Mutta kun ei ole saunasta en niinkään piittaa mutta takan loimussa olis kiva oleilla
Mutteipa sellasia asuntoja ole missään toisaalta palo riskihän se olis joillekkin
No onneksi voin tuota nauttia muualla saan noin senkin pois mielestäni
On vaan tosi asiaa että hella taikka / takka puilla saa huoneiden lämmön erilaiseksi kun pelkkä patteri lämpö on
Samalla ne pitää huone ilman raikkaana kun ne kiskoo ilman epä puhtaudet ulos
Muut saa puhua että on ilmastolle pahaksi niin ne monet pierutkin joita ihmiset päästelee
Mutta heillä kellä on tuollaset kotona pitäkää kunnossa ne on talon sielu ja huoneille henki reikiä
ei pesi homeet niille ne on surman paikka seommorro tepivaari kirjoitti Teuvo Mast
Meillä on, kuten kertonutkin olen, neljä tulisijaa; keittiön hella sekä leivinuuni, yläkerrassa kaksi tulisijaa.
Puuta tietysti kuluu mutta sitten sähkössä säästyy. Tuo, mitä sanot sisäilmasta; voin sanoa, että pitää täysin paikkansa.
Mökillä on 4 tulisijaa ja kotona on kaksi, niillä pärjää. Puuta menee kyllä 👍
No sen mitä niillä saa itselleen nautintoa voi puutakin mennä ja tuo sisäilma on ihmiselle aika tärkeä asia varsinkin sen puhtaus
Mutta kyllä siitä näkis hiukan vaivaakin puiden muodossa terv tepivaari
Kyllä niitä pesiä löytyy ja puita palaa. Minä olen nyt jo lämmittänyt varaavaa takkaa joka toinen päivä. Siinä poltetaan koivuisia puita, ihan aina. Meillä kuluu varmaankin noin 3- 40 kuutiota puita, riippuu hiukan talvesta.
Puiden teko on sitä parasta ajankulua ja hermohoitoa. Minä olen pari, kolme vuotta hakannut kaikki klapit kirveellä ja klapikone kurkistelee tuolta hallista. Kirveellä saa liikuntaa ja samalla hiukan klapejakin.
Kyllä puuta varmaan menisi mutta tuskinpa sitä lämmitykseen tarvisin olis vaan mukava ja putsaisi huone ilmaa melkoisesti terv tepivaari
Ensiapua takantarpeeseen! 😉
Ilmanvaihtoon tosta ei paljoa apua ole, mutta ei se paljoa ilmastoa pilaakaan!
Sitä voi katsella ihan hyvällä omallatunnolla!
Tarkoitin takkaa en mitään tuollasta turhaketta terv tepivaari
Ja onhan meillä sattunutkin että palokunta tuli kun sisällä loimotti sähkö takka ohikulkija olikin soittanut tulipalosta
Ja jos ei olisi tullut paikalle ja siellä oliskin oikeasti palanut terv tepivaari
Voihan sitä hiukan kaivata, kun meillä oli Porvoon aikoihin puuhella, täyshalkoinen leivinuuni ja 5 kakluunia. Puuta kului ja paljon. Mutta eipä hätää, oli siellä sitten myös normilämmityskin.
Takka ei kuulunut vanhaan rannikkoruotsalaiseen kulttuuriin eikä sisäsauna. Avotulen sai pajaan.
Kyllä riitti sutaroimista.
Takka tulee aina syksyllä pintaan kun on kesän saanut taas olla takka tulen loimussa ja saunan verannalla istuskella vilvoittelemassa
Ja nauttia elämästä terv tepivaari
Minä ihan äsken sytytin varaavaan takkauuniin tulen. Nyt se mukavasti tuolla selkäni takana loiskottaa ja kohta saattaa tulla liiankin lämmin. Meilläkin on sisäsauna ja lämpiää puilla, ei vaan ole kertaakaan siinä saunottu. Kyllä rantasauna vaan vie aina voiton, talvellakin.
Leivinuunia on kyllä käytetty, onneksi kukaan ei vielä ole lykännyt metrin halkoja, mahtuisi kylläkin. Se on se mäntypuu, joka on kaikkein paras leivinuuniin, sopivan hidas ja pehmeä lämpö.
Jos levinuunissa leivotaan, siellä poltetaan koivua tai lehtipuuta.
Siskollani oli tuollanen leivin uuni ja joka aamu hän siihen tulet teki siinä oli joku kumma toiminta siitä samalla lämpeni koko talo
En tiedä millä se toimi niin
Oli kyllä hyvä ratkaisu ja kun sisko teki ukolleen eväs sämpylät talon täytti ihana leivän tuoksu terv tepivaari
Takkaan minäkin juuri pystyvalkean kuivista itse metsästä asti tehdyistä kuivista koivuklapeista sytytin. Suuresti nautin takasta, kotoinen olo sen loisteessa ja vielä aamulla lämpimästä kyljestä.
Saunakin puukiukaalla, vähintään joka toinen päivä kylmempinä vuodenaikoina lämmitän. Hauskaa askarta on kiukaankin kanssa näpertely.
Jos olisi lottovoitto rakentaisin (rakennuttaisin) uuden talon ihan vaan sen vuoksi että mahtuisi sinne sähkölieden lisäksi puuhella ja leivinuuni.
Toisin oli ennen lapsena, asevelitalossa viisi peltiuunia ja Porinmattia. Sisarusten kanssa aina kova kina kenen on vuoro puut liiteristä raahata.
