Petteri Taalas rohkaisi taannoin ilmastonmuutoksen vastaisesta työstä, ja siitä täälläkin juteltiin. Yksi avainasia oli ruoka ja olen viimeisen parin viikon aikana tutkinut haastetta otsikolla ”syömällä maailma paremmaksi”. Joudun toteamaan, ettei siinä ole haastetta: se on aivan liian helppoa.
Maku vie
Pari päivää sitten söin kotimaisen Poutun Muu-kasvispullia, jotka pohjautuvat herneeseen. Totesin hyvin pian olevani vakavien asioiden äärellä: nämä maistuvat paremmalta kuin lihapullat. Parin euron hintakaan ei päätä huimannut. Yhtäkkiä, ilman yhtään poliittista julistusta, ilman ensimmäistäkään pakkoa, oli tarjolle tullut parempi vaihtoehto. Kaupan hyllyillä on yhä tusina erilaista lihapullaa, mikään laki ei käske valitsemaan tiettyä, hinta ei ohjaa valintaa. Ruoassa maku on aika tärkeä tekijä. Minä ostan maukkaampaa. Jos siinä sivussa pelastan maailman, olkoon menneeksi.
Tämä ei ole ainoa vastaava tapaus. Pari vuotta sitten söin Scandicin ravintolassa Beyond Burger -annoksen. Heidän perinteinen lihaburgeri jäi kakkoseksi. Eräässä tilaisuudessa puolestaan falafel-annos vie kielen mennessään ja santsikierroksella liha jäi välistä. Esimerkkejä on kerääntynyt niin kaupoissa, ravintoloissa kuin kavereidenkin luona. Hyvin syöminen ei vaan edellytä lihaa joka kerta. Toki sitäkin lautaselle välistä päätyy sillä kuten totesin, tämä ei ole mikään pyhä julistus. Syön vain sitä mikä maittaa.
Kuten Taalas totesi, ruoka on yksi tehokkaimpia tapoja korjata ilmaston ja luonnon ongelmia. Missään kohtaa hän, tai muutkaan johtavat asiantuntijat, eivät ole edellyttäneet tai vaatineet täydellistä vegaaneiksi ryhtymistä. Jos joku niin haluaa tehdä, peukkua näytän toki, mutta se ei ole välttämätöntä. Pieni muutos, ateria silloin ja toinen tällöin kasvispohjaiseksi, vähän lautasen tasapainoja muutetaan ja näin otamme paremman suunnan. Se on vähän vaadittu.
Myöhäistä!
Mikä tästä strategiasta tekee niin erityisen pöhkön on se, että se tapahtuu jo. Eivät kaupat ota valikoimiinsa yhä uusia kasvispohjaisia tuotteita hyvää hyvyyttään. He tekevät niin koska se myy. Tunti sitten Pirkkalan Citymarketissa oli moni kasvispohjainen eineshylly tyhjänä. Ihmiset ostavat näitä jo. Ja nauttivat. Ja kertovat kavereilleen. Ja kaverit ostavat. Ja heidän kaverit. Jokainen ei varmasti pidä, mutta koko ajan yhä useampi.
Tämän vuoksi olen päättänyt tänä vuonna puhua ilmastotoiveikkuudesta. Meillä on konstit, meillä on mahdollisuudet ja moni tarvittavista toimista on äärimmäisen helppoja meille – jopa maukkaita. Siinä sivussa voidaan kasvattaa maahamme uusia vientialoja. Pahoittelen, mutta en osaa valittaa.
Itse olen huomannut, että noissa lihan korvikkeissa on usein suolaa reilusti. Se ei ole hyvä asia jos on tarkoitus yrittää pitää verenpainetta aisoissa.
Toinen asia mikä herättää kritiikkini on soijan käyttö. Onko ekologisempaa syödä vaikka Brasiliasta tuotua soijaa joka on kasvatettu sademetsään hakatulla pellolla? Kotimaiset tuotteet ovat tietysti aivan eri asia.
Vegaaniutta en ymmärrä, minusta se on jonkinlainen ääriliike, vaikka ei tietenkään vaarallinen. Esimerkiksi maito korvataan ”kaurajuomalla” jossa on pääosa ruokaöljyä. Lehmiä ”säälitään” kun jotutvat luovuttamaan maitonsa ihmisille. Haloo, jos maitoa tai lihaa ei käytettäisi niin kaikki lehmät jotuisivat heti teuraaksi, eivät suinkaan vapaaksi metsään.
