysin yhdistää nykyiseen Venäjään.

    Vaikka Ukrainassa kaivetaankin esiin joukkohautoja, niin ei mitään holokaustiin verrattava (vielä) ole siellä käynnissä.

    Natsi-kortti pitäisi haudata. Somessa kortin on runsaasti käytössä, kun kirjoittajat haluavat mollata jotakin ihmistä tai ihmisryhmää, josta he eivät jotain syystä pidä – ei vaadi paljoa vaivaa kirjoittajalta.

    Mielestäni natsi-kortin heiluttamisen sijaista pitäisi jaksaa perustella kantaansa asiapohjalta.

    ****
    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009097450.html?share=9827d513b419f4885ad1b45660d6c677

    On aika kaivaa esiin natsikortti

  8. Some on täynnä kuplia, mutta mitä sitten ?

    Onko some uhka demokratialle, en tiedä, mutta kovin äänekkäästi jo vuosia ovat jotkin tahot vinkuneet siitä miten ihmiset äänestävät väärin, ovatko nämä vinkujat se todellinen uhka demokratialle ?

    Jotkin omissa kuplassaan elävät esittävät toivovansa muutosta, mutta eivät pelkää mitään muuta niin paljon kuin muuttuvia valtarakenteita, paras muutos onkin siis se, että mikään ei muutu, onko tämä uhka demokratialle ?

    Aina on kuitenkin paras aloittaa itsestään, koska loppujen lopuksi vain ja ainoastaan itseensä voi vaikuttaa ja jos hyväksyy demokratian säännöt, niiden tuottamat tulokset, eikä halua polkea toisten demokraattisia oikeuksia niin tuskin on myöskään uhka demokratialle.

  9. Kummassakin Saarikosken ja Gustafssonin kirjoituksissa oli tietty sormi osoitettu ”impivaaraisiin”, omissa oikeamedioissa ja kuplissaan eläviin. Ja myös äärioikeiston nousuun Euroopassa ja muualla ja sitä kautta natsimaisuuksiin.

    1. Anteeksi nyt Heikki, mutta on se jumalan lykky, että suomessa on sinun tavoillasi ajattelevia ja kirjoittavia ääri-ilmiötä onneksi niin vähän, että seuraava etappi onkin sitten sukupuuttoon kuolevat arvot ja asenteet kohdaltanne.

      1. Ja kun laitoin kommentin Lipposen mahdollisesta osallistumisesta tornitaloihin, niin se oli vastaveto sille, kun Marko syytti Lipposta jopa koko Eurooppaa koskevasta kaasukriisistä. Joten järjettömään kommenttiin samanlainen vastaus, vai pitääkö vielä vääntää rautalangasta.

        1. …. Heikki, tämä viimeinen tuli vahingossa väärään alustaan, kun piti laittaa hyeenojen alustalle.

    2. Niin, onhan se yllättävää, että kaksi vasemmistoänkyrää osoittaa sormella ”impivaaralaisia” ja ihan yhtä yllättävää on se miten se uppoaa ihan joka kerta samoihin tahoihin, mutta eikös siinä ole oikein oiva esimerkki kuplaantumisesta ö

        1. No ellet Saarikoskea tunnista vasemmistolaiseksi niin voi voi…

          Vai eikö Hesarin toimittaja voi olla vasemmistolainen ?

            1. Heh, olen seurannut Saarikosken ulostuloja, muitakin kuin juttuja Hesarissa aika pirun pitkään ja kyllä hän on pesunkestävä vassari, mutta ole sinä asiasta ihan mitä mieltä tahansa.

  10. Molemmissa kirjoituksissa puhutaan oikeistopopulismista. Se on se paha, joka tuhoaa demokratian.

    Entäpä vasemmistopopulismi? Sekö ylläpitää demokratiaa? Epäilen vahvasti.

    Omasta mielestäni populismi-sana on termi, joka on otettu käyttöön, kun halutaan heiluttaa leimakirvestä ilman, että osataan tai halutaan sen kummemmin perustella ilmoille heitettyjä väitteitä.

    Erään määritelmän mukaan populismi on ajatus- ja toimintamalli, jonka tarkoitus on saada tavallisen kansan tuki antamalla kansalle se, mitä se haluaa.

    Mielestäni tuo määritelmä kuvaa hyvin tämän päivän demarivetoista hallitusta. Pohjattomasta kassasta ammennetaan kansalle sen haluama ja mitään ei tarvitse ottaa pois, koska ainahan tuo kassan pohjattomuus yhden vaalikauden kestää.

    Toisaalta some on niin moninainen. Paistattelemalla esim. Instagramissa voi hyvin hämärtää omia tekemisiään tai tekemättä jättämisiään ja ”kansa” taputtaa.

    1. Vasemmistopopulismi on jopa niin vaarallista, että jo demaritkin ovat havahtuneet ettei se kaivo ollutkaan pohjaton, mutta onneksi joku siivoaa jäljet.

      Vielä parempi toki olisi, että joutuisivat ihan itse siivoamaan.

        1. Analyysi on kattavaa, kun vain heittää ilmoille ”Impivaaran”. Varmaan suurin osa sitä käyttävistä ei edes tiedä mikä Impivaara on.

          Selitäpäs nyt minulle tyhjentävästi, mitä tuo populismi on? Ei mitään muilta lainattuja fraaseja, vaan omin sanoin kerrot populismi perusopetuksen.

        2. Impivaara on muutoin kaupunginosa Turussa, joka taasen on se Suomen ensimmäinen pääkaupunki.

          Kovasti uskot, että nämä kovin ennalta arvattajat juttusi tosiaan iskevät johonkin, mutta lopputulos vaikuttaa aina siltä, että vastakommentit iskevät sinuun kuin ukrainalainen Pomi Putinin siltaan.

          1. Meillä on näitä sokeita uskovaisia, joiden mielestä vain oikeistopopulismi on olemassa ja vasuripopulismin mainitseminen saa aikaa rähinän oikeistopopulisteista.
            Tuo jatkuva impivaaralaisista jankuttaminen vai osoittaa kyvyttömyyttä perustella väitteitään.

              1. Vetoat kirjoituksiin, missä puhutaan vain oikeistopopulismista.
                Lienee kohtuullista ottaa esille myös vasuripopulismi, vaikka nämä kirjoittajat eivät siitä kirjoita.
                Tosiasiassa vasuripopulismi oli erityisesti 70-luvulla ainoa sallittunpopulismin laji ja kaikki muu haukuttiin heti kättelyssä neukkulavastaisuudeksi.
                Tänä päivänä on molempia, vaikka et sitä myönnäkään ja koitat esittää, ettei vasuripopulismia olisikaan.

              2. Tarkoitat siis, että hysteeristä oikeistopopulimivouhtusta ei saa arvostella ja osoittaa, että se on yksipuolista räksytystä?
                Vaikuttaa ideologiselta sensuurilta.

              3. Niin kuin sanoin, kommentoikaa juttuja, missä ne kirjoitukset ovat väärässä ei sitä, että on sitä sun tätä.muuallakin.

  11. Gustafsonnia voi nimitellä opetusministeriksi.

    Meillä Aamulehti paukahtaa postilaatikkoon puoli neljä, muiden lehtien ja kirjeiden kanssa. Minä haen sen melkein joka aamu ennen viittä ja luen samalla kun syön aamupuuron.

  12. Niin. Oliko se aika ennen ”somea” sen kummempi. Silloin tietoa pantattiin…nyt tulee taas sellainen ”oksennuspulla” tietoa ettei sitä osata enää edes käsitellä. Elämme median virroissa, kalastele sitten se oikea tieto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *