Siinäpä vasta pulma. Olen miettinyt jo kauan, että mitä tekisin omalle sähkösopimukselleni. Osa liputtaa selkeästi pörsissähkön puolesta, kun taas tarjoukset kiinteistä sähkösopimuksista saavat aivoni pyörryksiin.
Aion kuitenkin nyt ostaa esiin erilaisia näkökulmia siitä, mikä olisi fiksuin vaihtoehto tällä hetkellä “energiakriisin” jyllätessä maailmantaloudessa. En ole lämmennyt aina sähkönkilpailutuspalveluille, mutta lopulta päätin kilpailuttaa sähkösopimukseni täällä.
Onko kiikarissasi kiinteä sähkösopimus?
Kiinteässä sähkösopimuksessa hinta pysyy sopimuksessa sovittuna kiinteänä summana koko sopimuksen ajan. Koska pörssisähkö on ollut nyt huipussaan, ovat monet sitten sopineet pitkiä sähkösopimuksia, kuten esimerkiksi kahden vuoden mittaisia.
Tässä on se hyvä puoli, että kiinteän sähkösipimuksen kanssa liitossa ollessa pystyy tulevaisuutta mukavasti ennustamaan. Hintaa ei voida myöskään suurentaa ainakaan, ennen kuin siitä on ilmoittanut tarpeeksi ajoissa lakiehtojen mukaisesti.
Kannattaa myös olla tarkkana sopimusehtojen kanssa. Osassa sopimuksista on nimittäin kohtia, että jos sähkön hinta tippuu esimerkiksi talven jälkeen, tippuu kiinteän sopimuksen hinta sen mukana samaa tahtia.
Osa sähköyhtiöistä saattaa yrittää käyttää kiinteää sopimusta sillä tavallaan ainakin puolitahallaan hyväkseen, sillä pitäähän sähköyhtiöidenkin tahkoa voittoja. Osa ei haluaisi ilmoittaa asiakkailleen heti siitä, jos sähkön hinnat alkavat pudota.
Pörssisähkö pomppii hintojen mukana
Pörssisähköhän on siitä hauska veijari, että se muuttuu tuntisähkön hinnan mukaisesti. Moni onkin päättänyt solmia pörssisähkön siitä syystä, että he haluavat esimerkiksi hoitaa pyykkäyksen tai astioiden pesun yöaikaan. Joidenkin mielestä hintaero ei kuitenkaan ole ollut kovinkaan merkittävä, mutta tämä riippuu ajanjaksosta sekä juuri sen päivän tai yön pörssisähkön hinnasta.
Se halutaanko sitoutua kiinteään hintaan vai pörssisähköön on riippuvainen luonnollisesti tulevasta hintakehityksestä. Tällä hetkellähän odotetaan sähkön hinnan vielä nousevan roimasti talven kylmpimpiin ajanjaksoihin mentäessä, minkä jälkeen taas hintojen odotetaan tipahtavan ainakin pikku hiljaa.
Kuluttajat, jotka voivat itse hallinnoimaan sekä ajoittamaan omaa sähkönkulutustaan kaikkein halvimpien tuntien sähkölle, voivat hyötyä pörssisähköstä kaikkein eniten. Varsinkin jos taloudessa on sähköistä automatiikkaa, voi pörssisähkö olla erittäin hyvä vaihtoehto.
On kuitenkin tehty tutkimuksia, joissa ollaan tultu lopputulemaan, että suomalaiset arvostavat enemmän vakaata ja tasaista hintaa. Monilla kotitalouksilla ei ole myöskään tarpeeksi mahdollisuuksia säädellä oman kotinsa sähkönkulutusta.
Sen vuoksi älykolit tulevaisuudessa voivat varautua paremmin muuttuviin tilanteisiin ja tulevaisuudessa pörssisähkö saattaa kumota kiinteän sähkösopimuksen suosiollaan.
Mitä tulee huomioida?
Sähkösopimusta solmiessa kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi tuotantotapa, päälle tuleva sähkönsiirtomaksu sekä sähkövero. Sähkölasku muodostuu kolmesta osa-alueesta:
- sähkön myyntihinnasta
- Sähkönsiirtomaksusta
- veroista
Vuoden 2018 sähkötutkimuksessa verot veivät sähkölaskusta jopa 33%. Sähköyhtiö laskuttaa verot asiakkaalta ja siirtää tuotot valtiolle. Noin 34% menee sähkönsiirtomaksuihin ja loput noin 33% tulevat energiasta.
Kumpi on parempi vaihtoehto – sen päätät lopulta sinä
On parasta kiinnittää huomiota omaan tilanteeseen, kun lähtee punnitsemaan pörsissähkön sekä kiinteähintaisen sähkön eroja. Kuten aiemmin mainittiin, suosivat suomalaiset mielellään kiinteähintaisia sopimuksia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi aina paras vaihtoehto.
Mielestäni kiinteähintaiset sopimukset luovat turvaa ihmistyypeille, jotka haluaisivat arjen olevan tasaista ja mahdollisimman ennalta-arvattavaa. Samat kaavat luovat turvaa ja tarkka budjetointi tuo mielenrauhaa omaan arkeen sähkökriisin keskellä.
Puolestaan ihmiset, jotka haluavat päästä vaikuttamaan asioihin ja ovat kontrollinhaluisia – saavat turvaa puolestaan pörssisähkön hinnoittelusta. Sähkön tuntihinta on edullisempaa yöllä kuin päivällä ja jos on valmis näkemään vaivaa, voi eniten sähköä vievät laitteet laittaa töihin öisin. Mutta se, kumpaan joukkoon sinä kuulut riippuu sinusta itsestäsi.