Kasvisten lisääminen ruokavalioon on tietenkin ylipäänsä terveellistä enkä ymmärrä niitäkään jotka jättävät salaatin pois. Itse yritän sillä aina peittää suuren osan lautasesta. Myös nuo mainitsemasi kasvisruuat voisivat olla hyvä juttu ainakin vaihteluna mutta suolan määrä usein tulee vastaan siinä.
Eläintuotannossa pitäisi päästä pois sellaisesta tehomaataloudesta jossa eläinten elämä ei ole elämisen arvoista eli ns. lajityypillistä elämää, esimerkiksi häkkikanaloista ja lehmien pitämisestä sisällä kesälläkin tai broilerien kasvatuksesta pelkkänä lihamassana.
Varmaan kohtuullisilla toimilla päästäisiin niin ympäristön, eläinten kuin ihmistenkin suhteen parempiin ratkaisuihin.
Jokainen saa valita itse.
Toisten syyllistäminen idologosella potaskalla ei ole asiallista.
Kasviksissa ja kasvisruuissa on ihan maukkaita ja maistuvia, mutta kaikki eivät ole sitä.
Olen Norpan kanssa samaa mieltä kaukaa tuotavista muodikkaista materiaaleista.
Muualta tuotava soija, riisi, palmuöljy jne. ovat mielestäni osoitus ideologisesta huijauksesta, kun kotimaasta saadaan juureksia ja perunoita aivan tarpeeksi.
Ne vaan eivät ole muodikkaita noille ideologiaansa paasaville.
Itse olen luonnollisen lihan syöjä, jonka padoissa aina on kotimaisia juureksia.
Luonnollinen liha on siis riistaa, minkä pyydystämiseen ja paloitteluun otan itse osaa enkä teetä sitä tekopyhästi toisilla.
Tuota tehotuotettua lihaa syön aika vähän ja yleensä vain jonkinlaisessa ”hätätilanteessa”, kun aika ei riitä muuten.
Samoin kannatan kotimaista kalaa norjalaisen lohen sijaan.
Valitettavasti se kotimainen on hinnakasta, utta silti sitä.
Kaupan veget ovat tekaistuja sotkuja lihanjalosteiden varojolla ja nimellä hämättyinä esimerkiksi boltsit, pahoja kuin varpaanväli.
Ainoat oikeat veget ovat ne luonnosta saatavat kasvit, juurekset. marjat jne,.
Niitä voi sitten syödä joko pääruokanaan tai lisukkeina.
Katastrofi tulee tapahtumaan vuosien päästä, jos ihminen siirtyisi synnynnäisen sekaravinnon sijasta vain kasvissyöjäksi. Ihmisen ruoansulatusjärjestelmä ei ole siihen luotu.
Näihin höpötyksiin liittyvät kasvavassa määrin suoliston imeytymishäiriöt. Me emme olen nautoja, me olemme sikoja.
Lisäksi näihin liittyvät vastustuskyvyn heikentymiset, jos ihmisen bakteerifloora häiriintyy näillä ruokamuutoksilla näin merkittävästi.
Taalas on ihan hyvä ja tietävä ja oikeassa ajatuksellaan, mutta vain teoriassa, ja tässä asiassa käytännössä mahdottomana.
Norppa, en itse pidä soijasta lainkaan. Sitä ei onneksi tarvitse käyttää, kotimaisissa tuotteissa sitä on harvoin. Moni ymmärtää myös painaa ”soijaton” tekstin pakettiin, kuten Pouttu. Isoimmin mediassa ovat tuontituotteet, mutta isoimmin makunystyröille osuvat kotimaiset tuotteet. Myös esim. Mifu on ihan käyttökelpoista, toki se on maitopohjainen mutta eipä tuo minua haittaa. Suola on kyllä potentiaalinen ongelma, se pitää myöntää.
Heikillä on pointti tästä jalostepuolelta. Eineslihapullat eivät ole kovin terveellisiä, eivätkä kyllä monet eineskasvispullatkaan. Tokihan sitä itsekin tulee rahdattua ihan niitä perinteisiä juureksia matkaan. Vähän lisää juureksia, puolet vähemmän lihaa, se on ihan hyvä kompromissi.
