Moraalilla olisi kysyntää, mutta rohkeus puuttuu.

Lueskelin tuossa illalla aikaisempien presidenttiemme virassaoloaikaista historiikkiaan ja näin itsenäisyyspäivän lähestyessä ja myös tänä vuonna järjestettävien presidentin juhlavastaanoton tiimoilta huomasin, että yksi entinen presidentti saa minulta suuren kiitoksen ja kumarruksen toiminnastaan.

Kyösti Kallio, hän oli presidentti, joka kielsi kaiken alkoholin tarjoilun presidentinlinnassa ja juhlallisuuksissa yleensä koko virkakautensa ajan ja itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoakaan ei järjestetty hänen virkakaudellaan.

Jos moraali on nykysuomessa lähes tuntematon käsite, niin Kalliolla se oli kohdillaan, eikä hurskasta presidenttiä pelottanut elää niin kuin opettaa.

Kalliolla oli koulutuksena vain keskikoulun päästötodistus ja historiikin mukaan hän viihtyi paremmin maatöissä palkoillisten kanssa, kuin kulutti koulunpenkkiä.

Soisin kyllä valtiojohtomme noin yleisestikkin ottavan mallia Kalliosta ja olen vakuuttunut, että kansan suuri enemmistö kyllä tänä jumalattomuuden aikana sen ottaa tyydytyksellä vastaan.

Esimerkin voima on uskomaton ja jospa ylin valtiojohtomme ja poliittiset päättäjämme toimisi Kyöstin tavoin, niin moraalillakin voisi olla vielä kysyntää tässä maassa.

 

 

 

9 vastausta artikkeliin “Moraalilla olisi kysyntää, mutta rohkeus puuttuu.”

  1. Ainoat joita kiitän siitä että saamme elää ”itsenäisessä” suomessa ovat sotaveteraanit, koti,-ja rintamaolosuhteissa taistelleet miehet ja naiset ja nämä jokavuotiset näytelmät presidentinlinnassa tulisi lopettaa, kun sankarit ovat jo suurimmalta osin maallisen vaelluksensa päättäneet.

    1. Luin myös anekdootin Kalliosta kun hän oli ollut valtiovierailulla Unkarissa, niin tavoilleen uskollisena vaati ruokajuomakseen maitoa, muiden lipittäessä viinejään. Ei muuttanut arvojaan suomessa eikä suomen rajojen ulkopuolella.

    2. Tämähän on muuten hyvä pointti, itsekin kannattaisin linnan juhlien lopettamista kokonaan. Samoin muita edustoston nauttimia etuja sekä heidän palkkaustaan tulisi uudelleen arvioida ja kohtuullistaa. Myöskin näytelmä-puvustus Yleisradion TV-esiintyjiltä tulisi lopettaa ja investoida rahat parempaan käyttöön. Miettiä uudelleen se, mitä ”edustaminen” tänä päivänä voisi fiksusti tarkoittaa paitsi pukujuhlaa ja renessanssi- näytelmää. Milestäni mies-ministerit voisivat kulkea lämpimissä villahousuissa kalliiden pukujen sijaan 🙂

      1. Saamelaista käsityötä ja Ukrainalaisia villakolttuja edustuston virka-asuiksi vaikka.

        1. Eivät ei-saamelaiset saa käyttää saamelaisten tekemiä pukuja tai muita vaatteita.
          Miten mahtaa olla asia mannejen mustien housujen suhteen?
          Nehän ovat myös kuin kansallispuvut…

  2. Minä en tuntenut yhtäkään noista entisistä, vanhoista presidenteistä. Pitää siis tyytyä nykyiseen, eikä se ole ollenkaan huono ratkaisu. Toiset eivät häntäkään hyväksy.

  3. Savukoskelaiselta kuuluisalta karhunkaatajalta Ikä- Alpilta (1904-1989) kysyttiin hänen suhdettaan alkoholin käyttöön. Ikä-Alpi vastasi: ”Kun olin nuori, isä sanoi minulle: Ei se ole mies, joka ottaa viinaa. Eikä sekään ole mies, joka ei ota viinaa. Mutta se
    on mies, joka ottaa viinaa, mutta ei ole koskaan humalassa.” Tätä isäni neuvoa olen pyrkinyt tuon alkoholin kanssa noudattamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *