Kun en itselle viitsi ostaa n 8-10 kiloista kinkkua ostan isomman palan possua jonka paistan sopivalla lämmöllä läpi yön
Aamulla onkin keittiössä ihana tuoksu siitä leikkaan paksun siivun ja vetelen aamu tuimaan sen
Eipä ole hyvää parempaa ei vaan ole mikään
Noita looria en enää viitsi tehdä ostan ne valmiina yksin kun elelee niitä ei kulu niin paljon että viitsis alkaa itse paistamaan muuta kun lihan
Joidenkin mielestä Suomi keittiö olis vain sianliha soosia joskus se on ollut vain sitä silloin ei kukaan sitä moittinut
Vaikka varmaan lapselle se oli aika tuhtia ruokaa mutta silloin syötiin sitä mitä äiti oli saanut aikaseksi sitä rahaa kun ei koskaan ollut liikoja kuluttaa
Niinpä kotona tehtiin lähes kaikki eikä kukaan yäkkinyt aidolle lehmän maidolle
Joka ei aina ollut edes viileetä joskus jopa ihan tissilämmintä mutta eipä haitannut
Mutta nuot on ollut ja mennyt silti arvostan enempi Suomi keittiötä jotenkin ei vaan sytytä nuot muut
Yks niistä jota kaipaan aina kun muualla olen se on Suomalaista ruisleipää aitoa sellasta ei mitään melassi leipää
voita pääle ja ylähuuli
Mutta makuasioitahan nuot ovat eikä tarvii olla joidenkin herkkuja vaikka ne minulle maistuukin
Enhän minä kenenkään maku tottumuksia voi tietää nuot ovat minun omiani seommoro tepivaari kirjoitti Teuvo Mast
Pari siivua pystyn syömään mutta siinä on se mihin jouluna repeän tätä lajia. Monelle tämä on tärkein osa jouluruokaa ja se heille suotakoon. Itse olen enemmän laatikkojen ystävä.
No siksi juuri ostan vain muutaman kilon possua koska en minä kerkiä syömään jotain kymmenen kilon kinkkua vaan puolet mätänee
suuirn osa joululaatikoista on aika raskaita pari lootaa menee pari on siinä että ne liian raskaita jokaista lusikallien ja kinkku päälle rosollin ja smetanan kera
On siitä masu ihmeissään terv tepivaari
Kinkkua pitää jouluna saada, oli vaikka sota!
Sodasta en sano mitään mutta kinkut on liian isoja yhdele terv tepivaari
Joulu ilman harmaasuolattua aavistuksen ylikypsäksi paistettua kinkkua on kuin talo ilman aittapolulla kulkevaa ehtoisaa emäntää. Laatikoita pitää myös olla, kolmea sorttia.
Kaikkia Joulun perinneruokia kinkkuineen, lipeäkaloineen vain Joulupäivinä. Se tapa on ollut jo pitkään. Sitten siirrytään muihin teemoihin.
No ilman possun lihaa en ole mutta kinkkua en hanki kun ovat yhdelle liian isoja olen olut leski kohta yhdeksän vuotta emännästä viis veisaan
Mulla on laatikoita neljää laatua se oikea imelletty peruna laatikko yhtenä ja tietysti rosolli terv tepivaari
Kotimaista kinkku kiitos ja tietysti ne peruna-lanttu-porkkan -laatikot ja kotimaista punaviiniä…
”Laatikoita pitää myös olla, kolmea sorttia.” – lanttu- peruna- maksa ? +rosolli. Minä en suodattimia, eli maksaa syö.
Imelletty pottuloota, lanttu- ja porkkanalaatikot meillä
Meillä hankitaan Makulihasta jouluaatoksi parkin kilon valmis kinkku; aina on hyvää ollut.
Laatikoita; peruna-, lanttu-, porkkanalaatikot kuuluvat meillä joulupöytään. Lipeälala ei ole koskaan kuulunut jouluumme, kuin ei maksalaatikkokaan.
