Lööppi

Lööppi on kansankielinen nimitys julisteelle, jolla mainostetaan sanoma- tai aikakauslehden, tavallisimmin keltaisen lehdistön julkaiseman iltapäivälehden viimeisintä numeroa. Sana ”lööppi” on peräisin samanmerkityksisestä ruotsin kielen sanasta löpsedel. Lööppi sisältää mainostettavan lehden sisältöön viittaavia otsikoita, jotka kertovat usein julkisuuden henkilöistä tai muusta sellaisesta minkä oletetaan kiinnostavan ihmisiä.

Vaikka lööpin otsikot ovat usein kärjistettyjä ja monimerkityksisiä, niiden tekijät korostavat, että jokaisen otsikon on oltava totta sekä noudatettava lakia ja journalistin eettisiä ohjeita. Suomessa Julkisen sanan neuvosto (JSN) valvoo lehtien ohella myös lööppejä. 

Suomessa ensimmäiset Ilta-Sanomien lööpit julkaistiin 1950-luvulla valkopohjaisina. Keltainen lööppipohja otettiin Suomessa käyttöön 1970-luvulla. Iltalehti aloitti lööppien käytön 1980-luvulla. Muita nykyään Suomessa tunnettuja lööpeillä mainostettavia lehtiä ovat ainakin Helsingin Sanomat, Aamulehti, Seiska ja eräät ilmaisjakelussa olevat kaupunkilehdet. Iltapäivälehtien lööpit ilmestyvät Suomessa kuutena päivänä viikossa kuten itse lehdetkin.- Wikipedia)


En itse pidä lööpeistä, mutta siinähän ei yksilön  mielipiteitä kysellä. Se on journalismia siinä kuin journalismi yleensäkin.

Pitäisikö lööpit kieltää lailla?

Kohteleeko ns. lööppijournalismi poliittisia ja taloudellisia vaikuttajia tasapuolisesti?

Palveleeko lööpit demokratiaa vai haittaako se sitä?

 

 

30 vastausta artikkeliin “Lööppi”

  1. ”Talouselämä: 6 500 euron sänky, pingis­pöytä, veneakku… Pääministerin virka-asuntoon tuhansien eurojen tavarat ilman hankinta­päätöksiä.

    Virka-asuntoon on muun muassa hankittu 442 euron pingispöytä ja 4 377 euron sohvakalusto ilman kirjallista hankintapäätöstä. – Ilta-Sanomien otsikko ja lihavoitu alkuteksti 27.7.”

    Palveleeko tämänkaltainen pääministeriin kohdistuva otsikointi demokratiaa, vai heikentääkö se sitä?

      1. Saattaa riippua lukijasta, mutta kriittisesti luettuna siinä ei kohdisteta asiaa nykyiseen pääministeriin millään lailla.

        1. Mainittiin nimi pääministeri Sanna Marinin kesäasunnossa kesärannassa. Ei sanottu, että Suomen pääministerien kesäasunnossa Kesärannassa…

          Minä olen ollut poliisikuulusteluissa lööppien sisällöistä ja niiden tuomasta taloudellisesta hyödystä Suomen suurimmalle kustantajalle.

          Tämä on vaikea asia, koska se liittyy politiikkaan, mitä tietyt lehdet ip-lehdet tukevat tai eivät.
          Lööpin tehtävänä on myydä ensisijaisesti irtinumeroita irtonumeromyyntipainotteisilla lehdillä. Mutta myös muokata asenteita tukemaan omaa julkaisupolitiikkaansa.

  2. No Lasse ei nosta jos ei laskekkaan ja pitää katsoa että sekin on Somenmaan yksi edustustila pitää sen olla sen mukanen tila terv tepivaari

  3. Aikoinaan toisen lehden lööppi mainosti J:F: Kennedyn puhetta berliininmuurilla ja se ei paljon myynyt, mutta samaan aikaan toisen lehden lööppi mainosti Trumpin häitä ja se lehti myi äkkiä loppuun. Ihmiset ovat niin tyhmiä ja pikkusieluisia.

