Kun seurailee näitä median uutisointeja terveystutkimukseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyvässä medikaalisessa katsannossa, niin…..
olen tullut siihen päätelmään, että lääketiede on jo niin pitkälle kehittynyttä, että oikeastaan ei löydy enään yhtään täysin tervettä ihmistä.
Terve on ”terve” niin pitkään kuin se menee lääkäriin…
👍 👍
Taidetaan elää aika medikalisoituneessa yhteiskunnassa.
Joskus muinoin skitsofreenikko oli heimon viisain ukko, nykykulttuurissa pärjää kuitenkin parhaiten toisenlaisiin oloihin epäherkistynyt ihminen, lienee sitä tutkittukin, miten sikiö kehittää äidin kohtuun saamansa informaation perusteella sellaiset ominaisuudet, joilla parhaiten pärjää sitten ulkoisessa todellisuudessa. Ja tämä sikiön kehityksen prosessi lienee sillä lailla primitiivistä, että se ei ole hirveästi evoluution saatossa ilmeisestikään muuttunut.
Erilaiset tekijät, kuten äidin stressi, antavat signaaleita kehittyvälle sikiölle, joka sitten alkaa kehittää ominaisuuksia joilla pärjää stressaavassa oletetussa ulkomaailmassa. Muinoin tämä on ollut hyvä ja tärkeä asia hengissä selviytymisen kannalta, kun emon stressi on todellakin voinut korreloida hyvinkin vaikeiden tai sotaisten olosuhteiden kanssa, aikoina jolloin ei vaikkapa ole ollut nykyisen kaltaisia hyvinvointi-yhteiskuntia. Silloin herkkyydestä lienee ollut kovasti hyötyä vaarojen ennakoinnin ja selviytymisen kannalta. Nykyään tilanne on toinen.
Silti raskaana olevat äidit edelleenkin stressaavat, ja tämä stressi myös nykyään vaikuttaa sikiön kehitykseen primitiivisesti, mistä saattaa seurata sellaista, että sikiö kehittääkin ominaisuuksia, jotka ovatkin 2020-luvulla haitaksi ihmiselle itselleen. Meillä ei skitsofreenikkoja hirveästi taideta ihailla.
Tätä lienee tutkittu, esimerkiksi nälkävuosina raskaana olleiden naisten sekä heidän jälkeläistensä kohdalla — ja muistaakseni oli jotenkin niin, että todellakin nälkävuosina aliravitsemuksessa ja stressissä raskaana olleiden naisten jäljeläisillä oli kohonnut riski mielenterveysongelmille. Mutta asia on kovin monimutkainen ja selittäviä tai vaikuttavia tekijöitä lienee kovin monia! Silti mielenkiintoinen juttu mielestäni. 🙂
Perintötekijät antavat pohjan terveydelle. Oma toiminta, ympäristö ja ulkopuoliset tahtomattomat asiat vaikuttavat toisen yhtä tärkeän puolen kokonaisuuteen.
Täysin terveet lähtökohdat saanut voi sairastuttaa itse aiheuttamanaan itsensä.
Huonot geenit saanut päinvastoin päästä terveiden kirjoihin.
Joo, siis tuo mun juttu nyt oli vaan esimerkki kun skitsofrenia kovin leimaava ja vakavana pidetty haitta. Kyllä ihan yhtä lailla keskittymishäiriöisiä pikkulapsia voidaan lääkitä amfetamiini-johdannaisilla, ja sodassa pervitiinillä parannettu suoriutumista…
Perintötekijät näyttelevät suurta roolia jokaisen sairauden kohdalla ja esim.skitsofreniaan sairastuu valtaosin tunnetasoltaan yliherkät ihmiset.
Iän karttuessa ei tervettä päivää näe ja itsekin syön lääkkeitä elle niin en enää olisi.
Olen ollut onnekas ja täysin terve toistaiseksi enkä ole tarvinnut pillerin pilleriä mihinkään ns. perussairauteen
Korvien välistä nyt tiedä häntä, kun liikkuu liian vilkkaasti.