Kalaa sitten on monen sorttista, kaikki keittiössämme valmistettua. Graavikalaa, kylmäsavua, cheviceä, yms.
Luomupossun maksa on puhtaampaa kuin omasi. Myös hirven vasan.
No maksa on joillekkin suodatin munuaiset ovat samassa ryhmässä niin sanoo aika moni terv tepivaari
Tepi, täälläpäin on kaupassa myynnissä 2-3 kilon painoisia verkossa olevia ”pikkukinkkuja” pakasteena. Hinta näytti olevan 7 euron paikkeilla kilo. Itse ajattelin ostaa sellaisen 3-kiloisen kun syöjiä ei ole enemmälti kuin jouluaattona. Riittää hyvin ja jää vielä joulun jälkeen makupaloja vaikka hernekeittoon 🙂
No en ole hakeut vielä mutta viime jouluna olivat 7 kg ylöspäin ja 7 kg on liikaa vanhalle ukolle yksin syödä
Enkä mää syö kuitenkaan kun määräni sitten heivaan laski pyttyyn savupotkia saan herne keittoon koko vuodelle
N kilon painonen potka riittää yhden miehen hernesoppaan ja siitä tulee hyvää En liioin ole pakasteesta kiinnostunut haen lihani en pakasteesta terv tepivaari
Perinteisesti harmaasuolattu viljasian kinkku 12 kg on tilattu ja se syödään perheen kesken.
Jouluna on myös hirvipaisti ja hyvää punaviiniä kummallekin lihalaadulle.
Lisäksi on imelletty perunalaatikko sekä porkkana- ja lanttulaatikot – itse tehtyjä tietenkin.
Se hirvipaisti meilläkin kuuluu joulupöytään; paisti on jo ostettu ja pakasteessa, jouluviikolla savustan. samoin pallopaisti on jo pakastimessa. Riimisuolaan sen joulukuun alkuviikolla. on muuten hyvää.
Perheelle tuo on sopiva koko kinkulle riittää sopivasti
No mulla on hirveä ja poroa kotona haen varmaan n kolme kiloa possua ja laitan sen uunissa hitaasti yön yli saa muhia uunissa se riittää vaarille yksin kun elelen laatikota ja rosollit kylkeen eiköhän niillä äijä elä jää pitkältin joulun jälkeen syötävää terv tepivaari
Ensinnäkin, minulla ei ole mitään vastaan kinkkua edelleenkään ja syön sitä kun tarjotaan.
Mutta itse asiana mietin minkälaisen joulupöydän saisi kasvispohjalla pelkästään. Mitenkään uusi juttuhan se ei ole, perinteinen suomalainen joulupöytä myöhäiskeskiajalla oli pitkälti juureksia ja olutta. Toki siitä saa laatikoita ja paistoksia ja monenlaista tänä päivänä. Niin ja kuka sanoi punajuuri?
Mihinkään ”kinkku joka ei ole kinkku” temppuun en haluaisi mennä. Jos se on kinkku, se on ehtaa sikaa, tofukinkut eivät tunnu oikealta. Soija ei tunnu ihmisten ruoalta.
Mutta kotimaisilla kasviksilla voisi saada aika eheän joulupöydän, jos semmoista hakee.
Joo se kinkku on vapaa ehtoista en minäkään sitä osta kymmentä kiloa siinä on hiukan liikaa n 8 kiloo
Tuo rosolli on suomalaisia juureksi niissä on sekoitettu nuot pääjuurekset sopivasti
Laatikot on pääsääntösesti juureksista ja maan laal se perunakin on kasvanut
Mitään tofua en laita se kun ei ole ihmisravintoa lainkaan mutta kukin tehkööt joulunsa mitenkä parhaiten taitaa
Eikä kannata syödä jos siitä tulee paha olo tila esim kinkusta terv tepivaari