  4. Vaikka Ilta-Sanomien lööppi kohdistuu pääministeri i i n k i n (hänhän asuu perheineen ko. virka-asunnossa), ainakaan itse en saa lööpistä käsitystä, että pääministeri olisi vastuussa tavarahankinnoista ilman hankintapäätöksiä. En myöskään Iltalehden lööpistä 27.7. ”TE: Pääministeri Marinin virka-asunnon kaikista kalustehankinnoista ei ole tehty hankintapäätöksiä.”
    Sekä Ilta-Sanomat että Iltalehti ovat lainanneet Talouselämälehden artikkelia.

    Eikö viimeistään tapaus Tytti Yliviikari osoittanut, että valvojien valvojat ovat ainakin torkkuneet, jos eivät sitten ole olleet umpiunessa.
    Jos joku sanoo, että kyseessä on maan tapa, eikö sellainen ”tapa” pitäisi toimittaa maan rajojen ulkopuolelle?

    1. Lööppikansa lukee lööpit juuri pahimman tulkinnan kannalta. On tutkittu myös irtonumero-ostajien profiilia, joka tukee tätä.

      Suomi on lilliputti lööppiasioissa, koska maamme on ollut yksi tilaajavaltaisimmista maista maailmassa.
      Euroopassa lehdet myydään, ei tilata varhais- tms. jakeluna.
      Tilaajavaltasuutensa vuoki Suomi on tutkittu olevan juuri sen vuoksi sivistyneimmidtä maista maailmassa.

      Täälä eivät Murdochit ja Foxit riehu.

  5. Ensimmäisen kommenttini loppuvirkkeessä mulle tapahtui lapsus. Piti olla ”Palveleeko tämänkaltainen pääministeriinkin kohdistuva otsikointi demokratiaa, vai heikentääkö se sitä?”

  6. Onhan selvä asia että valtion omistamat kiinteistöt pitää kyllä pitää myös kunnossa
    Ei tuo virka asunto ole päämnistern omistama eikä kalustama kaikki hankinnat tehdäään sinne valtion pussista
    Nilla ns lööpellä pyyhn hanuria ne on joltiseenkin itsekkin peräsimestä terv tepivaari

  7. Montako lööppiä on nähty siitä, että Ossi Tiihonen on perussuomalaisten puheenjohtajakisassa mukana?
    Tiihonen on ilmoittautunut mukaan pj.-kisaan jo 28.2.2021, siis ensimmäisenä.

    Itse en ole nähnyt v-mediassa kyseisestä asiasta yhtään lööppiä, enkä kyllä mitään muutakaan.

  8. Näin se menee ip-lehdissä:

    Toimituspäälliköillä ja sihteereillä on hyvä nenä valita lehden kanteen myyntiaiheet. Päätös niistä tehdään viime tipassa, että ollaan edellä kilpailijaa.
    Painoksen määrittelee levikkivastuullinen päällikkö tietyillä kertoimilla peruspainokseen nähden ”nenällään”. Lisäksi määritellään alueellinen kiinnostus juttuun ja lisätään painosta ko. alueille.
    Ip-lehtiä painetaan useissa eri painotaloissa pitkin Suomea, jotta jakelu ehtisi aamulla kauppoihin. Jakeluautot painavat tuhatta ja sataa pitkin Suomea aamuöisin. Joskus saattaa löytyä yhteisjakelun solmupaikka aamulehtien kanssa, josta lehdet menevät kauppoihin tai varhaisjakajalle.
    Suomi on öisin miehitetty lööppiteollisuuden tuotteilla.

    1. Muistanpa senkin ajan kun olin rahastajapoikana V Keto-Seppälän linjalla Pori – Tampere – Lavia -Vaasa. Tampereella ”reppunaulan” hommana oli hakea kuskille Iltasanomat siinä puolen päivän aikoihin; lähtö Vaasaan oli klo 13.30. Joskus kuski muisti maksaakkin sen lehden omalta osaltaan.
      Mikä Iltasomat se nykyisellään on?

