Paljon näinä aikoina moititaan Amerikkaa sen 20 vuoden Afganistan operaatiosta. Venäjän 10 vuoden yritys sivistää talibaneja on jo melkein unohdettu.
Vuolaasti hurskain sanakääntein tosiaan moititaan mutta harvemmassa on neuvot ja ideat miten amerikkalaisten olisi pitänyt toimia että olisivat saaneet talibanit luopumaan uskonnostaan ja sharia laeistaan ja alkaneet suhtautua naisiin ja tyttöihin niin kuin me täällä sivistyneessä maailmassa. Voiko ylipäänsä olla keinoja joilla talibanit saataisiin luopumaan uskostaan.
Vai oliko virhe että yleensä sinne käännytystyöhön lähtivät? Olisiko pitänyt hirmuhallinnon vaan jatkua.
Ihmisten tulevaisuus Afganistanissa on synkkä. Heidän kohtalonsa on saanut ja saa runsaasti huomiota, myötätuntoa jaa sääliä. Niin paljon että muille koko ajan käynnissä oleville hirmuhallinnoille eri puolilla maailmaa ei paljon huomiota riitä.
Eiköhän se niin liene, heimoyhteisöjen kulttuuriin ei länsimainen ajattelu sovellu. Uskonto on valtaosin johtava ajatus; kulttuuri on vuosisatoja vanha. Ei sinne länsimainenkulttuuri ja ajattelutapa juurru.
Venäjä aloitti sopan ja Yhdysvallat teki siitä uuden ”Vietnamin”. Ei ymmärrä miksi nämä ei opi. 9/11 iskun jälkeen järki katosi kun etsittiin paria terroristia …
Eipä kai se uskonto muuksi muutu, mutta sentään USAn läsnäolo teki mahdolliseksi siedettävän elämän monelle naiselle, lapselle ja miehelle. Ei tavinnut totella jonkun hihhulin määräyksiä.
Nyt valitettavsti sekin elämä muuttui painajaiseksi.
Rajat kiinni on paras keino ja saavat elää tavallaan.
Venäjä teki afgaanien kansanmurhaa 10 vuotta yksinkertaisesti valloittaakseen koko Afganistanin itselleen. Onneksi USA auttoi silloin afgaanja puolustautumaan.
https://jput.fi/Afganistanin_sota_1979.htm
Minä esitin 14 vuotta sitten mitä Afganistanissa pitäisi tehdä:
https://jput.fi/Afganistan.htm
Tulipahan tuo Putkisen kommentti ja tavoistani poiketen luin myöskin linkin-
Aika harhainen ajatus, että asein voidaan demokratiaa viedä johonkin maahan; kertonee tietenkin kirjoittajan vähäisestä sotilaskoulutuksen tasosta ja tiedoista.
Kyllähän sotilaallisen voiman paikalla ollessa homma ehkä jotenkin toimii mutta sotilaiden poistuttua, jää tyhjiö, joka vääjäämättä täyttyy.
Afganistanhan on Timur Lenkin ajoista (1300-) ollut enemmän tai vähemmän miehitettynä, pois lukien ajanjakson 1928 – 1972.
Minulla on käsitys, että Afganistaniin ei edes haluta demokratiaa, heimoyhteiskunta kun kulttuuriltaan on.
Käsitykseni on, että Afganistan tulisi jättää omilleen, kehitysapu ja sotilasapu lopetettakoon ja tulisi rakentaa edes jonkinlainen neuvotteluilmapiiri, voisi ehkä toimiakkin.
Välillä ei auta kuin asein viedä ”rauhaa” maihin joissa on täysi kaaos, näin se vaan on. Yhdysvaltojen ja NATOn johtoinen operaatio venyi kyllä sen mittaiseksi ettei siinä ollut enää maalia tavoitettavana…
Jos olisivat seuranneet rahaa, olisi ehkä voinut tapahtua jotain. Laittaneet huumeviljelijöille että maksamme viljasta tai muista ruokakasveista saman mitä nyt saatte huumeista ja vähän päälle – huumerahat olisivat talibanille jääneet tulematta.
Tai olisivat ehdollistaneet rahojen maksamista paikallisille päälliköille. Raha tulee tulosta vastaan.
Tai sitten olisivat vain hyväksyneet että he haluavat elää konservatiivisessa teokratiassa. Ei heitä kiinnosta demokratia. Kansan enemmistö pitää enemmän taliban- kuin USA-tyylisestä vallasta. Eli turha muuttaa asioita jotka vain on – pelaisi järjestelmän sisällä.
Kyllähän raha varmaan osaltaan ohjaa talibaninkin toimintaa mutta pelkäänpä että tuo ääri islam on niin syvään juurtunut ihmisten ajatteluun että sen yli ei mikään mene. Jostain syystä se on voimakkaampi kuin esimerkiksi kristinusko vaikutuksessaan sunni ihmisen maalliseen elämään.
Afganistanin historia, ehkä myös maantiede saattavat myös osaltaan selittää tai vahvistaa uskon miesten valtaa. Kalle saattaa hyvinkin olla oikeassa arvellessaan että Afganistanissa on paljon väkeä joka ei halua tai ymmärrä demokratian päälle.
Jos ei ole käynyt mitään kouluja, tai on käynyt vain koraanikoulun, niin agitaattorin puheet taitavat upota helposti. 20 vuotta on liian lyhyt aika saada mitään muutosta aikaiseksi sellaisessa ympäristössä. Jos jenkit olisivat jaksaneet 40 vuotta, niin olisi ollut toivoa.
