Missä asut vanhana miten aiot pärjätä etä jos muisti pätkii
entä jos omaiset ovat kaukana tai heitä ei ole?
Pieni eläke ei ehkä riitää elämiseen läkkeisiin
eikä ehkä ostohoivapalveluihin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/39c7fb11-874d-4aed-b7ad-bc815a797a40
– Olet onnekas jos pääset hoivakotiin – entä jos hoiva ei täytä
sille asetettavia laatuvaatimuksia?
– Vanhuksilla ei ole aikaa odottaa että asiat pannaan kuntoon.
– Päättäjät ovät päättäneet hoitajamitoituksesta, mutta miksi ei toteudu?
– Yksityisen pitää tehdä voittoa entä julkinen jolle ei kuntapäättäjät
anna riittävästi rahaa jolla asia saataisiin siedettäväksi.
– Mihin katoaa vastuu sillä hoivaa tarvitsevat ovat meidän omia vanhempiamme?
– Korjaako tuleva sote leveimmillä harteilla?
Huolet vanhuuden turvasta ovat aiheellisia oli vallassa sitten oikeisto tai vasemmistohallitus.
Vasemmasti ajattelevien harmiksi laitan tähän kysymyksen.
Onko itsestään selvä että kunnallinen laitos selviää lakisääteisen hoitokodin pyörittämisestä edullisemmin kuin kohtuullista voittoa tuottava hoitokoti ?
En tunne vasemmistolaisuutta tai oikeistolaisuutta tuossa asiassa. Tampereen luotettavin hoivapalvelujen tuottaja on Tampereen kaupunki laitoksineen, josta harvoin on tullut valituksia. Tamperetta hallitsee kaikkien puolueiden koalitio paitsi persut ja vasurit.
Sen sijaan yksityiset täällä ovat saaneet tavan tästä turpaansa oikein kunnolla vastikkeettoman rahan nyhtämisestä huonoilla hoivapalveluillaan.
Jos mahdollisimman hyvään luotettavuuteen pyritään niin se tulee kalliiksi oli vastuussa sitten yhteiskunta tai yksityinen. Tässäkin pitäisi ymmärtää että paras on hyvän pahin vihollinen.
Meidän siirtomme tapahtui n. 10 vuotta sitten, kun muutimme Porvoon maalta, yksityistien päästä Kulloosta, kartanon läheisyydestä, kauniin meren rannalta, kala-apajien vierestä, sieni- ja mustikka maiden keskeltä, golfkentän vierestä, 150 vuotta vanhasta modernista isosta talosta ylläpitoineen Tampereelle palvelujen ja ihmisten ääreen.
Oli se operaatio, mutta päivääkään ei ole kaduttanut muu kuin Porvoon kulttuurin havinan ja kauniin vanhan kaupungin etäisyys.
En enempää kehu muuta kuin sitä, jos apua tai palveluja tarvitaan, se on heti ja nyt käsillä. Ja luonnon välittömässä läheisyydessä ja kädet mullassa ja Tampereen keskustan kupeessa.
Olemme tottuneet elämän muutoksiin ja paikkakuntien muutoksiin noin 10 kertaa, eikä se mitenkään ole ollut huonoksi ja hirvittänyt- päinvastoin, aina tavallaan parempaan ennen kuin on myöhäistä.
Meillä täällä Tammelassa, kotona asuvien hoiva-apu on aivan kunnossa, palveluasuntoja riittää kaikille halukkaille; ongelman muodostavat kustannukset, siis asukkaan.
Yksityiset osakeyhtiömuotoiset hoiva- ja palvelukodit pitäisi ”sosialisoida” siten, että kunnat lunastaisivat niistä n. 30 %:n omistusosuuden, jolloin valvonta pääsisi seinien sisälle.
Tuntuu hyvältä idealta tuo kuntien osaomistus. Yhteiskunnan rahoittamissa palveluissa tuppaavat verotulot verotulot karkaamaan pois yhteiskunnalta.
Mutta kuntien osaomistus lienee vaikeasti järjestettävissä.
Tarjouskilpailussakin odotettavissa vaikeuksia, koska veroparatiisiyhtiöt pystyvät kilpailemaan paremmin.
Suomi näyttäisi muutenkin olevan luisumassa veroparatiisiyhtiöille.
Joten parhaimpana ratkaisuja pidän täydellistä yhteiskuntaomistusta.
Tässäkin on se ongelma, että veroparatiisiyhtiöt pystyvät kilpailemaan työvoimasta, jos piruille antaa pikkusormen.
Lähisuvussa omakohtaista kun muistisairas yksin asuva henkilö lääkärin lausunnon mukaan tarvitsee ympärivuorokautisen hoitopaikan niin sitä jonotetaan n puoli vuotta. Nyt kotiapu käy kahdesti päivässä ja toivotaan että ei sattuisi mitään ikävää. Toinen tapaus aiemmin ja ko henkilöä ilmoitettiin useamman kerran harhailemassa ulkona.