      1. Saati se, että nämä ”reppunaulat” heittivät jaettavat lehdet jopa nippuineen linja-auton kulkiessa, ovi auki, täysosumalla jakolaatikoihin.
        Ammattisanastoa, joista oli kiistaa ”nippu tai kimppu”, kumpi tarkoitti mitäkin.

        1. Kait se nippu lienee ollut. Monta katkeraa kokemusta tuli, jos osuma ei ollut ihan nappiin. Kuljettajakohtainen vauhti vaihteli. Jos kuski joutui peruuttamaan; kiroilu oli satavarma.

  9. Twitterin kertomaa.

    ”Pirkko Ruohonen 27.7.2021:Jälleen kerran Aurinkokuningatar perheineen veronmaksajien taskulla. ”Kylmät ja verovapaat aamiaiset” -tulkintoja…

    Talouselämä: 6 500 euron sänky, pingispöytä, veneakku… Pääministerin virka-asuntoon tuhansien eurojen tavarat ilman hankintapäätöksiä
    Talouselämä: 6 500 euron sänky, pingispöytä, veneakku… Pääministerin virka-asuntoon tuhansien…
    Virka-asuntoon on muun muassa hankittu 442 euron pingispöytä ja 4 377 euron sohvakalusto ilman kirjallista hankintapäätöstä.”
    ———————————————
    Mitä se Hesari höpäjää, ettei suomalaisilla ole muka medialukutaitoa.

  10. Pitää saada PM lisää ja nopeasti, tietää itsekin että kohta on paikka EU paikoilla,,,

  11. … ja näyttää siltä, että persuilla vain on hauskaa medialukutaitonsa kanssa, kun tarkoituksellisesti nauretaan väärinymmärryksille.
    Tällaisia lukijoita lööppitehtaat haluavat maksajiksi.

  12. Journalismi on lööpeillekin se alkulähde. Ja journalistin pitää puhua totta. Ei niin, että koetellaan rajoja sananmuunnoksilla tai asioiden tahallisella vääntelyllä ja ohjaamalla asiat tulkittaviksi väärin, niin kuin olivat molemmat jutut mm. Marinista ja Kesärannasta.

    1. ”Vaikka lööpin otsikot ovat usein kärjistettyjä ja monimerkityksisiä, niiden tekijät korostavat, että jokaisen otsikon on oltava totta sekä noudatettava lakia ja journalistin eettisiä ohjeita. Suomessa Julkisen sanan neuvosto (JSN) valvoo lehtien ohella myös lööppejä.” – Wikipedia.

      Valoa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa!

  13. Joskus nuo lööppitehtailijat uskoivat meikäläisen ”jyrähdykseen”, kun vastuu oli koko lehtitalon lehtien irtonumeromyynnistä ja mainesta. Ajat muuttuvat löperimpään suuntaan hälläväliä meinigillä.

  14. Onko näillä näkymin oletettavaa, että JSN tulee ottamaan kantaa puheena olevien lehtien artikkeleihin (pääministerin virka-asunnon remontti ja kalustehankinnat) ?
    Ei ole.
    Onko näillä näkymin oletettavaa, että pääministeri Marin ja/tai joku henkilö VNK:sta tulee tekemään poliisille tutkintapyynnon puheena olevien lehtien artikkeleista (pääministerin virka-asunnon remontti ja kalustehankinnat)?
    Ei ole.

    Heikki Karjalainen kirjoittaa bullshittiä ja tietää sen itsekin.

    Poistin Karjalaisen kommentin, jossa oli linkki Saku Timosen sivustolle. Kommentti oli asiaton.
    ———————————————
    Noista virka-asunnon kalustehankinnoista minua on ihmetyttänyt mm. veneakku 794 euroa. Hankinta viittaa siihen, että on olemassa vene, jossa sitä tarvitaan. Vai onko se kenties sitä varten, että jos sähköt katkeaa, virka-asunnossa voi katsella akulla toimivaa televisiota?😐

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *