Nyt ei pidä nostaa käsiään pystyyn, vaikka tämä vieraskielinen otsakkeeni sitä raflaavasti vaatiikin.
Kyllä on kumma, jos ei Suomalaiset kykene, viitsi tai halua hyödyntää tuhansien järviemme aarreaittaa viimeistään nyt, kun leivästä taistellaan päivällä ja yöllä lihasta ja nälkä tulee olemaan monilla jokapäiväisenä vieraana muuallakin kuin niissä maissa, jotka tähänkin asti kehitysapu on hengissä pitänyt ja ruokkinut.
Jokaisen kunnan tulisi investoida ja palkata kuntaansa ”topparoikka”, joka ottaa asiakseen roskakalana pitämämme saaliin vähentämisen järvistämme.
Siinä tulisi ”tapettua” monta kärpästä yhdellä iskulla, kun järvien egolokinen tila ja taloudellinen hyöty paiskaisivat kättä, kun miljoonat markat ja kilot marssisivat yhteiskunnan ja yksilöiden ruokapöytiin ja pankkitileille.
Sitten tulisi maamme jokainen viljelemätön peltotilkku ja kesantomaa kyntää, äestää ja lannoittaa ja laittaa siementä vakoon, tämä(kään) ei tarkoita sitä mitä monille ensimmäiseksi tulee mieleen ”siemenlingosta, vaan perunan istuttamista vakoihinsa.
Kala ja peruna ne miehen tiellä pitää, jos leipävarras on tyhjänä.
Otetaan sitten työntekijät kalanpyyntiin ja jalostukseen vaikka Taimaasta ja peltojen hyödyntäjät Ukrainasta, jos Suomalaisille ei paskaduunit maistu, mutta luulempa että kotimainenkin nälkäinen tarttuu kiinni työnsyrjään, kun Kela lakkaa ruokkimasta.
Kyllä sitä ”roskakalaa”, ( ahvenia, lahnoja, särkiä, kuoreita, jopa taimenia) nousee nuotaĺlisia talviselle jäälle Päijänteeltä eikä kelpaa kuin korpeille, ketuille ja merikotkille. Iidesjärvellä rysät täynnä jne..
Niinpä, itse olen tässä kuukauden aikana pyytänyt katiskoillani kymmeniä kiloja ahventa pakkaseen ja pöytään ja yhtään venekuntaa ei ole vastaan tullut samoissa puuhissa olevia.
Minäkin olen ottanut vain ”mitat täyttävät” talteen ja toisen mokoman olen laskenut takaisin, jotka kokonsa puolesta olisivat purkkiahvenena priimaa.
Suomi on köyhä ajatuksen juoksultaan, kun ei osaa hyödyntää valtavaa villikalakantaansa. Ainoastaan Puruveden muikut kelpaavat ja muutamat jalokalat teollisuudelle.
Sisävesien ammattikalastajat kuolevat sukupuuttoon.
Kävin eilen kaivamassa purkin matoja ja myös kasasin Abumaticin valmiuteen.
Kireitä siimoja !
Silakka myös ansaitsemaansa kunniaan ihmisravintona nyt menee lähinnä rehuksi
Taitaa olla maamme silahkanpyytäjät nykyään Virolaista sorttia omistuksineen ja saaliit pääosin viedään muiden maiden kuluttajille ( hinta )
Järvikaloistamme itselle kuha ja ahven ovat ykkösenä ja Mereltä silakka,- ( silloin harvoin kun sitä on saatavana ( hinta-laatu )
Niimpä miksi ei hyödynnetä tuhansia järviä kalanviljelyyn?
Kunhan nyt aluksi saataisiin ensin nämä järviemme ns.villikalakannat hyödynnettyä.
Tammelantorilla juuri nyt kalaa Vanajavedeltä. Savustettua kirjolohta, ahventa, lahnaa, ankeriasta. Tuoreena kuhaa, haukea. Kilon kokoisen ahvenen fileet, ym.ym..
”Hiljaa huokuu Vanajan aallot, hiljaa käki kukahtaa, suruissansa moku poika petillensä nukahtaa”.
Tämän värssyn muista vanhemman veljeni sotilasmuistiosta.
( meni vähän alustuksen ulkopuolelle )
Tuota kalanviljelyä en kannata kun niitä syöttettäs rehulla joka taas ei ole sopivaa järvelle
No itse purkitan kalaa mulla on lasipurkkeja joihin säilön uunissa kalaa yön yli lievällä lämmöllä
Lopputulos on kun kaupan hyllyltä maustan ne ketsupilla ja rapsiöljyllä ja suolalla
Kun ne on uunissa yön ja sitten annetaan olla uunissa viilentymässä omia aikojaan niistä tulee umpioita Pullistuneet kannet osoittaa että syö ensin terv tepivaari
tepi,- enpähän ole näin purkittanut.
Missä lämpötilassa ja kuinka monta tuntia, pitääkö kansi olla tiukasti kiinni, onko vaaraa että poksahtaa.
4-5 tuntia riittää ja 100 C. Kannet löysähkösti kiinni. Sitten, kun ovat jäähtyneet kannet kunnolla kiinni.
Mausteet tietenkin kalojan kanssa purkissa, ölyä, vettä. siupilia, porkkanaa, suolaa, tomaattimursketta tms..
Kiitos Heikki ja eiköhän se sitten kokeilemalla se suunmukainen maustekin ajanoloon löydy.
Kyllä olen ruuvannut kunnolla kiinni ja uunissa ne umpioituu
Sipulia en käytä en porkkanaa enkä vettä joskus tomaattimursketta harvemmin
Tuota astemäärää en osaa sanoa kun kaikki uunit on erilaisia tehoiltaan
Tähän mwennessä ei ole räjähtänyt ainutkaan purkki uunissa annan niiden jäähtyä uunissa sopivaan lämpöön terv tepivaari
Kiitos tepi ohjeista.
”Syökää silakkaa se kasvattaa järkee” sanoi Holkeri.
Mulle siika on ykkönen ja graavattuna se on tosi herkkua. Toki myös savustettuna tai pannulla paistettuna.
Kyllä siika on sitten jo lähellä jalokalaakin ja savustettuna mun herkkua
Mulla ei siika eikä kuha ehdi paistinpannule kyllä ne etupäässä menee savuun terv tepivaari