Kannattaa kuolla ennenkuin on liian vanha, saappaat jalassa omassa mökissä, eipä ole kenenkään riippana hoitokodissa.
Olipa ylimielinen kommentti; kaikki me vanhenemme ”korpisotilas” tai ei. Joskus yhteiskunnan apua joka tapauksessa tarvitsemme kun riittävän kauan elämme.
Niin, minä olen tätä mieltä. On muita jotka voi olla erimieltä, se ei kiinnosta minua pätkääkään.
Poistunen monot jalassa kuin Leskisen Väiski ja moni muu.
No ei se kuolema oikeasti tee tuossa asiassa yhtään mitään apua kellekkään ja ei sitä ajatonta kuolemaa ole aikanaan se tulee eikä sitä kannata narulla auttaa
Aion elää niin pitkään kun luoja suo en silti aio olla kenenkään riippakivi missään asiassa terv tepivaari
Hoitajamitoitus on ja se siitä ”laista”.
Hoitajia ei ole ei yksityisille eikä kunnille.
Se on jo johtanut siihen, että hoitopaikat vähenevät ja tulevat edelleen vähenemään, joten pääsy sinne hoitokotiin vain heikkenee.
Ei voi kuin toivoa sitten aikanaan äkkilähtöä saappaat jalassa.
Juurikin näin. Moni on luultavasti heikossa kotihoidossa (hoitajilla kiire/ asiakas, sekä vähäinen määrä tekijöitä) loppuvaiheessa elämää. Toisaalta koti voi olla lopun edessä se turvallisin paikka ja mieluisin
Kun maksetaan hoitajalle huono toimeen tulo ne meni Norjaan eikä taida palata kun Norjassa maksetaan jopa palkkaa terv tepivaari
Jos vanhuksia hoitavissa laitoksissa, olivat ne sitten yksityisiä, yhdistysten tai yhteiskunnan ylläpitämiä, ei noudateta lakeja on ne asetettava edesvastuuseen niin kuin kaikki muutkin rikolliset. Valtion velvollisuus on laatia lait ja valvoa että niitä noudatetaan.
Valtio ei myöskään pääse vastuustaan jos se sallii olosuhteita (palkat, työnkuvat) jotka eivät mahdollista kunnollista vanhustenhoitoa.
Kovin valitettavaa on myös kun valtio paistattelee tyhjien päätöstensä vuoksi (hoitajamitoitus)
Miten niin tyhjä ? Se on heti toteutettavissa siten, että laitoksessa on vain se verran hoidettavia kuin mitoitus 0,7 sallii, siis oikeita hoitajia eikä yksityisten lumehoitajia.
Vastuu siirtyy omaisille.
Siis tosiasioiden vastainen mitoitus oli itseisarvo, vaikka tiedettiin etukäteen, että paikat vähenevät.
Loistava veto hallitukselta ja sitä hehkutetaan seurauksista välittämättä.
Tarvitsemme parempia mittareita. 0,7 on ihan hyvä ajatus enkä sitä vastusta, mutta se on hyvin pinnallinen tapa. On vähäsen tapauksia jossa hiukan vähempi riittäisi, sekä paljon tapauksia jossa tuo ei riitä alkuunkaan.
Hoitajien työtehtävät, työhyvinvointi, erinäiset laatumittarit, valvontatulokset, yms. Ehkä mallia voisi ottaa tästä ravintoloiden pisteytyskortista, jossa on paljon erinäisiä numeroita.
Suomeksi 0,7 tarkoittaa noin 3 ammattitaitoista hoitajaa 4 hoidettavaa kohtaan läpi vuorokauden, joiden työ on keskittyy vain hoidettaviin ihmisiin, ei epäsuoriin aputöihin, ei netin pelaamiseen ja watsuppeihin työn aikana.
Se on kovaa hommaa, jota monen päreet eivät kestä, kertoi Tampreen Kontukodissa hoitajana oleva, koska hoidetavien kuntotaso ja erilaiset sairaudet ovat kova haaste.
Täytyy vaan muistaa, että hoidettavia on monenlaisia niinkuin täällä mielipiteitä, se helposti nostaa tuota hoitajien lukumäärää. Osa hoidettavista saattaa olla omatoimisia ja hoitaa itse asioitansa, vaikka olisi luokiteltu miten tahansa vaivaiseksi. Enkä tarkoita sitä, että tuo 0,7 olisi liikaa, se on keskiarvo jostakin.
Tänään uutinen että paikkoja pidetään tyhjänä että saavutetaan hoitajamitoitus.
Joten vastuu siirretään omaisille niiden osalla joita ei oteta hoidettavaksi?