No eipä kaikilla ole kotona mökillä voi nuotkin olla mutta eipä kerrostalossa sellanen ole mahdollista ehkä rivitaloissa
Niihin en suostu muuttamaan kuten en muihinkaan puutaloihin
Kun kerran on joutunut hyppään ikkunasta ulos kun toisen asukkaan huushollista syttyi talo palaan
Jalat meni toinen poikki ja ei toinenkaan ihan lommoitta säilynyt
Mutta kesällä nautin takasta muualla terv tepivaari
Se rintamamiestalon puushov oli aikamoista. 16 m3 sahurin sirkkelillä pätkiksi. Sitten kellariin pinoiksi. Klapihommat oli velipojan kanssa kisailua. Billnäs viuhui ja pinoon. Sitten kinaaminen, kumpi on lämmitysvuorossa. Uuneja oli 3 ja 2 puuhellaa.
OK talossa asuminen tekee ja saa aikaan työtä vuorotta senpä vuoksi en niitä suosi kokemusta toki on mm puiden kannossa alta koulu ikäisenä
terv tepivaari
Tuo takka olis hyvä asia vaan ei ole kaupunkissa sellasta terv tepivaari
”Jos levinuunissa leivotaan, siellä poltetaan koivua tai lehtipuuta.”
Mitäs muuta voitais tehdä, no makasihan se isoisäkin, mutta muurin päällä.
Heikki, heitä vaan niitä koivuhalkojasi, minä luulen ettet ole ikinä paistanut uunissa mitään. Se on useamman sukupolven kokeiluja, että mäntyä.
Voihan luukullisissa uuneissa polttaa mitä.vaan. Koivu jättää vain parhaan tuoksun uuniin.
On silti aika kehno lämmittäjä uunille vaikka tuleekin hyvä tuoksu terv tepivaari
Onneksi kaakeliuunissa voi plttaa puuta luukut auki, niin saa saman tunnelman kuin takassa.
Lämmitys sen sijaan on paljon parempaa.
Mutta ei havupuuta luukkuje ollessa auki, vain lehtipuuta koivua, leppää tai haapaa.
Pihkaiset kuusi ja mänty kipunoivat kekäleitä lattialle.
Noinkin voi tehdä kakluuni on hyvä lämmittäjä ja saa siinä lähes takan kokemuksen terv tepivaari
Tuo sisko lämmitti leivin uuninsa aina männyllä ja sai aikaan hyvän lämmön uuniinsa terv tepivaari
Elävä tuli on monasti se paras lämmittäjä ja aika usein myös nopein terv tepivaari
Vielä siitä leipomisesta, poltetaan uunissa mäntyä suuluukku kiinni tetysti. Lopuksi vedetään tuhkat ja loput kekäleet alas ja siivotaan uuni tuoreella männynoksaluudalla. Sitten täytetään uuniin leivonnaiset puisella leipälapiolla.
Noinhan se menee, mutta varpuluuta kanervasta tai koivusta oli taas meillä käytössä.
Minulla on takassa tulipesän yläpuolella luukullinen ikäänkuin uuni, tulta siellä ei polteta lämpiää kun takkaa lämmitetään. Kovin kuumaksi ei sitä saa mutta yön yli haudutusruokiin aivan mainio mahdollisuus. Sitkeät lihat hautuvat herkullisiksi, esimerkiksi osso buccon jäntereet sulavat muodostaen lihan kanssa herkullisen yhdistelmän ja kokomaitoon tehty ohraryynipuuro vie kielen mukanaan.
Se puute siinä on ettei toimi oikein leivinuunina, joudun sähköhellassa kypsyttelemään hapanjuureen tekemiäni leivonnaisia. Aluillaan minulla vasta tämä hapanjuureen leipomisen harrastus on mutta tulokset ovat olleet niin herkullisia että kannustavat jatkamaan. Ensimmäinen leipä syötiin emännän kanssa melkein kokonaan niiltä jalkojen sijalta kun vähän oli jäähtynyt. Aivan hekkumaan ajauduin kun kuvittelin että olisi sivellä keltaista hyvin suolattua itse kirnuttua voita reilu kerros päälle.
Meillä oli saman tyyppinen kakluuni, jossa tulipesän ylläpuolella oli luukullinen ”lämpökammio”. Sitä käytetiin juuri tuohon Matin tarkoitukseen sekä herrasväen päivällislautasten lämpimänä pitämiseen. Maali oli ruotsalaista tyyppiä. Todella kätevä.
Uuni oli muurattu 1890-luvulla.
Kuulostaa Matti herkulliselta. Tosiasiassa minulla on käynyt mielessä kokeilla aivan samaa mutta kun nuo leipomishommat ovat tyystin vaimon käsissä; olen siis keskittynyt muuhun ruuanlaittoon.
Honkapuu ei kipenöi, se on kuusen erikoisominaisuus ja ken tulilla vähänkään on yöpyillyt, ymmärtää asian. Honkapuu ei ole pihkaista ja antaa rauhallisen palamisen kuten Pentti jo ehti mainitakkin.
Mäntyä saa, mutta honkaa tai keloa on harvassa isossa määrin.
Honka lienee puhtaasti mäntyä, ei välttämättä kovin vanhaakaan mutta kuivattuna polttopuuna toimii erinomaisesti.
Keloa nyt kukaan tuskin polttaa enää tulisijassaan.
Totra maar honka on mänty, enkä sen lämmityskykyä epäilekään.
Pontti on leivinuunin ”makuasia”, jossa kokemuksestani uuniin jää jäljelle hieman koivuaromia, joka on parasta.
Liittyy ehkä hieman savustuksen leppä -tai lehtipuuaromeihin.
Tämänkin lähteen mukaisesti koivu on leivinuunin lämmityspuu leipomiseen.
http://www.halkokauppiasharju.fi/polttopuut.htm