Kuten edellä todettua, pienin muutoksin, sopivin kompromissein. Ei tässä kukaan (järkevä, tai faktoihin nojaava) ole ehdottanut että väki pitäisi pakotta vegaaniuteen. Toisaalta, ei sitä pidä myöskään demonisoida.
Ei lihaa tarvitse olla kun pari kertaa viikossa liika liha ei anna suurempia terveys asioita mutta liha on sejokaihmistä pitää tiellä
Noihin vegaani tuotteisiin en pelkästään suosi en liioin sano etteikö niissäkin hyvää ole
Mutta niissäkin teen vihannes puolen itse en osta valmiina mitään silloin myös tiedän mitä se ruoka sisältää
Joku härkkis ei kerro minulle yhtään mitään syynä en näe niitä tuote selsotuksia mitä siinäkin on
Kun teen kaikki itse silloin myös sen sisällön tiedän
Mulle vegaani ei toimi vaan tarvitsen kaikkia ruoka aineita mm lihaa sanokoot muut mitä haluaa
Syön kaikkia mutta vähän kerralla kuten Herra Ylppö neuuvoi aikanaan ja voin hyvin se on minulle se tärkein asia terv tepivaari
Olen vuosikymmeniä sitten jo poissulkenut kaikki einekset päivittäisestä ruokasortimentista. Näihin lihankorvikkeisiin en myöskään kajoa.
Sitä vastoin juureksia, vihanneksia, marjoja, kaikki mahdollisuuksien mukaan kotimaisia. kyllä kuuluvat lautaselleni. Viljoista täysjyväviljat, vähän harvinaisemmat ikivanhat, kuten tattari, hirssi ja tavallisempi ohra, kuuluvat valikoimiimme. Valkoista jauhoa kuten riisiäkin meillä vähän käytetään.
Hampurilaiset, pitsat jms jäävät minulta rauhaan; liikaa transrasvoja ja suolaa. Pitsaa kyllä mutta kotona tehtyä. Leikkeleitä kuten kaikkea prosessoitua lihaa meillä käytetään todella vähän. Riistaa kyllä syön kun saatavilla on ja villikalaa sitten senkin edestä.
Sieniä meillä käytetään paljon.
Peruna meillä on hieman ristiriitainen sen sisältämien maaperän lannoite ja myrkkyjäämien vuoksi. Perunaan (tuore) lisätään säilöntäaineita.
Heikin kanssa kyllä samaa mieltä; eivät nuo lihankorvikkeet kyllä ihmisravintoa ole, lisäksi monen tuotteen kohdalla on tullut kielto lihan mainitsemin en tuotenimessä.
Palmuöljyä suomalaisissa tuotteissa käytetään paljonkin, vaikkei sitä erikseen mainita.
Tässä ne oleellisimmat asiat, jos ihminen on muuten kutakuinkin perusterve:
monipuolisuus ja hyvä raaka-aineiden laatu on avainasia:
”Kuitua saa, kun suosii vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa. Viljavalmisteita olisi hyvä saada päivässä noin 6-9 annosta. Annos on yhtä kuin leipäviipale tai desilitra keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa tai -riisiä. Lautasellinen puuroa vastaa kahta annosta.
Huovisen mukaan ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio ja tutkimukset bakteeriston terveysvaikutuksista sopivat hyvin yhteen. Ruokakolmion alaosassa ovat kasvikset, marjat ja hedelmät, jotka vähentävät suoliston tulehdustilaa.
Tulehdusta taas voivat lisätä esimerkiksi punainen liha ja ruoat, joissa on runsaasti rasvaa, sokeria, suolaa tai pelkkää valkoista viljaa. Niitä ovat esimerkiksi makeiset, perunalastut, suolaiset ja rasvaiset juustot, makkarat ja alkoholijuomat. Ne vievät myös tilaa muilta, ravintorikkailta ruoka-aineilta.”
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/e5d8902e-f3c9-4df2-8c2c-6e1007ff0497
Kyllähän esimerkiksi härkäpaputuotteita muuten söisi, ellei seurauksena olisi mikroilmaston pilaantuminen.