Voi olla että 40 vuotta olisi riittänyt mutta nyt menen vähän asiasta sivuun ja kummastelen sitä että miksi niin suuri panos juuri Afganistaniin. Raha ja sotilaat eivät riitä joka paikkaan ja Afganistanin lisäksi on maailmassa monia pesäkkeitä joissa sorto, ihmisten hätä ja nälkä ovat yhtä suuria, pitäisi tasapuolisuuden vuoksi riittää niihinkin tukea.
Afganistan on strategisesti tärkeä se ei saisi joutua imperialistisen Venäjän, eikä kommunisti-Kiinan haltuun. Se oli myös kiihkoislamististen terroristien koulutusleiri, jossa terroristeja sai kouluttaa kaikessa rauhassa ennen niiden lähettämistä demokraattisiin länsimaihin tuhotöihin.
Jo 20 vuotta kestänyt sota Afganistanissa maksoi USA:lle, liittolaisineen ja Suomellekkin käsittämättömät kulut ja mitä jäikään käteen, pelkkä Musta Pekka. Mielestäni aivan liikaa. 40 vuotta, lopputulema olisi ollut käsittääkseni aivan sama; ei demokratiaa.
Tuohan Matti on melko selkeä asia, mielestäni. Afganistanissa ovat melkoiset luonnonvarat, kaivannaisia, maakaasua, öljyä jne. Asia nyt vaan on niin, että afgaanit eivät vaan ole ehkä osanneet hyödyntää varantoja. Unikonviljely on uskoakseni heille helpompaa ja perinteistä.
Näyttää se unikonviljely täällä Tampereellakin tuottaa joillekin onnea, kun Arboretumin puutarhassa ja avoimilla palstatiloilla kaikki unikon kodat on katkottu jo parin vuoden ajan siis varastettu muihin tarkoituksiin. Kai niistä joku porukka saa päänsä sekaisin.
Ei kait siellä Tampereella kaiketi ooppium unikkoa viljellä? Lienee ehkä laitontakin.
Silloin kun minulla oli viestikyyhkyjä, oli minulla muutama Cannabis Sativa kasvi kasvamassa; kokeilin mitä se kyyhkyjen rehuseokseen vaikuttaa. Hyöty oli vähäinen jos ehkä olematon. Lopetin.
Mikä lienee ollut tarkoitus ? Alueelle ja pitkin Tampereen puistoja istutettiin salaa myös hamppua. Arboretumin salakasvattajien hamput poliisi kävi niittämässä pois ja vei tutkittavaksi.
Olen saanut selalisen käsityksen, että noille taistelijoille maksetaan palkkaa huumerahoilla ja se on heidän ainoa tomeentulonsa. Voi jopa olla aatteesta viis kunhan rahaa tulee.
Minun ajatukseni 14 vuotta sitten olikin antaa afgaaneille koulutusta ja oikeaa laillista työtä, josta he saisivat palkkaa. Sitten hyvin pitkän ajan kuluttua olisi voinut alkaa hyödyntää myös Afganistanin luonnonvaroja – niin, että afgaanit tekisivät työn. Sinne suuntaan oltiin menossa – mm. Suomessa koulutettiin Afganistaniin geologeja.
Aika ketterästi vaihdoit nuo linkkisi, toisaalta tuo jälkimmäinen minulla on tallessa. Jos vaikka tarvitsisi.
Todellisuudessa en ole vaihtanut linkkiä – pohjola valehtelee jälleen tekemisistäni.
Eipä tuo linkkisi mitenkään sellaista antanut ymmärtää.
Se, että Suomessa koulutettiin afganistanilaisia geologeja; ei mitenkään liity linkkeihisi.
se
USA:n lähtö osoittaa ettätilannetta ei pysty sen paremmin hallitsemaan toisetkaan.
Pelastusoperaatio on lähinnä silittelyä sillä pelastettavat ovat pieni vähemmistö mikä ei muuta itse ongelmaa miksikään.
Suomen osuus on lähinnä näyttö mukana olosta.
Afgaanien geologinen koulutus alkoi geologian laitoksella vasta 2014.
sitä ennen ei ollut minkäänlaista alan yhteistyötä.
Taas Kallelta väärää tietoa. Yhteistyö alkoi vuonna 2013.
”Ne ovat nähneet myös afganistanilaiset geologit ja geofyysikot, jotka tulivat Suomeen täydentämään tietojaan. Suomen maaperän sijaan heitä kiinnosti enemmän se miten kartoittaa heidän oman maaperänsä rikkauksia.
– Meillä on ollut pitkä yhteistyö heidän tutkimuskeskuksensa kanssa. Se alkoi jo vuonna 2013. Tarkoituksena on ollut kouluttaa kaivosministeriön alaisen Afghanistan Geological Surveyn geologeja ja geofyysikoita malmivarojen etsintään. Koulutustaso oli tuolloin heillä alhainen, kertoo ryhmäjohtaja Fredrik Karell Geologian tutkimuskeskuksesta.”
https://yle.fi/uutiset/3-12064729
Marko; Taas Kallelta väärää tietoa. Yhteistyö alkoi vuonna 2013.
Mistäs Marko ihan tarkalleen tiedä tuon koulutuksen alun, se on, noin.
Täsmällistä, edes vuotta ei voi mainita, kutakuinkin noin se kuitenkin alkoi.
Jos et saa lukea uutisointia tästä asiasta kyseisestä linkistä niin en voi auttaa sinua…
…ennakoiva tekstinsyöttö…”Jos et osaa” …jne